Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam ogromny problem z moją e46 316. Starsznie wyje mi coś w tylnej części auta. Teraz opiszę objawy: Samochód na luzie oraz na sprzęgle chodzi cicho. Wystarczy że jak ruszam zaczynam puszczać sprzęgło od razu zaczyna inaczej chodzić. Podczas jazdy słychać bardzo dokuczliwe wycie w tylnej części auta, jednak gdy auto toczy się na luzie wycie te ustaje. Założyłem już trzeci dyfer 100% sprawny w innej bmw, nowa podpora wału, olej w skrzyni i dyfrze i nadal jest to samo. Bardzo proszę o pomoc ponieważ nawet mechanicy nie potrafią mi pomóc;/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na luzie nie wyje wcale bez znaczenia jaka prędkość? A kiedy wyje? Przy dodawaniu gazu czy przy hamowaniu silnikiem? Skoro 3 dyfry i dalej to samo to bym szukal w szkrzyni, a ze slyszysz z tylu to może sie nieść do tylu dźwięk.

🙃🙃

Opublikowano
Podnieś ją z jednej strony z tyłu i zakręć kołem i później na odwrót bo może być to łożysko koła
Opublikowano
Wyje podczas przyśpieszania, gdy hamuje silnikiem już tak tego nie słychać. Silnik wyje przy obciążeniu ponieważ jak jada sobie na 100 bez zadnego przyśpieszania tylko równą prędkością to już tego nie słychać. Skrzynia też raczej ok sprawdzałem ją i nie ma luzów. Łożysko raczej odpada bo jak jade na luzie to jest cicho. Opony już zmieniłem na zimowe i nadal bez zmian. Czy jest możliwość że wywalony jest katalizator i ten dźwięk podczas obciążenia silnika tak wyje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisalem ci wyżej czemu, skoro 3 dyfry i dalej wyje to znaczy ze cos innego. Sam napisales ze puszczajac sprzeglo juz zaczyna cos dziwnie chodzic. Sprawdz jeszcze na luzie puszczajac sprzęgło czy dochodzi dziwny dzwiek. Moze byc cos z dociskiem lub dwumasą

🙃🙃