Skocz do zawartości

[e30] Temp wody 140, temp powietrza 192.

deltajastrzab01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem, był taki problem rok temu (viewtopic.php?f=67&t=201852&p=1471550&hilit=e30+temperatura#p1471550) ale nikomu się nie chciało odpowiedzieć.

e30 iX, '87 M20B25. Jak kupowałem dwa lata temu grzecznie trzymała 550 rpm. Od roku zaczęła na wolnych mieć 750 i mieć za bogata mieszankę (charakterystyczny ostry zapach spalin). Czasem pomagał reset kompa, ale potem już nie. Na diagnostyku pokazuje temperaturę cieczy od 90 do 150, czasem tak, czasem siak, czy motor zimny czy ciepły. Gdy odepnę czujnik zaczyna jeszcze gorzej chodzić, pokazuje chyba -63. Temperatura powietrza zasysanego to 192 stopnie. Trzy przepływki. To samo. Po odpięciu gaśnie, nie odpala, zalewa, czyli jakoś reaguje. Wtyczki od przepływki i czujnika wody nie mają oporów do kompa. Wymieniony komp, krokus (oczywiście czyszczone kilka razy), przewody, świece, lambda, kopułka, palec. Masy wyczyszczone, nasmarowane, oporów silnik do budy nie ma.

Pomysły mi się skończyły. Zostało mi wyciągnięcie wiązki i zobaczenie czy jakiś przetarć nie ma. Ale zanim się za to zabiorę pytam czy macie inny pomysł awarii?

• Zasłużeni forumowicze

Z tego co piszesz to wybrałeś w programie diagnostycznym zły model sterownika.Tam były wkładane motroniki

1.0

1.1

1.3

M20b25 powinno trzymać 700 obr/min na jałowym.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

W diagnostyku wybieram MDE. Mam viakena i w sumie w innych autach daje radę więc mu wierzę, ale może rzeczywiście źle sczytywać dane. Tak czy siak cykle wypadają, a mieszanka jest za bogata :) Gdy wprowadzam na dwa tysiące obrotów to słychać jak wypadają cykle i obroty falują. Na wolnych nie falują, ale też słychać, że nie pracuje tak jak ma.

Na pinach od czujnika powietrza i na wtyczce do wody jest 4,97V. Sterowniki mam dwa: 0 261 200 153 i z końcówką 173.

Kombinuję czy nie mam jakiegoś zwarcia do masy. Jakbym pomierzył na okrągłym złączu na ścianie grodziowej miałoby to sens? Na których pinach mogą być przejścia a na których nie? Mierzyć na podłączonym czy odłączonym sterowniku? Mój niewykształcony musk nie ogarnia logicznie problemu...