Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem tego forum oraz świeżym posiadaczem bmw e36 czy szczęśliwym to się okaże w najbliższej przyszłości.

Na początek, gdy zakupiłem auto od początku świeciła się kontrolka poduszek cały czas a jak mi wiadomo ma zaświecić na kilka sekund i zaraz zgasnąć. No więc z tym problemem pojechałem do Pana mechanika, który skasował błąd i teraz jest w porządku. Jednak Pan mechanik przestrzegł mnie przed tym, abym podczas zapłonu nie ustawiał fotela bo błąd kontrolki znów wyskoczy i że tak jest w bmw.

Dodam że fotel jest zwykły nie jakiś elektryczny nie ma w nim nawet podgrzewania ustawia się go manualnie.

A poduszki posiadam 2.

I teraz pytanie do was moi mili czy ten mechanik ma racje czy opowiada jakieś baje co do tego ustawiania fotela na zapłonie i wyskakiwaniu kontrolki z tego powodu ?

To moje pierwsze bmw, wiec, nie jestem jeszcze wtajemniczony w wiele spraw, a szukając w wyszukiwarce nie znalazłem wyników o przypadłości ustawianie fotela na zapłonie = wyskakująca kontrolka.

Opublikowano
Masz coupe, więc są też uchylane fotele. W obu fotelach masz napinacze i kable zakończone wtyczką od napinacza. Od sprzątanie oraz z biegiem lat te kable lubią się przecierać i mogą powodować takie sytuacje. Jest też mata zajętości w fotelu pasażera, jeśli oba elementy szwankują to efekt jest na zegarach w postaci kontrolki. Odepnij akumulator i zobacz w jakim stanie są kostki od napinaczy. Komputer pokazuje też błędy np. napinacza od strony pasażera, trzeba było to zanotować.
  • Moderatorzy
Opublikowano

To co kolega wyżej pisze też jest prawdą.

Jeżeli była by walnięta mata to błąd by się nie dał skasować w ogóle. A kiedy jest problem we wtyczkach wtedy gdy przesuwamy fotel kable się ruszają i wystarczy minimalny brak styku i świecącą kontrolkę mamy z powrotem.

Odepnij aku, rozepnij kostki i spryskaj środkiem kontaktowym do instalacji elektrycznych-powinno pomóc.

Wiele osób po prostu wycina kostki i lutuje przewody ze sobą na stałe.

ec2Wze6.jpg