Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Jak bardzo precyzyjnie dziła ustawienie temperatury na wyswietlaczu od klimatronica?

Chodzi o to ze nieraz jak mam silnik nagrzany ok i ustawie temp na wyswietlaczu na 19st to grzeje jakby była ustawiona na 30, a nieraz jest tak ze delikatnie dogrzewa tak jak by rzeczywiście bylo 19st.

O co tu chodzi ?

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano

W e46 jest troszkę śmieszny ten klimatronik. Mimo ustawienia temperatury na wyświetlaczu, można regulować nawiewem za pomocą pokrętła nawiewu głównego.

Być może ktoś przekręcił temperaturę nawiewu na max?;)

Opublikowano

To pokretło miedzy nawiewami na srodku mam na max czerwonym ustawione...

Czyli ta temp na wyswietlaczu to pic na wode ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No trochę tak jest. To na klimatroniku dziłą chyba tylko na nawiew na szybę i nogi a srodkowy przestawiasz tym pokrętłem:) Nie wiem czemu to się nazywa automatyczna klimatyzacja skoro trzeba się ręcznie naustawiać. Lepiej by to działało jak by wszystko było sterowane z klimatronika, a nie z jakiegoś badziewnego kółka, którego w nocy nie widać.
Opublikowano

czytanie instrukcji obsługi samochodu nie boli.

Klimatronik działa normalnie jak w każdym aucie tylko trzeba zrozumieć jego zasade. Ustawiasz temperature, wiec jak w aucie masz 0 stopni i ustawisz na 19 to auto bedzie grzało jak najmocniej dopóki czujnik temperatury we wnetrzu klimatronika (po to macie tam te kratki i wentylatorek) nie wykryje że jest już 19 stopni w srodku, wtedy obnizy temperature powietrza i zmniejszy nawiew. To co się ustawia na klimatroniku to nie temp. powietrza które wlatuje do auta tylko zadana temp. do jakiej ma klimatronik dążyć.

Co do pokrętła to widze że 95% osób nie wie do czego służy :D służy do przewietrzania kabiny, mimo że ustawimy sobie np. klime na ciepłe powietrze to na twarz mozemy sobie puscić chłodniejsze. Taki jakby dwustrefowy tylko nie ze lewo prawo można ustawic osobną temperature ale góra dół. Na nogi i na szybe leci sobie ciepłe, ze srodkowych kratek możemy pokrętlem ustawić osobne powietrze, albo cieplejsze albo chłodniejsze. Jak ma lecieć takie jak zadane to zostawiamy na kropce i tyle.

Jest to chyba najwygodniejsza rzecz w aucie właśnie to pokrętło.

szukam
Opublikowano
Moim zdaniem trochę inaczej to działa. Jak chcesz 19ºC to ustawiasz na 19 i dajesz opcje auto, wtedy klimatronic sam będzie regulował nawiew do i dążył do wartości zadanej. Gdy opcja auto jest wyłączona to nieważne ile ustawisz , czy 19 czy 23 będzie grzało tak samo. Pokrętło działa tak jak napisał kolega wyżej.
Wszystko należy sprowadzać do najprostszej postaci ale... nie bardziej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dajcie spokój z tym "moim zdaniem" :roll:

Zerknijcie do instrukcji obsługi, i poczytajcie jak klimatronik działa.

Jak chodzi inaczej niż tam pisze, to coś macie nie tak.

Ja w 320d mam klime automat, i jestem zadowolony, chodzi książkowo, idealnie reguluje nadmuch i temperaturę.

Opublikowano

ja nie mam zalaczonej opcji auto tylko sam ustawiam.... raz chodzi ok a raz jakoch do dupy, nie wiem moze moje wrazenie .....

A kto mi powie dlaczego jak mam temp ustawiona na ok 25 st to smierdzi spalenizna ? Czy to syf z nagrzewnicy czy co ?

Opublikowano
Dajcie spokój z tym "moim zdaniem" :roll:

Zerknijcie do instrukcji obsługi, i poczytajcie jak klimatronik działa.

Jak chodzi inaczej niż tam pisze, to coś macie nie tak.

Ja w 320d mam klime automat, i jestem zadowolony, chodzi książkowo, idealnie reguluje nadmuch i temperaturę.

Ja również nie narzekam na zła pracę, ale kolega napisał

Siemka.

Jak bardzo precyzyjnie dziła ustawienie temperatury na wyswietlaczu od klimatronica?

Chodzi o to ze nieraz jak mam silnik nagrzany ok i ustawie temp na wyswietlaczu na 19st to grzeje jakby była ustawiona na 30, a nieraz jest tak ze delikatnie dogrzewa tak jak by rzeczywiście bylo 19st.

O co tu chodzi ?

I taka sytuacja ma miejsce gdy opcja auto jest wyłączona, zresztą kolega napisał że ma tą opcję wyłączoną. Jak ja włączy wszystko będzie git.

Hough

Wszystko należy sprowadzać do najprostszej postaci ale... nie bardziej.