Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich to mój pierwszy post na Forum;) mam kilka pytań związanych z moim 330d a więc;

- jest ona w zwykłym pakiecie chciałbym założyć do niej zderzak jakiś fajny (tak żeby wyglądało to w miare ) na alledrogo jest tego bardzo dużo ale nie wiem jak będzie się to wszystko komponować i jaki wybrać chciałbym taki z siatkami na wlotach na zderzaku

- mam problem ponieważ od niedawna kiedy zrobiło się chłodno rano kiedy odpalę samochód falują troszkę obroty tak mniej więcej od 750-900 i kiedy spadną na 750 słychać dziwny dźwięk a w zasadzie coś takiego jak tutaj na tym linku

to nie jest moja ale gościu na tym filmiku ma ten sam problem...dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam
Opublikowano
z tym falowaniem obrotów to będzie prawdopodobnie elektryczny podgrzewacz płynu chłodniczego do wymiany lub naprawy(zapytaj Roger Nysa z forum),najczęściej przepalają się ścieżki lub elementy elektroniki na płytce sterownika podgrzewacza a ten dźwięk z filmiku jeśli masz to samo dokładnie, to będzie to koło pasowe do wymiany i koszt nowego około 1000zł firmy Corteco albo tego samego producenta ale z logo BMW w aso za 1500zł.Inne tańsze koła pasowe nie są zalecane ze względu na niską trwałość.Co do podgrzewacza jakbyś sprawdzał w programie INPA to pojawi się taki błąd "6660 coolant temperature heater".
Opublikowano

Miałem to samo, ten sam dźwięk. Wydaje go pasek klinowy oraz napinacz - jak koło pasowe padnie, to pasek lata jak żyd po pustym sklepie i właśnie tak śmiesznie furczy. Wymiana konieczna, bo jak koło się rozpadnie całkiem, to zerwany czy spadnięty pasek robi niezłą masakrę w plastikowym osprzęcie przodu silnika - obudowy, kanały wlotowe, żaluzja - to wszystko może pójść w drzazgi. I tak jak napisał kolega wyżej - Raczej nie pchaj się w jakieś tanie zamienniki - co prawda czytałem tutaj na forum, że niby ludzie na tym jeżdżą, ale też kilku kupiło i się rozsypały po śmiesznych kilometrach.

A co do zderzaka - nie pchaj się w takie dziwne przeróbki. Załóż ładnie tak jak wyjechała z fabryki, bo to po prostu nie wygląda jak masz wóz serię, a zderzak np. mpakiet - to wygląda zawsze jak rzeźba po dzwonie.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Dziś jeszcze zauważyłem że podczas gwałtownego przyśpieszania na 2 i 3 powyżej 2500 obrotów słychać dziwny dźwięk z silnika jakby jakie tłuczenie dwóch drewnianych klocków albo strzelanie takie szybkie trtrtrtrtrtrtrtrtrt mi kojarzy się to też z odgłosem jakiegoś starego amerykańskiego v8 ... nie mam już sił do tego samochodu co rusz coś
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeździj tak dalej to będzie tak jak ostrzegał kolega..czyli niezły pasztet pod maską i postój niewiadomo gdzie :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
kolego Maniek...słuchaj ja pytam co to może być... i nie oczekuje odpowiedzi " jeździj tak dalej " stać mnie na naprawe, ale nie stać mnie na wymyślanie mechaników ... pracuje w Niemczech i jestem głównie za granicą, w Polsce jestem od czasu do czasu jak mi się chce jechać.... chce to zrobić tym bardziej że będę od 19.12 do 05.01 w Polsce... oczekuje kilku odpowiedzi żeby zdiagnozować to z mechanikiem ,np. 1 z 5 wariantów usterek , jestem perfekcjonistą i u mnie musi być wszystko idealne, musze pojeździć tym samochodem do września 2014 a potem zmieniam ją na e60;) ale tak jak mówiłem u mnie musi być wszystko idealnie w samochodzie,kupiłem ją w kwietniu 2013 niby igłe jak to mówią zapłaciłem za nią 16,500 zł i dostałem gwarancje że ani grosza w nią nie wsadze przez kilkadziesiąt tys. kilometrów a wsadziłęm już w nią ok 6 tys robiłem wszystko co było uszkodzone lub zużyte..pozdrawiam i proszę o pomoc
Opublikowano (edytowane)
Robercie dźwięku za bardzo nie da się opisać a więc lepiej może by było jakbyś wrzucił jakiś filmik z tym odgłosem bo tak to tylko można zgadywać...a propo zderzaka kolega carlOs ma rację bo taka rzeźba przysporzy Ci tylko kłopotów przy sprzedaży auta i po rozkodowaniu vin-u a wtedy kto później uwierzy że auto nie było po dzwonie?Ostateczna decyzja i tak należy do Ciebie ale też jestem zdecydowanie na "nie" za takimi przeróbkami Edytowane przez fenriz666
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już otrzymałeś diagnozę - koło pasowe do wymiany, nawet jakiej firmy i ostrzeżenie żeby tak nie jeździsz, co jeszcze oczekujesz? Zapewnienia, że dojedziesz tak do pl? Chyba nikt się nie odważy :8) jak chcesz wiedzieć dokładnie na czym stoisz to pozdejmuj osłony i pasek, obmacaj rolki, pompę wody, napinacz a na koniec popatrz na koło pasowe, które już się rozwarstwia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Czy jesteście pewni postawionej diagnozy ? Też mam ten dźwięk i czytałem, że to koło pasowe. Ściągnąłem paski i szarpałem za koło we wszystkie strony i żadnych luzów nie mam. Wizualnie też nie widać nic niepokojącego...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po odpaleniu bez pasków cisza? Wszystkie rolki posprawdzałeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Kupując auto w lipcu zauważyłem że mam zdjęty pasek klimy co było spowodowane padniętym kołem pasowym.

Szarpałem kołem,wyginałem,nawet lusterkiem sprawdzałem czy widać rozwarstwienia i niby wszystko ok ale po zdjęciu koła od strony silnika dopiero było widać masakrę.

I jeszcze jedno,koło Corteco można kupić na allegro za około 600 pln.

Robert co do podgrzewacza to możesz to sprawdzić na zimnym silniku.

Wyłącz całkowicie klimatronika i jeśli obroty się ustabilizują,a po włączeniu ogrzewania zaczną skakać to znak że padł podgrzewacz.

Też wymieniałem miesiąc temu,kupiłem na allegro za całe 75 pln sprawny :D

Opublikowano
kolego Maniek...słuchaj ja pytam co to może być... i nie oczekuje odpowiedzi " jeździj tak dalej " stać mnie na naprawe, ale nie stać mnie na wymyślanie mechaników ... pracuje w Niemczech i jestem głównie za granicą, w Polsce jestem od czasu do czasu jak mi się chce jechać.... chce to zrobić tym bardziej że będę od 19.12 do 05.01 w Polsce... oczekuje kilku odpowiedzi żeby zdiagnozować to z mechanikiem ,np. 1 z 5 wariantów usterek , jestem perfekcjonistą i u mnie musi być wszystko idealne, musze pojeździć tym samochodem do września 2014 a potem zmieniam ją na e60;) ale tak jak mówiłem u mnie musi być wszystko idealnie w samochodzie,kupiłem ją w kwietniu 2013 niby igłe jak to mówią zapłaciłem za nią 16,500 zł i dostałem gwarancje że ani grosza w nią nie wsadze przez kilkadziesiąt tys. kilometrów a wsadziłęm już w nią ok 6 tys robiłem wszystko co było uszkodzone lub zużyte..pozdrawiam i proszę o pomoc

Ale żalisz się, czy chwalisz, bo nie kumam? Co to, ile wsadziłeś czy tam ile dałeś ma do tematu? Potrzebujesz pomocy w konkretnej sprawie, zwracasz się do nas, do forum po nią, my Ci jej udzielamy, opisujemy co się stało, co należy zrobić i co się stanie jak tego nie zrobisz, a ty zaczynasz furczeć? To co jest z Tobą nie tak zatem? Nie chcesz otrzymać pomocy albo "wiesz lepiej", to nie i bujaj się sam z problemem. Chcesz kilku opinii rozumiem? To nie zadawaj w kółko tego samego pytania, tylko poszukaj na forum - tych tematów, razem z filmikami i dokładnym opisem objawów jak i skutków jest masa - jakbyś się nie lenił, to miałbyś opinii jak włosów na głowie.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kupiłem ją w kwietniu 2013 niby igłe jak to mówią zapłaciłem za nią 16,500 zł i dostałem gwarancje że ani grosza w nią nie wsadze przez kilkadziesiąt tys. kilometrów a wsadziłęm już w nią ok 6 tys robiłem wszystko co było uszkodzone lub zużyte..pozdrawiam i proszę o pomoc

Igła 330d za ~16kzł. :lol: To sobie sprawiłeś skarbonkę, teraz dopiero powymieniasz to co najdroższe i pewnie od nowości jeździ w aucie bo to "igła" była czyli takie truchło w którym nikt nigdy nic nie wymieniał bo nie było potrzeby. /czyt. nie rozleciało się/

Wymień to koło bo jak się rozpadnie to dołożysz drugie 6kzł w osprzęt.

Opublikowano
temat zamknięty dzięki i pozdrawiam
sory czy to jest ta część ??http://www.czescidobmw.pl/330d-z-silnikiem-M57/Kolo-pasowe-Corteco/Freudenberg,2516.html
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z opisu wygląda, że tak; link nie działa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Ja nie jestem wizjonerem ... ale założyciel tematu tak, do tego perfekcjonalista hipokryta.

Nie wiem gdzie kupiłeś ten ideał, czy w pl czy de, ale wystarczy spojrzeć na mobile, autosout ... bo u nas na allegro 85% 330d to padła albo blacharskie cuda.

Perfekcjonalista, ideał ... nie kumam, jeszcze odpowiadających opindalasz.

Opublikowano

330d za ~17k to padlina, worek bez dna

typowy polaczek mysli ze kupi jak najtaniej to będzie jak najlepiej bo zaoszczędził ;)

184km - http://www.czescidobmw.pl/kategorie/330d-z-silnikiem-M57,9226.html

204km - http://www.czescidobmw.pl/330d-z-silnikiem-M57N/Kolo-pasowe-Corteco/Freudenberg,3072.html

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
ok rozumiem do nikogo się nie rzucam, ale jak moglibyście jeszcze powiedzieć czy jak wymieniam te koło pasowe to czy musze coś jeszcze wymieniać do tego?? i jeszcze ten dogrzewacz wody moglibyście też dać linka albo coś takiego do niego ?? wole sam zorientować się co jak wygląda i ile kosztuje bo wiadomo jak mechanicy lubią zdzierać ...a co do samochodu nie ma się co dziwić kupiłem ją w kwietniu z przebiegiem 270000 km a dziś już ma 310000 km dużo km robie bo około 1200 tygodniowo;) silnik pali na dotyk i wogóle ale silnik jak wiadomo to nie wszystko jest osprzęt a on zazwyczaj najbardziej się psuje;) pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Paski wymień, sprawdź dobrze pompę wody, bo jak latasz w dalekie trasy to nie chciałbyś żeby padła daleko od domu..i pozostałe rolki obadaj w jakim są stanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
330d za ~17k to padlina, worek bez dna

typowy polaczek mysli ze kupi jak najtaniej to będzie jak najlepiej bo zaoszczędził ;)

niekoniecznie to prawda zobacz puzonn na alledrogo przeważnie 330d sprzed liftu są już dostępne za 15 koła ja mam taką z 2001 z przebiegiem 220.000km i nie jest wcale padliną wszystko zrobione i powymieniane na czas i co tylko jest uszkodzone na bieżąco wymieniam albo naprawiam.Wystawiłem do sprzedaży za 18 tys.(wcześniej była za 20 tys.)i myślisz że ktoś zadzwonił?nawet pies z kulawą nogą...A moje auto jest naprawdę bardzo zadbane a za 15tys.to na pewno nie oddam.I taki właśnie typowy polaczek to po prostu nie zwraca uwagi na stan auta tylko ma być w miarę nowe najlepiej poliftowe 330D za 17 tys.max,przebieg oczywiście nie mniejszy niż 200.000 bo typowy polaczek myśli że po tym przebiegu to szrot ale co tam stan licznika jest najważniejszy a potem mamy właśnie na forum takie "kwiatki"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupowanie diesla z takim silnikiem w takim wieku to już jest loteria bo ilość elementów narażonych na zmęczenie wiekiem/przebiegiem jest dosyć długa, a w naprawach kosztowna. Kupowanie igieł i okazji to proszenie się o mega kłopoty. No ale jak ktoś lubi to w tym wypadku kto "bogatemu" zabroni. :mrgreen:
Opublikowano
@fenriz666 masz racje kolego, rynek zalany jest szrotami a ludzie kupują ceną a nie stanem technicznym

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Witajcie otóż tak spotykam się na allegro z 330d przedlift lub polift sprowadzony z niemiec , a niemiec płakał jak sprzedawał (ta ze śmiechu) każda zadbana i ajajaj a przebieg 175 tys ;) no a więc do czego dążę na mobile albo autoscout nie znajdziesz 330d z 2001 r z przebiegiem 290000 tys , a wpolsce jest tego od zarypania u nas wiosce przy granicy na Mostkach" korygują liczniki" za 150 zł w przypadku e46 a czas 5 minut;) więc śmiech wiem bo zjechałem i pytałem łebka z ciekawości;) moja została sprowadzona w 2008r z Niemiec z przebiegiem 230000 km przez osobe prywatną którą znam bardzo dobrze i jest on właścicielem stacji diagnostycznej w moim mieście , następnie została sprzedana jego znajomemu od którego ją kupiłem a ten znajomy jeździł nią 5 lat znam te dwie osoby naprawdę dobrze i wątpie żeby mnie oszukali co do przebiegu na silnik nie narzekam bo jeździ ładnie 330d 204 km na autobahn nie miało ze mną szans a dotychcasz wymieniłem

-przepływomierz

-tarcze i klocki wszystkie cztery TRW

- amory bilstein b3

- pompa paliwa

- oba czujniki położenia wału

- wiele innych drobniejszych rzeczy

silnik naprawde pali na dotyk bynajmniej u mnie w Niemczech było - 8, 3 tyg temu i no mówie na dotyk , któś tam pisał kto zabroni bogatemu ;) ja nie jestem bogaty tylko uciekłem z tąd do normalnego kraju, jestem zwykłym szarym rzeźnikiem pracującym od 6 do 16 pozdrawiam ;)