Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chciałbym wykorzystać w pełni funkcje e60, jednak obawiam się włączenia webasto - a w zimę by się przydało.

Mój vin WBANC71070B643502;

Posiadam pilot'a osobnego do tego też sprzętu http://img148.imageshack.us/img148/5237/pilotbmw.jpg

Moje obawy wynikają z nieużywanego sprzętu przez nieznany czas. Poprzedni właściciel uprzedził mnie, iż nie korzystał z tego wcale..

Więc

1) nie działa

2) faktycznie nie korzystał.

Jest możliwość sprawdzenia modułu, w sensie szczelności, elektryki itp?

Nie chciałbym jakiegoś nieprzyjemnego efektu, lub spalenia instalacji..

Oczywiście odpowiedź na najprostsze rozwiązanie:

"Włącz to zobaczysz, co się stanie" - Nie, dziękuję. Wolę być przygotowany na ewentualne anomalia :P :D

Opublikowano

a co tam mozesz sprawdzic :duh:

wlacz to zabaczysz czy dziala, webasto to nie statek kosmiczny

zadajesz pytania w stylu- "mam klimatyzacje, co sprawdzic przed jej wlaczeniem, bo dawno nie byla wlaczana?"

Opublikowano
Słyszałałem że webasto wymienia się co 5 lat jeżeli jest starsze np. w niemczech auto nie przejdzie przeglądu i należy je wtedy wymienić bądź zdemontować. Tak coś słyszałem, ale nie są to potwierdzone informacje. Wiec w razie wu proszę o sprostowanie :)
Opublikowano

1 webasto włącza sie samo po odpaleniu silnika kiedy temperatura otoczenia jest niższa niz 5*C

2 mozna włączyć ręcznie z pilota lub idrive jeśli temperatura jest niższa niz 15*c

Jeśli nie dzala trzeba zobaczyć błędy jake sa w webasto.

W starym SGA miałem ebera piec a auto miało 14lat i piec miał tylko zarnik podniety i pompkę zablokowana mit ze webasto wymienia sie co 5l.

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano
Bez urazy ,ale to głupie pytanie. Każde urządzenie w aucie ma bezpiecznik ,który ma za zadanie chronić przed przepięciem i pożarem. Poza tym sam nie wiesz ,a webasto samo Ci się włącza bo dogrzewa Ci silnik po odpaleniu. Może się okazać ,że w ogóle Ci nie zadziała webasto bo jest zablokowane np. przez padniętą pompę wody jak u mnie.

Używane części do BMW e36 e38 e39 e46 e53 e60 e87 e90 f01 f10 f30

tel .: 731 885 885 Zapraszam :)

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=39682621

Opublikowano
Bez urazy ,ale to głupie pytanie. Każde urządzenie w aucie ma bezpiecznik ,który ma za zadanie chronić przed przepięciem i pożarem. Poza tym sam nie wiesz ,a webasto samo Ci się włącza bo dogrzewa Ci silnik po odpaleniu. Może się okazać ,że w ogóle Ci nie zadziała webasto bo jest zablokowane np. przez padniętą pompę wody jak u mnie.

Widzisz, tu się nie zgodzę z Twoim pierwszym zdaniem. Skoro podajesz kilka przykładów, to oznacza, że jednak moje pytanie było trafne-bo istnieje na nie odpowiedz. I w tym momencie wiem, że jeżeli się nie włączy to jedną z możliwości może być pompa wody.

Modlitwa może tutaj nie pomóc, jednak liczyłem na spostrzeżenia typu: "sprawdź..." itp.

Forum jest po to, aby pytać-gdybym się na tym znał, to nie zadawałbym takich pytań.

Opublikowano

Widzisz, tu się nie zgodzę z Twoim pierwszym zdaniem. Skoro podajesz kilka przykładów, to oznacza, że jednak moje pytanie było trafne-bo istnieje na nie odpowiedz. I w tym momencie wiem, że jeżeli się nie włączy to jedną z możliwości może być pompa wody.

Modlitwa może tutaj nie pomóc, jednak liczyłem na spostrzeżenia typu: "sprawdź..." itp.

Forum jest po to, aby pytać-gdybym się na tym znał, to nie zadawałbym takich pytań.

Ale tu bez załączenia niczego nie sprawdzisz. Panikujesz niepotrzebnie. Będziesz szukał problemu jeśli nie "zahula" ... to jakbyśmy mieli wróżyć z fusów " co jeśli... "

Odpalaj i ciesz się ciepłem w zimne poranki :wink:

Opublikowano
Słyszałałem że webasto wymienia się co 5 lat jeżeli jest starsze np. w niemczech auto nie przejdzie przeglądu i należy je wtedy wymienić bądź zdemontować. Tak coś słyszałem, ale nie są to potwierdzone informacje. Wiec w razie wu proszę o sprostowanie :)

Nie wiem kolego skąd masz takie wieści, budowa webasto jest prosta jak budowa cepa, albo działa albo nie,

Opublikowano
dziala napewno bo w zime automatycznie sie zalacza ponizej ok.5'C, ale na 100% masz baterie w pilocie do wymiany, zapomnij ze odpalisz z pilota, wymien baterie a pozniej wcisnij napierw ''mode'' i nastepnie ON i powinno sie wlaczyc albo przez i drive, a jak masz funkcje glosowa to poprostu wcisnij i powiedz ''STANDBETRIEB'' (dla niekumatych czyt. sztandbetrib oznacza to trybpostojowy:) ) i tez elegancko przejdzie ci odrazu do menu webasto. Pozdro
Opublikowano
Jaki zasięg ma pilot do webasto, taki sam jak kluczyk ? Pytam bo mam auto na parkingu po drugiej stronie budynku zresztą na którą nie mam widoku i wiem że otworzenie z kluczyka jest niemożliwe bo jest zadaleko a pilota do webasto nie mam wiec nie sprawdzę :(
Opublikowano
Jaki zasięg ma pilot do webasto, taki sam jak kluczyk ? Pytam bo mam auto na parkingu po drugiej stronie budynku zresztą na którą nie mam widoku i wiem że otworzenie z kluczyka jest niemożliwe bo jest zadaleko a pilota do webasto nie mam wiec nie sprawdzę :(

Zależy od stanu baterii w pilocie, ale mi kiedyś udało się złapać z 30 m w terenie otwartym.

Opublikowano
Bez urazy ,ale to głupie pytanie. Każde urządzenie w aucie ma bezpiecznik ,który ma za zadanie chronić przed przepięciem i pożarem.
Bez urazy, ale głupia odpowiedź. Jak bezpiecznik przepięciowy ma ochronić auto w przypadku uszkodzenia/przerdzewienia obudowy termicznej? W konwencjonalnym Webasto ciepło nie jest produkowane przez prąd a przez spalanie paliwa. Tak to spalanie wygląda:

Opublikowano

Średni zasięg pilota wynosi 150m ( strona 102 instrukcji , notabene w e39 pilot z wysuwaną anteną łapał mi z ponad 500m ).

W dieselkach webasto zazwyczaj samo się aktywuje po odpaleniu silnika poniżej 5 lub trzech stopni i wspomaga ogrzewanie więc jeśli jest sprawne to pracowało w poprzednią zimę automatycznie. A przy okazji zna ktoś procedurę odblokowania zablokowanego piecyka bez Disa? Teoretycznie z dokumentacji webasto wynika, iż wystarczy wyjęcie bezpiecznika na 10 minut, w moim przypadku jednak to nic nie dało.

Opublikowano
Średni zasięg pilota wynosi 150m ( strona 102 instrukcji , notabene w e39 pilot z wysuwaną anteną łapał mi z ponad 500m ).

W dieselkach webasto zazwyczaj samo się aktywuje po odpaleniu silnika poniżej 5 lub trzech stopni i wspomaga ogrzewanie więc jeśli jest sprawne to pracowało w poprzednią zimę automatycznie. A przy okazji zna ktoś procedurę odblokowania zablokowanego piecyka bez Disa? Teoretycznie z dokumentacji webasto wynika, iż wystarczy wyjęcie bezpiecznika na 10 minut, w moim przypadku jednak to nic nie dało.

Wyjęcie bezpiecznnika nic nie da, w dsie poprzez prawdopodobnie skasowanie błędu 9b2e i wyjecie bezpiecznika na 5sek,lub w opcji klimatyzacja i heather basic zalezy jaki masz piec,