Skocz do zawartości

Jak to jest z tymi światłami do jazdy dziennej

magda1980

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Powiedzcie mi jak to jest że od pewnego czasu podczas jazdy dziennej świecą mi cały czas xenony i tylko lekko te kułeczka. Wcześniej tj jakiś miesiąc temu dałabym sobie jeszcze uciąć ręce że w dzień bardzo intensywnie świeciły mi obwódki natomiast xenon załączał się dopiero jak było ciemno. W komputerze w ustawieniach w kategorii Lights mam ustawione wszystkie ptaszki między innymi daysnight light. Samo się coś mogło zepsuć ? albo zresetować, dodam, że w komputerze nie mam żadnych błędów. Pokrętło cały czas ustawione na A-automatic.

Teraz taka pora, jak pochmurny dzień to u mnie też nie zawsze przełącza na ringi, jak słońce nisko to też nie, dopiero w południe.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Może szybę trzeba przeczyścić ? U mnie ringi włączają się rano natychmiast po wyjeździe z garażu i nawet w obecnych warunkach w ciągu dnia automat spisuje się znakomicie.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

na automacie ringi świecą słabiej oraz ksenon świeci słabiej jak wjeżdżam do garażu to widzę jak ksenon nagle się przełącza na tryb mocniejszy jednak nie zmienia to faktu że jak jest pogodny dzień to xenon świeci słabiej i ringi też.

na automacie ringi świecą słabiej oraz ksenon świeci słabiej jak wjeżdżam do garażu to widzę jak ksenon nagle się przełącza na tryb mocniejszy jednak nie zmienia to faktu że jak jest pogodny dzień to xenon świeci słabiej i ringi też.

Zgoda. U mnie jest ten sam efekt. Aczkolwiek nie zauważyłem aby był problem w automacie w wygaszeniu ksenona i pozostaniu tylko na ringach.

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

Stawiam, że jak wjeżdżasz do garażu to wpierw widzisz światło rzucane przez bardzo jasno świecące w trybie dziennym ringi a nie "słaby xenon". W garażu jest ciemno więc gdy do niego wjeżdżasz to po prostu zapalają się światła mijania czyli ringi się przyciemniają a ksenony się włączają i świecą normalnie. Ksenony raczej nie mają trybu jaśniej i ciemniej.

Postaw pasażera żeby obserwował z zewnątrz i pewnie potwierdzi.

Z innych ciekawostek to przy włączeniu się świateł mijania podświetlenie deski zmienia się z białego na czerwony.

• Zasłużeni forumowicze

Stawiam, że jak wjeżdżasz do garażu to wpierw widzisz światło rzucane przez bardzo jasno świecące w trybie dziennym ringi a nie "słaby xenon". W garażu jest ciemno więc gdy do niego wjeżdżasz to po prostu zapalają się światła mijania czyli ringi się przyciemniają a ksenony się włączają i świecą normalnie. Ksenony raczej nie mają trybu jaśniej i ciemniej.

Dokładnie tak.

Niestety nie jest tak jak Piszesz. Specjalnie postawiłam lustro aby widzieć jak zachowuje się lampa. Gdy mam porkętło na zero ringi świecą idealnie jednak jak ustawie na auto to niestety włącza się xenon a ringi świecą słabiej. Natomiast jak zasłonie czujnik to xenon świeci wtedy bardzo mocno na chwile znika i nagle świeci mocnym światłem. Na jednej stronie nie podam adresu aby nie robić reklamy firma piszę o takim czymś (niby tak można zaprogramować światła)

Światła do jazdy dziennej w samochodach serii F mogą być realizowne na kilka różnych sposobów:

światła do jazdy dziennej wyłączone

światła dzienne jako długie świecące z około 20% mocy

swiatła dzienne jako halogeny przeciwmgielne bez pozostałych świateł

światła dzienne jako światła mijania

standardowe światła do jazdy dziennej ( ringi + dolny pas diod) - tylko w wersji Xenon reflektora

tryb „skandynawski" – automatyczne załączanie się świateł (światła świecą jak podczas ręcznego włączenia świateł)

standardowe światła do jazdy dziennej bez swiecenia świateł tylnych

Zresztą to w sumie już mało istotne gdyż będę sprzedawać swoje BMW. Postanowiłam się przerzucić na inną markę.

Przejrzałem stronę na którą się powołujesz. Nie tak trudno ją namierzyć przy tak dosłownym cytowaniu. Dr. Google jednoznacznie wskazał źródło :D Fragment który przytoczyłaś jest odrobinę wyrwany z kontekstu i dotyczy kodowania nowych funkcji w F07, F10 i F11 a zatem nie potwierdza stanu domyślnego w aucie seryjnym.

Zastanawia mnie ten eksperyment z lusterkiem który wykonałaś. Robiłaś to w garażu czy na zewnątrz ? Jakie było oświetlenie ?

• Zasłużeni forumowicze
Na auto w ciemnym garażu logiczne, że włącza się ksenon. Jeżeli włącza się gdy jest jasno, to znaczy, że jest zaprogramowane auto na pracę na ksenonach non stop. Może Magdo w Twoim aucie jest opcja systemu świateł drogowych, nie pamiętam jak ta funkcja się nazywa, ale polega na tym, że gdy z przeciwka nie jedzie żaden samochód to długie walą na maksa, dlatego gdy przysłaniasz czujnik to ksenony świecą mocniej (czyli pewnie odsłania się zasłonka od świateł długich)

Gdy włącze Adaptive Headlights faktycznie tak się zachowują. Świecą na maksa gdy nic z naprzeciwka lub przede mna nie jedzie. :duh: Tylko że trzeba to aktywować na przełączniku kierunkowskazów czego efektem jest świecąca kontrolka na desce. Przełącznik świateł powinien być ustawiony na auto lub na mijania. W trybie "0" nie działa.