Skocz do zawartości

Radio Business nie trzyma ustawień Bmw 525

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem ostatnio kolejne moje BMW, tym razem padło na E39 z 1996 roku z silnikiem M52 2,5 170km.

Tylko jest w niej irytujący mnie problem.

Mianowicie jest one wyposazone w radio z serii Business i owe radio po wyłączeniu silnika nie trzyma pamięci głośności Balansu i regulacji przód/tył.

Jest na to jakieś wyjście?

Dawniej miałem wersje z wyświetlaczem 4:3 i systemem DSP i niemiałem takich cudów.

Z góry dzięki za pomoc

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapożyczone z zaprzyjaźnionego forum.

"mam radyjko BMW Business Becker ze zmieniarką. Radyjko to gra niesamowicie ale miało jeden feler(jest to częsta usterka w tych radyjkach - kilku znajomych z e39 też ma tą wadę), po wyłaczeniu zapłonu kasowały się ustawienia balans i fader (przestawiały się na skrajne położenia). Było to trochę irytujące, aż do dzisiaj. Nadmienie tylko że naprawa tej usterki wynosi około 300 zeta. Postanowiłem zanim dam zarobić komuś sam spróbuję to naprawić. Nie będę się rozpisywał za wiele ale winę za to ponosi wewntrzna pamięć radia a dokładniej zapisane w uszkodzone sektory wartości.

Wystarczy wymienić tą pamięć i wszystko wróci do normy. Po wylutowaniu owej pamięci polecam nie wlutowywać jej bezpośrednio na płytkę (cięzko wylutować bo jest cienki druk) tylko wlutować podstawkę i w nią włożyć układ (to tak na przyszłość jak by znowu się uszkodził zaoszczedzi nam to roboty). Potrzebny będzie nam do tego wszystkiego programator aby wyczyścić/sformatować nową kość i sprawdzić czy jest dobra (ja kupiłem 4 sztuki i wszystkie były uszkodzone).

A teraz najlepsze koszty: podstawka pod układ 50 GROSZY pamięć 1,50
Całkowity koszt 2 złote + stracone dwa dni na wymontowwanie naprawienie i złożenie wszystkiego do kupy." 

http://img61.imageshack.us/img61/3190/pamiee5.jpg

Opublikowano
Tylko z kąd wziąść ten programator ...
Opublikowano
Dzięki