Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przymierzam sie do zakupu F25 i mam pare pytan...

Ktory silnik jest lepszy/trwalszy/ ma lepsza opinie?

W gre wchodza tylko silniki benzynowe.

Chodzi o motory 245 i 306 km ( jak mniemam to ten mocniejszy, bo ta dwulitrowka dosc mocno uturbiona bedzie).

Oczywiscie sklaniam sie bardziej ku temu 245 km - sprowadzenie zza granicy i cło, przy tej cenie to paredziesiat tysiecy zaoszczedzone.

Pytanie moze i glupie, ale kiedy F25 bedzie zastepowane nowym modelem? Chodzi o to, czy czekac na nastepce, jesli ma sie zjawic w niedalekiej przyszlosci.

Z gory dziekuje za opinie

Pozdrawiam

Opublikowano

Tylko i wylacznie... F25 35i . Rzuc okiem na moja sygnaturke. :mrgreen:

Nie no, na powaznie, przejedz sie obydwoma i zdecyduj. Ja moglem wziac tylko 35i albo 35d, ale u mnie nie ma 35d na rynku, wiec wzialem 35i. I nie narzekam. :)

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

No podejrzewam, ze radocha z jazdy wieksza niz 28i, ale po prostu zastanawiam sie, czy az tak duza, zeby bylo warto wpadac w wysokie clo przy sprowadzeniu...?

Jak z tym nowym modelem? Bo w necie gdzies widzialem jakies zdjecia zamaskowanych X3.

Ciezko bedzie sie przejechac, chyba, ze w salonie BMW, choc watpie, ze beda mieli na jazdach i 2.8 i 3.5 :/

Opublikowano

Nie wiem, mysle, ze nikt nie odpowie Tobie na to pytanie. Musisz sam sie przejechac.

A co do nowego modelu, to jeszcze sie zejdzie.

Pierwsza generacje produkowali 2004-2010 (lata modelowe). Druga od 2011-(2017?). Czyli dopiero gdzies w 2017 roku powinien pojawic sie nastepca.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Po prostu jest problem z Demo w duzej benzynie, z reguly na Demo maja diesle.

Rozumiem, ze 3.5 polecasz? Moze ktos jeszcze powie cos o 2.8

Jak wyglada spalanie w 3.5 ? Czysta ciekawosc, bo podejrzewam, ze za wielka woda az tak duzej wagi do tego nie przywiazujecie.

Opublikowano
Po prostu jest problem z Demo w duzej benzynie, z reguly na Demo maja diesle.

Rozumiem, ze 3.5 polecasz? Moze ktos jeszcze powie cos o 2.8

35i polecam, tylko jak Ci podchodzi. 28i nie jest zly, powiem wiecej, w wielu sytuacjach (krotka jazda po miescie, brak mozliwosci rozprostowania nozek przez wszystkie 300+ konikow) to 28i bedzie lepszy.

Jak wyglada spalanie w 3.5 ? Czysta ciekawosc, bo podejrzewam, ze za wielka woda az tak duzej wagi do tego nie przywiazujecie.

Tak. W ogole przejrzyj caly watek.

Kiedyś było tak:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

F25 - lift w przyszłym roku

nowa generacja typoszereg Gxx - koniec 2016

Jak Cię stać i Ci nie żal kasy, to bierz 35i, bo nie tak bardzo wysilony jak 28i, poza tym to znana konstrukcja... 28i jest za krótko na rynku by powiedzieć, że się udał pod względem niezawodności...na dodatek dużo lepiej brzmi niż brzęczący 28i

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano (edytowane)

Zal, nie zal...to raczej chodzi o sensowne, racjonalne podejscie do sprawy, czy ta roznica warta jest tych pieniedzy. Czyli na typoszereg nie ma co czekac, ale lift realny...Czyli zdjecia, ktore widzialem w necie, to byl pewnie lift?

W 2.8i martwi mnie tylko kwestia zywotnosci sprezarek (to chyba twinturbo?), nie jezdzilem nigdy z turbo, jedynie z kompressorem.

Edytowane przez borynio
Opublikowano
F25 - lift w przyszłym roku

nowa generacja typoszereg Gxx - koniec 2016

Skad wiesz, ze to bedzie GXX? nie oglosili jeszcze nastepnej generacji...

Jak Cię stać i Ci nie żal kasy, to bierz 35i, bo nie tak bardzo wysilony jak 28i, poza tym to znana konstrukcja... 28i jest za krótko na rynku by powiedzieć, że się udał pod względem niezawodności...na dodatek dużo lepiej brzmi niż brzęczący 28i

W sumie... to pomiedzy N20 i N55. O ile N55 to zmieniona wersja N54 (w ktorej notorycznie padala pompa paliwa) - wymienili podwojna turbosprezarke na tzw. twin-scroll to N20 to zupelnie nowa konstrukcja, produkowana dopiero 2 lata, ale w ub roku znalazla sie na liscie Wards Top 10 Engines. Na razie nie widac wiekszych problemow z nia, mysle, ze bedzie to udana konstrukcja...

Kiedyś było tak:

Opublikowano
Zal, nie zal...to raczej chodzi o sensowne, racjonalne podejscie do sprawy, czy ta roznica warta jest tych pieniedzy. Czyli na typoszereg nie ma co czekac, ale lift realny...Czyli zdjecia, ktore widzialem w necie, to byl pewnie lift?

Pare linijek nizej jest watek o facelifcie F25.

Kiedyś było tak:

Opublikowano

Powiem CI tak: 28i jest jak najbardziej w porzadku w swojej cenie, ale wolalbym/chcialbym/lepszy jest 35i.

Wszystko naturalnie to roznica w kasie i zalezy na co Cie stac.

28i to naprawde spoko motor jesli nie bedziesz mial kompleksow 4 cylindrow. Jak na mnie robi wrazenie ze taki maly orzeszek tak trzesie ta duza buda i dla ludzi ktorzy nie oczekuja zbyt wiele bedzie ok a na drodze naprawde jest dynamiczny wystarczajaco. Jak wsiadam do tego auta z mocniejszego wozu to zawsze mnie cieszy bo jest raczej bez kompleksow na drodze. Wiertarka szybko kreci, a biegi szybko sie zmieniaja i moment juz pedzisz...

Jak masz kase bierz 3 litrowke, jak nie bardzo to 28i i dobre wyposazenie...

Oj chyba Ci za duzo nie doradzilem :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzisiaj pisali w Auto Świecie o nowej 5er sedan, która będzie miała symbol G30 i będzie pokazana w lipcu 2016... więc nie trudno skojarzyć, że X3 bedzie też miała G na początku.

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

Dzisiaj pisali w Auto Świecie o nowej 5er sedan, która będzie miała symbol G30 i będzie pokazana w lipcu 2016... więc nie trudno skojarzyć, że X3 bedzie też miała G na początku.

Zalezy, na jakiej platformie ja "posadza"... A o G-serii musze poczytac, ciekawe co nowego zrobili. (Tak jak calkowicie nowy model elektryczny przy przejsciu na platforme F).

Kiedyś było tak:

Opublikowano
Mam 28i ,ale wziąłem ze względu na ,,fajną'' cenę + bogate wyposażenie ,nie narzekam ,ale dzis pewnie byłoby 35i. Trudno rzeczywiście coś doradzić ,obydwa silniki są bardzo dobre (oczywiście z uwzględnieniem różnic w osiągach) :wink:
Opublikowano

To nie samochod do scigania,a raczej na wypady narciarskie i do przewiezienia psow. (stad benzyna, bo zapach ropy w mrozny poranek zabija, no i x drive).

Musze to przekalkulowac wzgledem roznicy cla, bo jak wyjdzie 50 tys roznicy to chyba nie warto dokladac. Kompleksu 4 cylindrow nie mam,mam i V6 i R5 (ten to dopiero klekot potworny).

Zainteresowalo mnie to top 10 engines, mozna gdzies o tym poczytac?

Opublikowano

To jak piszesz 4 cylindrowka bedzie dla Ciebie dobra i napewno wystarczajaco szybka. Ja jak sie przesiadlem z H6 boxer-a subaru to czulem sie troche pokrzywdzony tym dzwiekiem ale na dzis dzien auto jest :cool2:

To Top Ten Engines to ze uznali 28i silnikiem roku bodajze w 2012... moment fajnie przychodzi od dolu jak u kochanych diesli - to duzy plus.

Opublikowano
Tak, w 2012 silnik roku w swojej klasie ,jak na 4 cylindry zbiera się aż za dobrze (zdaniem wielu policjantów) :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nagroda "Silnik roku" nic nie znaczy - weźmy na przykład sławny silnik VW TSI - kilka lat z rzędy zbiera tę nagrodę w swojej kategorii i co?

Jest uznawany za najbardziej problematyczny silnik benzynowy przez serwisy i mechaników.

Jednym zdaniem, osiągi to nie wszystko...

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Oczywiście ,że nie wszystko ,ale jak do tej pory (odpukać) nie słychać o problemach tego silnika. A kilometrów przebytych na świecie przybywa... :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z TSI też tak było na początku... wszyscy "piali" z zachwytu, aż po ~2 latach zaczęły się sypać.

Zresztą silnik THP robiony w kooperacji z koncernem PSA też zdobył kilka nagród (może nie aż tak dużo jak TSI), a też w eksloatacji stwarza dużo problemów.

Daj Boże, by z 28i tak nie było.

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano (edytowane)
Dla mnie porównanie tych silników/koncernów to nieporozumienie ,nie kupujemy chyba BMW ,żeby bawić się w ,,wyścig'' z VW lub Francuzami ? :duh: Edytowane przez rafusa
Opublikowano
Dla mnie porównanie tych silników/koncernów to nieporozumienie ,nie kupujemy chyba BMW ,żeby bawić się w ,,wyścig'' z VW LUB Francuzami ? :duh:

No nie, ale ten silnik (Seria EA888)bedzie uzywany w wielu modelach koncernu VW i, wlasnie zauwazylem, ze zalapal sie do 2014 Ward's 10 Best Engines.

Kiedyś było tak:

Opublikowano

I jeszcze wygra ... :wink: Generalnie myślę ,że N20 okaże się bezproblemowy ,nie jest chyba przesadnie wysilony ,jeśli tunerzy ,,wyciągają'' po 300KM (i dalej daje radę) :D

Na pewno nie jest to kultura pracy ,,szóstki'' ,ale coś za coś...

Opublikowano
Jestem sie w stanie zgodzic z Toba, do tego stopnia, ze mysle, ze moim spoznionym prezentem gwiazdkowym bedzie jakies F10 528i... RWD, manual, 7er siedzonka, bialy... :cool2:

Kiedyś było tak: