Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ponadto każda stacja dolewa inne składniki i w innych proporcjach do swojego 'premium'. Najbardziej sensowne jest dolewanie jakiegoś dobrego uszlachetniacza (liqui moly, stp, shell) do zwykłego paliwa we własnym zakresie - po pierwsze mamy pewność, że paliwo jest naprawdę uszlachetnione, po drugie mamy powtarzalność składu paliwa.
Opublikowano (edytowane)

W E91 M57 306 D3 - 3.0d 231 KM testowałem głównie paliwa na 4 stacjach paliw: Shell, Orlen, Bliska i Lukoil. Na innych stacjach: BP czy Statoil tankowałem sporadycznie więc się nie będę wypowiadał. Nieznane, małe stacje od lat omijam szerokim łukiem.

Z czterech wymienionych stacji gdzie tankowałem diesla, najgorsze paliwo oferowała Bliska. Zbliżoną jakość oferował Orlen i Lukoil. Zdecydowanie najlepszą Shell.

Moje spostrzeżenia opieram na osiągach i spalaniu, a głównie na pracy i głośności silnika.

Po zakupie obecnego auta jakieś 3,5 roku temu i pierwszych tankowaniach w moich okolicach, zauważyłem że silnik podczas przyśpieszania wydaje niepokojące dźwięki. Brzmiało to jak rozregulowane zawory w silniku. Na początku nie wiedziałem o co w tym chodzi. Po jakimś czasie zauważyłem że na jakość pracy silnika ma to, gdzie zatankowałem.

Na początku tankowałem na Bliskiej, ale szybko się z tego wyleczyłem. Na Lukoilu było trochę lepiej, ale ciągle było słychać wtryskiwacze piezoelektryczne w silniku. Orlen również nie był idealny. Najlepsze efekty uzyskiwałem na paliwie z Shella. Dobre osiągi i spalanie, a przede wszystkim silnik pracował najdelikatniej i przede wszystkim praktycznie nie słychać wtryskiwaczy - głównie w porównaniu z Bliską.

M57 306 D3 - 3.0d 231 km jest wrażliwy na jakość paliwa i głośna praca wtryskiwaczy jest naprawdę dla mnie denerwująca.

W E46 silnik M47N 204 D4 - 2.0d CR 150km był nieporównywalnie mniej wrażliwy na jakość paliwa.

Edytowane przez chris99

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
A na shellu i orlenie tankowałeś paliwa premium, czy zwykłe? Bo na bliskiej z tego co się orientuje nie ma premium, i powinno to być chyba dokładnie to samo co na orlenie jeśli chodzi o te zwykłe paliwa, wydaje mi się że to coś a'la tańszy orlen.
Opublikowano

Pisałem o zwykłych paliwach. Orlen i Shell oczywiście mają diesla premium (które również czasami tankuję), ale najczęściej tankuję zwykłego diesla.

Z tego co wiem, to Shell zwykłe paliwa ma z Polskich rafinerii, ale skład nie jest taki sam jak np na Orlenie, i ja zdecydowanie zauważam różnicę na korzyść Shella (Shell Fuelsave Diesel)

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

a cysterna na Orlena i Shella podjeżdża ta sama... :D

większość koncernów majacych stacje w Polsce kupuje paliwo w Orlenie więc tankujesz wszędzie to samo

bodajże tylko Statoil swój diesel Premium ma specjalnie sprowadzany a paliwo premium na innych stacjach to zwykły ON plus uszlachetniacze

Opublikowano
a cysterna na Orlena i Shella podjeżdża ta sama... :D

większość koncernów majacych stacje w Polsce kupuje paliwo w Orlenie więc tankujesz wszędzie to samo

bodajże tylko Statoil swój diesel Premium ma specjalnie sprowadzany a paliwo premium na innych stacjach to zwykły ON plus uszlachetniacze

Cysterna ta sama, ale paliwo już nie takie samo - trochę inny skład i inne dodatki.

Testowałem oba standardowe paliwa (Orlen i Shell) i w czułym na jakość paliwa silniku, różnica jest bardzo widoczna.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Jak ktoś pracuje lub pracował na jakiejkolwiek stacji paliw to wie, że szkoda wywalać swoje pieniążki na "lepsze paliwo"
Opublikowano
Mam BMW 520d m47 z 2007 roku od nowości jezdzi na vervie ma 140 tyś km zero problemow nawet w zimie Ja jestem za stosowaniem lepszego paliwa bo na pewno nie zaszkodzi :cool2:
Opublikowano
Orlenowskich ajentów omijam z daleka tankuje bezsiarkowy ON (Statoil)To co przepłacę za paliwo zaoszczędzę na wtryskach,silniku, itp.