Skocz do zawartości

[E92] Dziwne odgłosy przy hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie

Posiadam bmw e92 320i 170 KM Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne odgłosy z prawej, przedniej strony od pasażera, tak jakby chrobotanie podczas hamowania. Co najciekawsze objaw ten ustępuje po jakimś czasie, po przejechaniu kilkunastu metrów, może kilku kilometrów, być może ma to jakiś związek z rozgrzaniem silnika... Dodam, że tarcze i klocki hamulcowe zostały wymienione na początku grudnia. Natomiast płyn hamulcowy wymieniony w czerwcu po przeglądzie w ASO.

Bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez Anonymous
Opublikowano
Gdzie parkujesz samochód? Jakie tarcze i klocki założyłeś? Czy dzieje się tak tylko po deszczowej pogodzie i po dłuższym postoju samochodu?
Opublikowano
Gdzie parkujesz samochód? Jakie tarcze i klocki założyłeś? Czy dzieje się tak tylko po deszczowej pogodzie i po dłuższym postoju samochodu?

Samochód najczęściej pod chmurką. Klocki i tarcze firmy ATE ale miałem ten objaw jeszcze przed wymianą tarcz i klocków. Co do pogody to nie ma znaczenia a objaw występuje po dłuższym postoju samochodu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak auto dłużej postoi na tarczach tworzy się korozja i objaw jest właśnie taki jak piszesz pierwsze hamowanie słychać hałas potem tarcza się oczyszcza i jest już normalnie.
Opublikowano
Jak auto dłużej postoi na tarczach tworzy się korozja i objaw jest właśnie taki jak piszesz pierwsze hamowanie słychać hałas potem tarcza się oczyszcza i jest już normalnie.

Może z tym dłuższym postojem przesadziłem. Wystarczy, że samochód postoi z godzinę i już ten dźwięk jest słyszalny. Także nie sądzę aby była to wina tarcz i klocków.

Opublikowano

raczej też to nie będzie wina rdzy, bo po godzinie nie zardzewieją aż tak

sprawdź czy się coś nie grzeje po jeździe

czy na tarczach są jakieś ślady?

Opublikowano
raczej też to nie będzie wina rdzy, bo po godzinie nie zardzewieją aż tak

sprawdź czy się coś nie grzeje po jeździe

czy na tarczach są jakieś ślady?

Jutro zwrócę uwagę na tarczę. Tak jak pisałem dźwięk dochodzi tylko z przodu z prawej strony od pasażera. Dzisiaj chciałem zobaczyć po jakim czasie jest ten dziwny dźwięk. Wsiadłem, ruszyłem i przy każdym hamowaniu chrobotanie. Przejechałem parę kilometrów i dziwny dźwięk ustąpił. Po zostawieniu na 20 min samochodu dźwięk ponownie powrócił :/

A czy może to mieć coś wspólnego z ABSem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie no po godzinie to nie korozja myślałem o kilku dniach.

A może czujnik abs uszkodzony/brudny/przerwany kabel i po prostu abs się załącza?

Opublikowano
To samo zauwazylem u siebie jakis czas temu. O dziwo jak wylaczam ogrzewanie nagle znika choc mzoe to przypadkowe zdarzenie i wystepuje u mnie raczej przy mocniejszych/gwaltownych nacisnieciach jak tylko lekko muskam to nie ma tego wcale.
Opublikowano
Dzisiaj zauważyłem, że ten dziwny dźwięk pojawia się przy włączonym nawiewie :| Gdy wyłączę nawiew dźwięku nie ma. Także włączony nawiew i hamowanie - pojawia się dziwne chrobotanie. Wyłączę nawiew i zahamuje - dźwięku nie ma. Również gdy przejadę kilka kilometrów, czyli już raczej na nagrzanym silniku dźwięku nie ma podczas hamowania czy to przy włączonym nawiewie czy wyłączonym. Co jest grane :|
Opublikowano
Czy ktoś miał z takim zjawiskiem do czynienia? Ewentualnie na co zwrócić uwagę, co sprawdzać? Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię.
Opublikowano
Dziwna sprawa tez mam to samo jakis czas temu zauwazylem dokladnie te same objawy, "chrobotanie" po prawe stronie. Moze jak sie hamuje to jakis wiatrak zmniejsza obroty :mrgreen:
Opublikowano

Witam ponownie

Problem rozwiązany - winny był wentylator, który obcierał o coś :)