Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem e46 323 ci coupe benzyna,

wszystko było oki do puki nie rozładowałem akumulatora.

podłączyłem prostownik, naładowałem aku pochodze do auta odpalam kontrolki przygasają rozrusznik nie kreci słychac tylko bendix, ja odpaleniu na pociąg wszystko było oki ale alternator nie ładuje, czy to jest jakoś powiazane , co można sprawdzić w pierwszej kolejność ?

Opublikowano
sprawdz najpierw wszystkie przewody w alternatorze i rozruszniku czy coś nie jest luzne być może coś sie popusciło bo to nie jest normalne aby dwie żeczy w tym przypadku rozrusznik i alternator przestał działać
Opublikowano

Kamil witaj !

Z twojego opisa to by wyglądało że aku jest dalej nie naładowany lub niema dobrej łączności (styku)

Generalnie to przed ładowaniem aku sprawdzam napięcie i po zakończeniu ładowanie też mierzymy napięcie .

Co masz na myśli :

a odpaleniu na pociąg wszystko było oki

Czyli odpaliłeś na popych ?

Jak go odpaliłeś na pych czy w inny sposób to sprawdź nz klemach aku jakie daje napięcie powinno być ponad 13V

Pierwsze to zdejmij klemy i je przeczyść posmarować smarem to złączy elektrycznych i je założyć z powrotem

Jak aku po ładowaniu 5-7 godzin nie trzyma napięcia powyżej 12V to można go podejrzewać o wewnętrzne zwarcie.

Aby sprawdzić rozrusznik to możesz spróbować zapalać na kable czyli jak w przypadku słabego aku, jak nie zakręci to albo słabe złącza albo rozrusznik

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.