Skocz do zawartości

E39 523i M52B25. Kontrolka ładowania akumulatora. Alternator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu po odpaleniu samochodu nie gaśnie kontrolka ładowania akumulatora. Kontrolka zgaśnie po przejechaniu kilku/ kilkunastu kilometrów, lub po kilkukrotnym mocnym przegazowaniu samochodu. Po tym jak kontrolka zgaśnie nie zapala się na nowo aż do wyłączenia samochodu. Po ponownym odpaleniu sytuacja taka sama, kontrolka znowu się świeci. Bez znaczenia, czy silnik zimny, czy gorący.

Jakieś podpowiedzi co najlepiej zrobić, wymienić?

Auto E39 523i M52B25, alternator 90A.

Pozdrawiam.

Opublikowano

pewnie szczotki się skończyły

jeszcze czasami stykają ale to już ich koniec

cena w zależności od alternatora od kilku złotych do prawie 200

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygląda ja u mnie, tylko że mi zaczęła trochę z opóźnieniem gasnąć kontrolka ładowania, potem dopiero po przygazówce, a potem już świeciła na stałe.

U mnie skończyły się pierścienie ślizgowe na wirniku. Za wymianę, nowe szczotki i łożyska zapłaciłem coś ok 160pln.

Opublikowano
u mnie się spaliło uzwojenie to nie świeciła się kontrolka ładowania. A ładowania nie było. Podstawa to sprawdzić ładowanie. Jak nie masz to wystarczy odkręcić filtr powietrza( ja wykręciłem aż do przepustnicy) potem w dłoń nasadowa 16stka z mała przedłużka. Alternator jest na dwóch śrubach. Ściągasz pasek. Następnie 13stka aby wykręci kabel plusowy od alternatora. No i wiadomo pierw musisz odłączyć akumulator. Jak chcesz to dam Ci nr tel i pomogę w wymontowaniu. Znam to na pamięć bo robiłem to kilka razy. :roll: Nawet rozbierałem i miałem zamiar go naprawić ale uzwojenia nie dostałem. Wiec kupiłem używkę i zrobiłem z dwóch jeden.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

W starym alternatorze rzekomo poszło uzwojenie. Wymiana alternatora na używkę załatwiła sprawę. Wszystko działa znowu jak należy. Interesuje mnie natomiast czy zmiana alternatora z 90A na 140A może być ryzykowna/ szkodliwa dla samochodu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic się nie staje jak dasz mocniejszy, zostanie ci zawsze rezerwa mocy np dla bogatszego audio.