Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw w E46 teraz w X3 mam ten sam problem,po postoju pod chmurką parę dni bez jazdy strasznie nachodzą tarcze nalotem i rdzą.Występuje efekt sklejenia klocka z tarczą do takiego stopnia,że miałem dziś problemy z zerwaniem żeby ruszyć.Auto stało 4 di bez jazdy,a tarcze pordzewiałe jak by stało kilka miesięcy.Identycznie miałem w E46.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Hm... z tego by wynikało że parkujesz z zaciągniętym hamulcem ?

albo klocki Ci mocno przylegają do tarczy ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Nie chodzi o ręczny po prostu po myciu czy po staniu w wilgotne dni mam tak jakby spieczoną tarczę z klockami.Klocki mam mam jeszcze ok 0.8 mm,a tarcze już leciwe z rantami.Koła kręcą się jak są lśniące tarcze bez żadnego przytarcia a heble mam takie ze auto dęba staje.Dziwi mnie to bo dziś musiałem użyć sporej siły żeby to zerwać.Efektem był huk jak by coś pękło.W poprzedniej też tak miałem.Miałem sporo autek i w żadnym takich objawów,tylko w BMW.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Moze to kwestia samej jakości tarcz lub klocków.Mam podobnie zuzyte ATE ( kpl ) i nic takiego nie występuje nawet po kilkudniowym staniu :wink:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Raczej to kwestia materiałów.Moje klocki strasznie pylą ale hamują perfekcyjnie.Myślę,że przy wymianie klocków pokuszę się o komplet z tarczami.W tarczach nacinanych i wierconych ten problem by pewnie nie występował.