Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pasek napina się sam - na tak zwany napinacz składa się rolka i mechanizm ze sprężyną.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie,

Mam pytanie odnośnie pompy wody, ponieważ czasami z silnika wydobywa się dziwny dźwięk:filmik poglądowy -

I w odpowiedzi na moje pytanie na yt podobno winna temu jest pompa (zapewne chodzi temu człowiekowi o pompę wody, ale na odpowiedź czekam w komentarzach). Trochę mi nie pasuje ponieważ pompa wody znajduje się z przodu silnika a dźwięk wydobywa się z prawej-tylnej części silnika stoją przodem do auta. Ktoś spotkał się takim przypadkiem?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Wiem, że dużo czasu minęło i pewnie problem rozwiązałeś.

Napiszę dla potomnych.

Ten dźwięk to elektrozawór od podciśnienia sterujący EGR'em.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wiem, że dużo czasu minęło i pewnie problem rozwiązałeś.

Napiszę dla potomnych.

Ten dźwięk to elektrozawór od podciśnienia sterujący EGR'em.

Witam mam ten sam problem z dźwiękiem jak na filmie.

Mógłbyś trochę rozwinąć swoją wypowiedź?

Czy można jakoś sprawdzić ten elektrozawor i jak z dostępem do niego?

Czy da rade go wymienić bez rozbierania połowy osprzętu?

Pozdrawiam Artur

Opublikowano
Łatwo sprawdzić czy to on. Jak silnik pracuje i jest ten "chrumkający" dźwięk to odłącz wężyk z zaworu EGR i zobacz czy dźwięk zniknie. Co do wymiany tylko nowy oryginalny lub pierburg. Koszt tego drugiego ok 260 zł. Wymieniłem przy okazji wymiany świec, wtedy dostęp jest jak na dłoni. Ale myślę, że da radę bez większego rozkręcania. Tylko dostęp słaby.
Opublikowano
Zrobie to razem z kolektorem bo i tak będę go ściągał aby sprawdzić klapki ewentualnie je wywalić i uszczelki musze dać nowe bo się poci pod kolektorem wiec zrobię za jednym razem.
Opublikowano

A wracając do tematu pompy wody w e60 może ktoś wytłumaczyć różnice między pompami skf vkpc 88645 a skf vkpc 88635 ?

Według Realoem w moim aucie jest pompa o numerze 11517805810.

Według jednego ze sprzedawców zamiennikiem jest skf vkpc 88635 a według drugiego to właśnie skf vkpc 88645...

Gdzieś tam w internecie wyczytałem ze nie ma różnicy i juz nie wiem jaka zamówić żeby było ok