Skocz do zawartości

[e46] jak zdemontowac listwy w desce rozdz. i drzwiach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcę zamienic listwy czarny mat na srebrne poniewaz mam czarna podsufitke i jest dosc mroczne wnetrze.

Jak demontuje się te listwy? One są na wcisk? jak to zrobic, zeby nic nie podrapac?

Opublikowano
Zasadniczo są montowane na kołki, na wcisk. Listwy drzwiowe powinny zejść dość bezproblemowo. Należy podważyć je od końca i powoli zdejmować. Listwy na desce rozdzielczej o ile nie były wcześniej demontowane to nie będą zbyt ochoczo schodziły. Sugeruję jakąś plastikową kartę do podważania i dużo cierpliwości aby nie porysować listew i deski. Możesz u mnie zerknąć w wątku jak prezentuje się wnętrze z listwami aluminium saulen (szczotkowane), nie wiem czy te gładkie to prawdziwe aluminium czy tylko lakierowany plastik. Powodzenia
Opublikowano
Są na wcisk, listwy na desce są przymocowane za pomocą bolców wykonanych z aluminium (el. wymienny). Ten bolce wchodzą w plastikowe otwory w plastikowych kostkach (el. wymienny), które są finalnie zamocowane w desce rozdzielczej. Zaczynasz od tej najdłuższej przez pasażerem, potem ta od radia. Ja użyłem płaskiego wkrętaka z zaoblonymi rogami. Można użyć specjalnych plastików do demontażu. Deska jest miękka, wiec nic nie połamiesz. najgorzej jest z tą listwą przy włączniku świateł, ciężko ją podważyć. Nasmaruj te bolce, bo jak będziesz chciał rozebrać to pójdzie lepiej.
Opublikowano
Dzięki za pomocne odpowiedzi, bede probowal na spokojnie powalczyc choc nie mam cierpliwosci zbytnio do takich akcji. Pozdrowionka ;)
Opublikowano
bez przesady, bez problemu się to zdejmuje. Duży płaski śrubokręt czy dłuto owinięte szmatką i jazda.

Ja mam zupełnie inne doświadczenie. Listwy z drzwi zeszły bezproblemowo jednak te na desce trzymały jakby były przyklejone. Sam zrezygnowałem po jakichś 30 min nerwów. Facet z firmy caraudio też twierdził że nie będzie problemów bo już robił mnóstwo takich bmw, a męczył się z godzinę z jedną listwą, wołał kolegę, próbowali różnych sposobów. Oczywiście piszę o pierwszym demontażu bo już teraz to faktycznie wystarczy kawałek plastiku płaskiego i listwa zejdzie bez problemu