Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie do posiadaczy coupejek a problem jest w tym że nie chce się opuszczać przy otwieraniu drzwi kierowcy szyba, wiem że jest jakiś czujnik odpowiedzialny za to tylko czy jest on w klamce czy w zamku.

Wcześniej były problemy raz się opuszczała raz nie przy otwieraniu drzwi.

Stało się tak po nasmarowaniu zamka bo ciężko chodził. Z drzwiami pasarzera nie ma problemu jest wszystko ok. Dziś mam zamiar się za to zabrać bo nie możliwe jest zamykanie dzrzwi jakszyba jest podciągnięta na maxa do góry. Może ktoś miał taki problem to byłbym wdzięczny jakby powiedział jak sobie z tym poradził.

I jeszce jedno jak reguluje się odległość opuszczania szyby teraz opuszcza się ok 1 cm, jak jest u was.

Pozdrawiam

Z góry dzięki za wszelkie info.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
W zamku jest mikrostyk ,ktory odpowiada za domykanie szyby.Musisz wyjąć zamek z drzwi i umyc go benzyną ekstrakcyjną.O ile się dobrze orientuje nie da się regulować odległasci opuszczania szyby w E36 opuszczala sie o 1cm ,tak samo jest w E46
Opublikowano

mam ten sam problem, raz mi opuszcza Ok a raz nie :( ale po stronie pasażera

Trudno jest wymontować zamek ?? - nie przyglądałem się a szkoda mi to oddawać do ASO bo zaraz będą chcieli wszystko na nowe wymieniać :evil:

Opublikowano

Pod tym linkem znajdziecie jak dokładnie ustawic szybę w dzrzwoach e36 copue.

http://www.bmw-m.net/TechProc/adjustwindow.htm

Podnoszenie i opuszczanie szyby jest do momentu zablokowania podnosnika. wzrasta prąd i wyłaczany jest slnik tal w obie strony.

Opuszczanie na czas przy otwieraniu w momencie zwolmienia zamka.Sygnał z czujnika krancowego w zamku.

Jesli szyba zamarznie lub bedzie miała za ciężko to też zie nie opusci przy otwieraniu dzrzwi.

POzdrawiam

Opublikowano
spojrzałem i aby dobrać się do zamka to musze tapicerkę z drzwi ściągać a to już dla mnie za dużo roboty :(
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam.

Mam pytanie do posiadaczy coupejek a problem jest w tym że nie chce się opuszczać przy otwieraniu drzwi kierowcy szyba, wiem że jest jakiś czujnik odpowiedzialny za to tylko czy jest on w klamce czy w zamku.

Wcześniej były problemy raz się opuszczała raz nie przy otwieraniu drzwi.

Stało się tak po nasmarowaniu zamka bo ciężko chodził. Z drzwiami pasarzera nie ma problemu jest wszystko ok. Dziś mam zamiar się za to zabrać bo nie możliwe jest zamykanie dzrzwi jakszyba jest podciągnięta na maxa do góry. Może ktoś miał taki problem to byłbym wdzięczny jakby powiedział jak sobie z tym poradził.

I jeszce jedno jak reguluje się odległość opuszczania szyby teraz opuszcza się ok 1 cm, jak jest u was.

Pozdrawiam

Z góry dzięki za wszelkie info.

Jezeli sa to szyby elektryczne jest to typowy objaw wadliwego "window regualtor". Popularna usterka wsrod posiadaczy coupe. Mialem tego typu problem w moim E46 juz dwa razy i za kazdym razem konczylo sie to wymiana calego regulatora.

Opublikowano

Z problemem się juz uporałem na zamku znajduje się takie małe czarne pudełeczko które ponoć jest odpowiedzialne za domykanie szyby wyczyściłem je, a syfu było tam full, przeczysciłem cały zamek benzynką i problem znikł szyba się opuszcza i zamyka przy otwieraniu dzrzwi.

Pozdrawiam.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano

Do zamka nie jest to takie trudne się dobrać ale niestety należy zdjać panel tapicerki z drzwi i wówczas juz prosto. Nie wiem jak w e46 ale w e36 odkreca sie dwa wkrety pod uchwytem od zamykania a pózniej już całośc trzyma sie na plastikowych spinkach, pod spodem jest taka piankowa tkanina i juz zamek na wieszku trzyma się na trzy śruby imbusowe ale na zamku jest takie prostokatne pydełeczko i to właśnie ono odpowiada za opuszczanie i domykanie szyby przy otwieraniu drzwi, wyczysciłem to w benzynie pendzelkiem i jak narazie szyba się opuszcza i podnosi przy otwieraniu i zamykani drzwi.

Życze powodzenia pozdrawiam.

BMW to pełnia życia.
  • 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Czy to samo urządzenie "czarne pudełeczko" odpowiedzialne jest za taki numer jaki się dzieje u mnie ? - a mianowicie...

Otwarte drzwi - a szyba bez sensu raz na jakiś czas się opuści i podniesie. Czy może winny jest tu czujnik, który jest w zamku, ale na łupku, a nie to pudełeczko w drzwiach ?

Czasami mam też problem, żeby zamknąć szybę. Po wciśnięciu przycisku idzie do góry i się zatrzymuje... muszę wtedy zamykać ją "na kilka razy".

Dzięki za jakiekolwiek info.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 1 rok później...
Opublikowano
Odswierzam temat. Od samego poczatku mam taki preblem w e31 ze przy otwieraniu drzwi opuszcza szybe pasazera o jakies 15 cm zamiast kilka mm. Z tej strony http://www.bmw-m.net/TechProc/adjustwindow.htm zrozumialem ze w e36 coupe trzeba zdjac listewke z drzwi i tam jest regulacja torxem. Dobrze to zrozumialem :?:
Opublikowano
Odswierzam temat. Od samego poczatku mam taki preblem w e31 ze przy otwieraniu drzwi opuszcza szybe pasazera o jakies 15 cm zamiast kilka mm. Z tej strony http://www.bmw-m.net/TechProc/adjustwindow.htm zrozumialem ze w e36 coupe trzeba zdjac listewke z drzwi i tam jest regulacja torxem. Dobrze to zrozumialem :?:

Zobacz tutaj -> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=11129

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan