Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tematów o wymianie oleju w nowych BMW było od groma. Wg BMW Polska olej wymienia się wtedy kiedy komputer o tym poinformuje, ale szukając informacji na temat zaleceń wymiany natknąłem się na ten artykuł: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=868291

Wg niego w autach produkowanych od lipca 2013 nowa rekomendacja BMW to wymiana oleju co 16.000 km (10.000 mil) / 12 miesięcy. Mój egzemplarz wyprodukowany we wrześniu 2013 pokazuje mi pierwszy serwis olejowy za 23.000km lub 09.2015 (2 lata).

Ktoś wie więcej na ten temat?

Opublikowano

Ja dużo nie wiem na ten temat, jednak mam swoją filozofie.

23 tys wydaje mi się zbyt dużo. Szczerze to nigdy taka nową BMW'a nie jezdziłem ale gdybym miał wybierać zdecydowanie wymieniłbym co roku a nie co dwa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba najlepiej będzie zapytać w serwisie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moge sie zalozyc, ze w zalezności od serwisu to i tam będą różne odpowiedzi na ten temat.

Tak samo jak pójdziesz do lekarza to jeden przepisze Ci witaminę C,drugi gripex,trzeci co innego a czwarty powie,że to wszystko na nic...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja w kwietniu wymieniałem olej i po wyzerowaniu inspekcji pokazywało 30 tys. km. do przejechania, do tej pory zrobilem 8 tys. km. i inspekcja pokazuje ze do wymiany pozostało 4 tys. km. czyli jak widzicie to nie jest zwykłe odliczanie tylko uzależnione jest to od warunków w jakich eksploatujemy samochody, komputer zlicza różne rzeczy i oblicza to na podstawie algorytmu.
Opublikowano
No ok ale wychodzi na to, że przy "normalnym" użytkowaniu masz wymieniać olej co 30 tys. km? I dodatkowo zrobiłeś 8k a samochód czuje 26k? Dla mnie cos tutaj jest nie tak, nie wiem jak musiałbyś katować samochód a wątpie abyś to robił.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ok ale wychodzi na to, że przy "normalnym" użytkowaniu masz wymieniać olej co 30 tys. km? I dodatkowo zrobiłeś 8k a samochód czuje 26k? Dla mnie cos tutaj jest nie tak, nie wiem jak musiałbyś katować samochód a wątpie abyś to robił.

Tu nie chodzi o katowanie silnika tylko między innymi o ilość rozruchów, czas pracy, ewentualnie jeszcze temperatura pracy. Wszystko liczone na zasadzie algorytmu.

Ps. Też uważam że 30 tys. km. na jednym oleju to przesada dlatego wymieniam max. co 15 lub co 1 rok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja już piąty rok stosuję się do gasnących zielonych kontrolek przy zegarach.Zrobiłem przez ten czas 75 tys.km. olej zmieniałem 4 razy (castrol 0W40) a silnik nic nie bierze.

Resztę mam w :norty: :norty: :norty:

Chodzi mi o E39