Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie chciałem się przywitać z użytkownikami forum - jestem nowy.

Teraz do rzeczy, stoję przed faktem dokonanym - czyli zakupem takowego egzemplarza BMW.

Wylicytowałem go na aukcji za granicą. Zakup w ciemno bez ekspertyzy.

Auto posiada uszkodzoną jednostkę napędową - tylko taka informacja widnieje w opisie.

Wróżąc z fusów czy jest ktoś w stanie powiedzieć co może być uszkodzone ( mam na myśli typowe usterki tego motoru )

I w dużym przybliżeniu powiedzieć coś o kosztach naprawy tej usterki ?

Za odpowiedzi z góry dziękuje. We wtorek będzie już pewnie wszystko wiadome, ale nie daje mi to spokoju.

Pozdrawiam

El_Capitano

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A kolego, założycielu tematu, zanim wylicytowałeś to auto, to sprawdziłeś czy jest taki silnik gdzieś w Polsce to kupienia? To strasznie rzadki typ silnika. Zawsze musisz brać pod uwagę najgorszą opcję, czyli wymianę jednostki napędowej i taką wliczać w koszty. Ewentualne inne rozwiązanie problemu będzie po prostu pozytywną niespodzianką.
Opublikowano

Trudno się nie zgodzić, że zakup był mocno w ciemno. Z drugiej strony gdyby nie cena, stan ogólny i parę innych czynników to nie dokonałbym takiej transakcji.

Znajomy rozmawiał z managerem domu aukcyjnego i przekazał mu informację, że jest dziura w bloku. Także załatwianie nowego bloku i wymiana innych elementów lub najgorsza opcja spawanie i regeneracja.

Opublikowano

Silnik może być zatarty lub uszkodzony z powodu zablokowania skrzyni biegów (połamane korbowody) i spalona komora silnika z powodu wylania się oleju i zapłonu.

Wtedy do wymiany:

silnik, skrzynia, wiązki, moduły

Może być również uszkodzony jeden z setek przewodów i elektronika nie jest w stanie kontrolować/utrzymać w ruchu silnika.

Najprawdopodobniej silnik jest zatarty lub korba wyszła bokiem. Dla ciebie to wiele nie zmienia, bo i tak musisz szukać nowego silnika.