Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

BMW pewnie dawkuje informacje, coby nie robic kolejek w serwisach. W US robili w tym roku akcje serwisowa na X5d z rocznikow 2009/2010

W treści masz odpowiedz, tylko samochody wyprodukowane w Niemczech... Czyli żaden nowy model X,bo wszystkie robione są w Spartanburgu (Poludniowa Karolina,USA).

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Optima YELLOWTOP - tylko i wylacznie.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
jak mam być szczery to żadnych zmian nie zauważyłem...:) ale ponoć optymalizuje jeszcze bardziej zużycie paliwa, energii, etc.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
A w jaki sposób ładujecie akumulator? Bezpośrednio podpinając ładowarkę do akumulatora czy przez miejsca pod maską?
Opublikowano

Ja ostatnio chciałem podładować baterie CTEK'iem i wywalał mi błąd ładowania parokrotnie... nie kończył cyklu. Ładowałem przez gniazdo zapalniczki w bagażniku.

Nie wiem co mu nie pasuje ale baterii nie testowałem żadnym przyrządem - jest świeża bo nieco ponad rok w aucie.

CTEK jest niby to wszystkich baterii, w drugim aucie dobrze ładuje i regeneruje...

Opublikowano
Minio, chyba gniazdo w bagażniku jest odłączane po kilkunastu minutach od wyłączenia zapłonu, więc raczej nie naładujesz za jego pośrednictwem baterii.
Opublikowano
No tak właśnie myślałem że coś może mu po gnieździe nie pasować i by spróbować na klemach. Niby mądry prostownik przewidziany do ładowania po gnieździe...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Czego zdjęcia?

Przyłączy do ładowania pod maską?

• Moderatorzy
Opublikowano
Fajna sprawa, wszystkie BMW tak mają :)
Opublikowano

A jakim prądem ładować akumulator AGM 90Ah?

Myśle o zakupie ładowarki Bosch C3, która ładuje prądem 3,5 A lub Bosch C7 o prądzie ładowania 7A.

W zasadzie to chce okresowo podładować akumulator zwłaszcza gdy auto długo będzie stało.

Którą radzicie?

Opublikowano

Ja kupiłem 5A. Jest przeznaczony do baterii o pojemnościach do 110AH jak kojarzę.

Jeśli nie masz większych baterii w "garażu" to 5A będzie wystarczający

Opublikowano

Ok, dzieki za informacje. Kupuje CTEK MXS 5.0.

A czy doladowując akumulator co 2 tygodnie nie uszkodze go?

Auto stoi w nieogrzewanym garażu. Robię co 2 tygodnie 260 km.

I co z ładowaniem w temperaturach poniżej 0 stopni C?

CTEK są przystosowane do pracy w zakresie - 20 do +50 st ale czy akumulator sie nie uszkodzi?

Opublikowano

Zakończyłem cykl ładowania - klemy wczepione pod maske i już bez błędów jakie wchodziły przy ładowaniu przez gniazdo zapalniczki.

CTEK sprawuje sie b.dobrze

Opublikowano

CTEK MXS 5.0 jest bardzo OK.

Ładuję nim Baśkę (E70), motocykl, traktorek.

Polecam założyć wskaźniki/złączki Eyelet - mają kolorowe diody wskazujące na stan naładowania akumulatora; super sprawa bo od razu widać kiedy aku woła o prąd :-)