Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki oto problem

Niedawno zakupiłem moje e39 530i wesja po liefcie z nawigacja 16:9

autko mialo uszkodzony sterownik ABS przez co niedzialal licznik abs antyposlizg oraz GPS

naprawilem ten sterownik aczkolwiek nadal moja nawigacja nie odnajduje satelit rozmawialem z poprzednim wlascicielem i przysiegal ze wszystko sprawne bylo ze nawigacja znikla gdy zepsul sie abs/

no i teraz nie wiem co zrobic? czy ja musze jechac na komputer skasowac jakies bledy nawigacji? czy to jakos trzeba skalibrowac aby odnalazlo pozycje?

ile czasu to powinno sie kalibrowac?

gdy wchodze w ukryte menu ciagle pokazuje szukanie satelit ale nei znajduje nie mam pojecia co mam robic?

Opublikowano
No poprzedni właściciel kłamał ityle.Abs nie ma nic wspólnego z navi.Być może jakiś kabelek od anteny przetarł/rozłączył się i od tego bym zaczął
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W momencie kiedy nawigacja gubi sygnał GPS (np w tunelu) pozycja samochodu na mapie ustalana jest na podstawie obrotów poszczególnych kół (sygnał z czujników obrotów kół trafia do sterownika ABS). Kiedyś miałem problem z anteną i często gubiłem sygnał i powiem CI, że dość długo nawigacja nadal pokazywała pozycję samochodu. Ta metoda oczywiście nie jest bardzo dokładna, dlatego po dłuższym czasie samochód zbaczał lekko z drogi i zazwyczaj "jechał obok niej".
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
dokładnie tak jest, nawet są do tego dokumenty opisujące działanie czujników ABS w navi
www.radiocar.pl - profesjonalne nagłośnienia, elektronika.
Opublikowano
Kolego jeśli twoja navi nie może zlokalizować pojazdu to zazwyczaj jest tak że pokazuje ostatnią odczytaną pozycję i koryguje ją jak opisano. Łatwo to sprawdzić jeżeli jesteś np w WARSZAWIE a navi lokalizuje Cię gdzie indziej to wystarczy podpiąć nową antenę GPS (koszt kilkadziesiąt złotych) do czytnika i po sprawie. Trzeba tylko pamiętać żeby ją zlokalizować tak aby nie tłumić sygnału czyli najlepiej żeby na nią była tylko szyba.

NAWIGACJE BMW CIC, NBT, CHAMP2, CIC-MID

E87 E81 E82 E88 E90 E91 E92 E93 E60 E61 E63 E64 X1 E84 X3 F25 X5 E70 X6 E71 F15 X5

F01 F02 F10 F11 F07 5GT F06 GC F12 F13 F20 F21 F30 F31 F32 F34 3GT F35 Z4 E89

Kody FSC - CIC, NBT

Zapraszamy - [email protected]