Skocz do zawartości

320D świece żarowe, kiedy gotowe

jarecki_1966

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie, po przekręceniu zapłonu kontrolka świec żarowych gaśnie szybko bardzo szybko, po jakim czasie uruchamiać silnik ? Ile czasu potrzebują świece na nagrzanie, trzeba czekać, czy też nie?zgodnie z logiką powinna gasnać dopiero jak swiece są juz nagrzane, ale gaśnie bardzo szybko, czy one tak szybko sie nagrzewają ?

Witaj, mam podobny problem chyba. Kontrolka gaśnie mi po sekundzie, a próbowałeś odpalić w chwili jej zgasniecia/kontrolki/? U mnie podczas próby odpalenia odrazu po zgasnieciu kontrolki trzymam kluczyk w położeniu odpalania i rozrusznik reaguje po około 6-8 sekundach, też tak masz?

Macie pewnie uwalony sterownik świec żarowych. Mój znajomy miał uwaolny sterownik, przy temperaturach po niżej 0 stopni zaczynały się schody z odpalaniem ale nadal odpalał. Przy - 10 nie chciał palić.

Przykładowa naprawa:

viewtopic.php?f=69&t=202987

Lub kupno nowego. Kilku forumowiczów zajmuje się regeneracją tych sterowników. Poszukajcie, a dowiecie się kto. Ten link wrzuciłem dla przykładu, żeby nikt nie pomyślał że reklamuje czy coś. Pierwszy adres po wyszukaniu w google.

Wszystko zależy czy mowa o silniku 136km, czy już poliftowym 150km. Od bodaj września 2001 roku wraz z wprowadzeniem nowych silników zmieniono sterownik świec żarowych. W silniku m47n to normalne że kontrolki gasną po chwili od przekręcenia kluczyka, świece grzeją się natychmiastowo i nie potrzeba ich jakoś specjalnie dogrzewać. Sprawdzone, już 4 zima i jest tak samo, nie istotne czy jest -1 czy -20 stopni :cool2:

Potwierdzam, że u mnie kontrolka od zawsze gasła prawie natychmiast (w Audi np. im zimniej tym dłużej się świeciła).

W zeszłym roku miałem problem z odpalaniem przy duuużych mrozach. Sterownik został naprawiony przez forumowego kolegę.

Kontrolka po naprawie gasła tak samo szybko.

• Zasłużeni forumowicze
Ta kontrolka w M47N nie ma nic wspólnego z grzaniem świec. Zawsze gasznie szybko. Świece grzeją do około 30 stopni. Jak poszukasz to gdzies tu na forum jest do jakiej temperatury grzeją dokładnie. Moje auko odpalało bez problemu do -11 stopni, z uwalonym sterownikiem. Jak było więcej to już trzeba było kręcić z 30 sekund.

• Zasłużeni forumowicze

Jak szybko gasną to jeszcze nie jest zle . Kiedyś u mnie w 2.0d świeciły z 15-20sekund aż brzydło czekać . Po podpięciu pod kompa wyszło ,że wszystkie 4 padły na raz :?

Dodam jeszcze ,że po mimo długiego świecenia tak ciężko palił ,że w większe mrozy potrafił rozładować nowy aku i nie odpalić :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Tylko Ty z tego co pamiętam miałeś m47 i w nim kontrolka świeci się zależnie od temperatury a w m47n gaśnie zaraz po zaświeceniu niezależnie od temperatury.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze

M47N ma już świece na 5V, one się trochę szybciej grzeją niż klasyczne 12V, może dlatego kontrolka szybciej gaśnie.

U mnie też gaśnie 2, max 3 sekundy po włączeniu zapłonu, auto odpala normalnie.

Ja mam auto z 2004 r. i kontrolka pali się z 2, max 3 sekundy. Ciężko mi stwierdzić czy jakoś ten czas się zmienia w zależności od temperatury, bo jakoś uwagi szczególnej na to nie zwracałem. Problemów z odpalaniem auto nie ma. Przy pamiętnych -30 stopniach ciężko, bo ciężko ale po całym tygodniu nie używania zapaliła za pierwszym razem. Bardziej winny ciężkiego odpału był aku, bo powoli zbliżają się jego ostatnie dni. Jednak kultura pracy silnika i ilość dymu/pary z wydechu - bezcenne :D

Mój znajomy miał 320d ale z 2002 r. i kontrolki u niego gasły szybciej niż 1 s. Problemy z odpalaniem były na mrozach. Błędy na kompie 2, czy 3 świec. Po wyjęciu były dobre. Winowajca sterownik świec. Dowiadywał się, że prawdopodobieństwo spalenia się 3 świec jednocześnie jest równie prawdopodobne trafieniu w totka. Jedna świeca to standard, dwie jeszcze jest szansa ale 3 to małe prawdopodobieństwo. Podpięcie pod kompa i wyjęcie świec powie wszystko.

To ja też chyba powinienem puścić, bo po zakupie sprawdzałem świece i były OK, natomiast ostatnio w przeciągu tygodnia pojawiły się problemy z rozruchem na zimnym - po sprawdzeniu 3 świece kaputt, natomiast ta ostatnia niby grzeje, ale tylko czubeczkiem, i w zasadzie tyle, co umarłemu ogarek... To lecę puszczać kupona :D

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

• 1 miesiąc temu...
Dopiszę kilka słów od siebie. Miałem też problem ubiegłej zimy z odpalaniem. Kontrolka świec paliła się dosłownie sekundę i gasła. Niestety odpalić się nie dało już przy -3 st C . Okazało się że padł sterownik świec żarowych. 430 zł nowy. Aktualnie kontrolka świec żarowych przy -4 st C również świeci 1 sekundę , i odpalam po znamym w 320D sygnale , tym razem bez problemów. 320D 2003 150KM