Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,problemów ciąg dalszy... :) Mam pytanie odnośnie tego elementu: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GD41&mospid=47348&btnr=11_4655&hg=11&fg=10. Czy jest możliwość,że uszczelka nr 2 przepuszcza olej od skrzyni korbowej i zbiera się on pod kolektorem, gdzie znajduą się czujnik spalania stukowego oraz polozenia wałka rozrządu? Powoduje to wyciek pod spód auta poprzez dwa małe otworki zlokalizowane na bloku silnika najblizej sciany grodziowej.
Opublikowano

Uszczelka ta ma za zadanie zapobiegać wydostawaniu się płynu chłodniczego z kanału wodnego między stronami silnika w bloku. Jeśli masz tam olej to albo:

1. Olej wydostaje się spod pokrywy rozrządu

2. Dostaje się tam poprzez oring w rurce odpowietrzającej połączonej z membraną z tyłu kolektora (tak miałem u siebie)

3. Leci jednym z korków zaślepiających kanały olejowe w głowicy

4. Przedostaje się spod głowicy (uszkodzona któraś uszczelka pod głowicą)

5. Pęknięta śruba od głowicy lewej lub prawej na kanale olejowym (wiąże się to też z pkt 4)

Opublikowano
Czy te korki to nr 1 na obrazku http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/11/7enu.jpg? Jeśli tak to jakby miał wyglądać ich demontaż i wymiana? Wyciek jest praktycznie równomierny wokół powierzchni pokrywy kanału wodnego jak to Kolego ująłeś,więc nie wiedząc,że tam nie ma prawa być oleju podejrzewałem ten wariant. Ciężko mi uwierzyć,że w tym samym momencie obie uszczelki głowicy mogły ulec zużyciu,chociaż w teorii jak najbardziej mogły obie na raz... pozdrawiam
Opublikowano
Nie chodzi tu o korki które zaznaczyłeś na foto. One są przy początku głowicy na jej bocznej powierzchni. Jeśli to jest foto Twojego silnika to gołym okiem widać miejsca łączenia pokryw rozrządu że są upocone. Wymień oring na rurce (znajduje się on wewnątrz jej) którą widać na foto i uszczelkę pod przednią pokrywą z przepustnicą i pod tylną gdzie jest membrana OSV oraz dokładnie wymyj wszystko w środku i obserwuj co się będzie działo