Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Tak jak w temacie. Od czasu do czasu potrzebuję przewieźć na lawecie jakąś osobówkę. Kupiłem sobie BMW 523 i moje pytanie brzmi. Czy zakładać hak i czy można nią ciągać lawetę? Ile auto ma na haku, jak zachowuje się przy obciążeniu itd. Model 523, 2.5b, sedan. Pozdrawiema
Opublikowano

A co masz napisane w dowodzie rejestracyjnym? Tam jest napisane jaką przyczepę możesz holować.

Poza tym Viatoll obowiązkowy.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
W dow. rej. jest pozycja F2 i F3 : dopuszczalna masa całkowita pojazdu i dop. masa zespołu pojazdów, te same dane masz na tabliczce znamionowej, Viatoll wcale nie jest obowiązkowy, tylko wtedy gdy będziesz jechał po drogach "oviatollowanych".
Opublikowano
A jechałeś kiedyś z dużą przyczepą lub z lawetą po zadupiu dla zaoszczędzenia kilu złoty, bo dla mnie to bez sensu.

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Opublikowano
Zależy gdzie kto jeździ, na pewno nie jest obowiązkowy, np. ktoś mieszka w Słubicach, to po co mu viatoll.
Opublikowano
Wszystko można ale nie zawsze się to opłaca, no i do lawety zapewne wymagane będzie prawko E+B przy takim aucie.

Opublikowano
Nie przy takim aucie, lecz przy takiej przyczepie tj. powyżej 750kg DMC, ja mam akurat cały alfabet.
Opublikowano

No tak bo DMC tego auta to jakieś 2000 kg tak więc raczej każda laweta to powyżej 3,5t :mrgreen:

No a Twój alfabet to koledze raczej się nie przyda :norty:

A tak na poważnie ja do przyczepy kempingowej kupiłem 530d, wybrałem właśnie diesla a nie benzynę bo uważam że lepiej

nadaje się do holowania. Przyczepa kempingowa stawia duże opory ze względu na budowę ale z tym silnikiem holowanie

jej to nie problem, tak więc do lawety kupił bym też auto z takim silnikiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak więc do lawety kupił bym też auto z takim silnikiem.

Ale Kolega pisze,że ma 2.5 benzynę.

Opublikowano
No ja wiem, też spokojnie da radę bo znajomy takim autem holuje kemping.

Opublikowano
Nie wiem co jest w dowodzie rej, ponieważ auto kupilem w Niemczech i narazie go nie zarejestrowałem. Prawo jazdy to nie problem, bo mam kategorie. A jak z komfortem jazdy? Auto nie jest podsterowne, laweta nie "wężykuje"?
Opublikowano

ten z filmu nie wymienił tulei pływających to teraz ma ;]

tez sie zastanawialem nad tym, ale wydaje mi sie (nie jezdzilem to moja opinia) ze powinno sie dobrze trzymac bo bmw ma akurat wiekszosc masy na przod i zwykle jest nadsterowna, przez co jak na hak docisnie ja troche to przeczepnosci powinna byc dobra.

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie wiem co jest w dowodzie rej, ponieważ auto kupilem w Niemczech i narazie go nie zarejestrowałem.

To nie masz dowodu rejestracyjnego?Ja też ściągałem auto i dowód miałem co prawda po niemiecku.Przy rejestracji kserują dokumenty i oddają ksera dowodu(dużego i małego)

Poza tym Viatoll obowiązkowy.

Zliczając wszystko do kupy to na pewno.A jak brameczka ustrzeli bez to będzie ból :8)

bo bmw ma akurat wiekszosc masy na przod i zwykle jest nadsterowna

Nie prawda. BMW i to praktycznie każde jest wyważone idealnie i jest rozkład masy 50/50, a zachowuje się tak ze względu na tylni napęd, a praw fizyki oszukać się nie da co widać na załączonym wyżej filmiku.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
.... bo bmw ma akurat wiekszosc masy na przod i zwykle jest nadsterowna, przez co jak na hak docisnie ja troche to przeczepnosci powinna byc dobra.

Zobaczmy co Clarkson ma w tym temacie do powiedzenia: :D

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie lubię jego programów! A on sam taki głupio mądry jest.Dziwię się, że ludzie oglądają tą parodię.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Czy zakładać hak i czy można nią ciągać lawetę?

Pytanie jest z góry błędne. Jesteśmy Polakami, oczywiście, że damy radę i można.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Nie wiem co jest w dowodzie rej, ponieważ auto kupilem w Niemczech i narazie go nie zarejestrowałem.

To nie masz dowodu rejestracyjnego?Ja też ściągałem auto i dowód miałem co prawda po niemiecku.Przy rejestracji kserują dokumenty i oddają ksera dowodu(dużego i małego)

Mam dowód ale tak jak sam napisałeś po Niemiecku którego dobrze nie znam.

Opublikowano

]

Mam dowód ale w j. Niemieckim którego dobrze nie znam, a odnośnie filmiku to wlasnie dlatego pytam, bo nie chce żeby na tak miotało;)

Opublikowano
Nie wiem co jest w dowodzie rej, ponieważ auto kupilem w Niemczech i narazie go nie zarejestrowałem. Prawo jazdy to nie problem, bo mam kategorie. A jak z komfortem jazdy? Auto nie jest podsterowne, laweta nie "wężykuje"?

Ja mogę napisać coś na podstawie holowania kempingu, moja przyczepa ma jakieś 6,5m i 1300 kg zaczep mam bez stabilizatora ale do prędkości

80km/h ( zresztą max dozwolonej) holowanie jest bardzo komfortowe, myślę że z lawetą będzie bardzo podobnie.

Opublikowano
Co prawda mam 530D, z lawetą czy z kempingiem 1300kg jazda bezproblemowa i komfortowa. Według mnie bardzo dużo zależy od przyczepy. Prawidłowe rozmieszczenie ładunku też bardzo istotne. No i stan techniczny obu pojazdów. Kiedyś jako pasażer uczestniczyłem w wypadku kiedy laweta (m-ki SAM) pusta przy 100km/h zaczęła wężykować no i poszliśmy po bandzie. Za jakiś czas sam prowadząc inny samochód z tą lawetą w okolicach setki ta sama sytuacja wężykowanie, tyle że bezwypadkowo. Ostatnio na lawecie wiozłem lekkie POLO. Trochę sporo ponad setkę i jazda bez problemu. Także jest wiele składników ważnych przy jeździe z przyczepą.
Opublikowano

Dodam że przy ciągnięciu lawety czy przyczepy najbardziej cierpi koło dwu masowe,szczególnie w dieslach.Dla tego ja mimo że mam hak to używam go tylko w nagłych wypadkach i na krótkich trasach.

Pozdrawiam.

Opublikowano
A ja nie jeżdżę jak deszcz pada, bo auto się brudzi, przed przejazdem kolejowym zwalniam do zera, żeby moje auto nie ucierpiało.