Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!!!mam problem z moja 7-ką i prosze o podpowiedzi i porady.

kupiłem autko w niemczech od prywatnej osoby,auto stalo 2 lata w garażu.Odpaliłem je po wymianie akumulatora i zamiast mruku V8 usłyszalem stukot,stwierdzilem ze to popychacze,szklanki,a ze niemiec obnizył cene to auto zakupilem i normalnie na kołach dojechałem do domu ponad 1200km,po drodze silniczek troszkę ucichł,poukladal sie ,miał moc w sumie ok.Na miejscu w domu juz wymieniłem szklanki,typowy stukot dla szklanek ustał,ale...pojawił sie badź był wczesniej nie słyszlny odglos pukania z prawej strony silnika,stojac przodem do auta,pukanie głuche bardziej słyszalne na zimnym silniku,po zagrzaniu troszke cichnie,czasami cichnie calkiem a czasami gdy auto ma wrzucony bieg,ale to nie jest regułą.

Komputer i diagnostyka nie pokazuja błedów,opinie i pomysły magików tez nic nie daly podobnie jak osłuchanie silnika stetoskopem.Auto ma moc pali normalnie,zużycie paliwa typowe dla tego modelu...nie wiem o co chodzi...proszę o pomoc!!!!!moze ktosma lub mial podobny przypadek.olej filtry...wszystko wymienione.POMOCY!!!!! :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To pozostaja dzwigienki zaworowe badz posrednie czyli 10 lub 5 na rysunku. Ewentualnie wszystko naraz plus walek valvetronica. Nic innego w tym silniku nie moze pukac. Jesli masz dis lub kogos kto ma, jest procedura sprawdzenia valvetronic, nazywa sie jakos Hydraulic Valve Lifters. Jesli jej nie przechodzi, te czesci sa uszkodzone. Niestety cholernie drogie w naprawie wiec jesli mocno nie puka, zostawilbym to. Wymieniales uszczelniacze przy wymianie popychaczy? szkoda jesli to nie bylo wykonane...
Opublikowano

Dziękuję kolego za podpowiedź...sprawdzę jeszcze to o czym pisałeś.Uszczelniacze wymienione.Sprawdzę te stuki bo nie wypada aby takie autko pukało.Odezwe sie jeszcze na forum i dam znac co i jak...niewiem jak moj mechanior z czasem ale....troszke mi lzej po twoich poradach bo balem się ze silnik będzie do wymiany,bo takie opinie na forum już też czytalem ze naprawa jest nieopłacalna.

Dziekuję jeszcze raz za podpowiedź i pozdrawiam.