Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

od jakiegoś czasu czytywałem fora w poszukiwaniu rozwiązania problemu z moją 760Li z 2008 roku, jednak zaufałem serwisowi.

Auto traciło moc i pojawiał się komunikat "Engine Malfunction - Drive Moderately", na własną rękę wymieniłem świece, problem dalej występował - udałem się do serwisu, zdiagnozowano wypadanie zapłonu i wymieniono wszystkie 12 cewek.

Auto nadal nierówno pracuje, przy 60km/h i 1500 obrotów dostaje mocnych drgawek (w trybie sport przy trochę wyższych obrotach).

Na tył założone były opony 275/45 R18 zamiast 275/40 R18 – po sugestii, że to może być powodem, zostały zmienione na prawidłowy rozmiar jednak problem nie ustąpił.

Dzisiaj, czyli już po wymianie cewek, ponownie pojawił się komunikat Engine Malfunction, a w historii pojawiły się kody błędów:

2DBF – No Message, receiver DME, transmitter ACC – sensor ACC został zdjęty i wymaga regulacji na lustrach

2D13 – Air mass sensor, rationality

2CF0 – Throttle-valve actuator, control range

2CF8 – Throttle-valve potentiometer

2CF9 – Throttle-valve potentiometer 1

Serwis dzisiaj stwierdził, że do wymiany jest skrzynia biegów, a powyższe błędy są generowane przez brak komunikacji z ACC :)

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem? Nie wiem już całkowicie co o tym myśleć.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj. Troszke sprecyzuj, silnik chodzi zle na postoju czy podczas jazdy? Jak odpala i pracuje rano? Wypadanie zaplonow w tych silnikach w niewielu przypadkach ma zwiazek z cewkami/swiecami. Auto nierowno pracuje czy szarpie podczas jazdy?
Opublikowano

Na postoju silnik pracuje dobrze, błąd łapał podczas jazdy.

Podczas mocnego przyspieszania nie ma problemu, tak samo gdy nie dotykamy pedału gazu i zwalniamy - problem pojawia się podczas płynnej spokojnej jazdy, obroty falują i całe auto jest wprawiane w wibracje.

Auto rano odpala bez problemu, nie można powiedzieć by silnik idealnie równo pracował, ale chyba nie ma też większych powodów do obaw: nie dochodzi do tak wyraźnego falowania jak podczas jazdy, przy około 1000 obrotów przy równym trzymaniu gazu są delikatne ruchy obrotów w górę i w dół.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spotkalem sie z takimi objawami przy zniszczonym konwerterze skrzyni biegow. Sama skrzynia byla ok. Przewaznie pojawialy sie bledy w sterowniku skrzyni, torque converter issues. Takie objawy poszarpywania, jak skrzynia zbija bieg na nizszy na niskich obrotach, szczegolnie odczuwalne przy jezdzie pod gorke. Testowalem ostatnio 535d z tym problemem i jadac delikatnie gazu i wskazowka obotow do gory, na dol....tam odrazu wywalalo bledy skrzyni w sterowniku.
Opublikowano

hej,

moim zdaniem to nie skrzynia.

Mialem podobny problem w e65 730i , silnik benzynowy, generlnie polowa twojego.

U mnie padl modul gazu w kolektorze dolotowym, takie niewielkie male pudelko, z e smigielkiem , ktore wchodzi z boku kolektora ssacego. podejzewam, ze podobne urzadzenie jest u ciebie, tylko x2. Nie jest ono drogie, i te dwa ostatnie bledy ktore wyszczegolniles moga pochodzic z tego urzadzenia.

pozdr. Piotrek

BMW RULEZ !!!
Opublikowano

hej

serwis czesto twierdzi, aby wymienic to co najdrozsze :)

pol roku temu w pewnym serwisie bmw w polsce, klient przyprowqdzil bmw e66 z uszkodzona skrzynia, chcial wymienic na nowa.

koszt ok 20000zl, skrzynie sprowadzili z fabryki, wymienili, i zapomnieli zalac plynem, i pojechali na jazde probna. oczywiscie skrzynie nowa zaje.... li, i problem. kierownik serwisu zakupil uzywana ze znanej dziupli w miescie ...., i dali gwarancje jak na nowa. Klient odebtral, zaplacil za nowa.

czesto tak jest w serwisach :)

wiefc sprawdz wszystko , zanim zdasz sie na zdanie serwisu bmw. to samo tyczy sie audi i mercedesa

mam doswadczenie, bo mialem tez a8 4l diesel, oraz cls

BMW RULEZ !!!
  • 2 tygodnie później...