Skocz do zawartości

[e39] 530d M57 - 9 litrów oleju w silniku

carlos76

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy pomiar robiłem z obrotem bagnetu. Nawet czyściłem go pomiędzy pomiarami zmywaczem żeby wykluczyć przekłamania. Jak widzisz u mnie połowa pokazuje się dopiero po jednym litrze więcej oleju niż Ty wlewasz, a powinno wchodzić do obu aut po 6,5l. Powód do zmartwień? Wszystko opisałem w moim poście powyżej. Jak jest więcej niż połowa stanu na bagnecie to m57 pcha olej przez odme do dolotu. Dla mmie to jest wystarczający powód. I dokładnie taki sam problem miał autor tego tematu co "mechanik go miał oszukać". Także temat dalej jest otwarty.

• Zasłużeni forumowicze
16 godzin temu, aleksander_ee napisał(a):

u mnie połowa pokazuje się dopiero po jednym litrze więcej oleju niż Ty wlewasz

Napisałem, że przy 7 litrach mam mniej niż połowę więc mniej więcej się zgadza. Poziom na bagnecie nie przyrasta liniowo, zobacz jaki kształt ma miska i jaka jest duża. Wystarczy, że auto nie stoi idealnie prosto i u kogoś będzie więcej lub mniej. Nalewasz 7-8 litrów i tyle. Nie ma co się doktoryzować z takiego prostego tematu.

16 godzin temu, aleksander_ee napisał(a):

Jak jest więcej niż połowa stanu na bagnecie to m57 pcha olej przez odme do dolotu.

Skąd wziąłeś takie wnioski ? Ja tego nie stwierdziłem, a mam dwa auta z M57.