Skocz do zawartości

BMW E70 X5 - Winkfp i flash skrzyni

Mlodzik18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

Może ktoś mi pomoże w tym temacie, otóż mam BMW X5 3.0d 2007 - Automat (GWS - joystick), wersja EU, w której padła skrzynia biegów. Auto strasznie szarpało i generalnie skrzynina śmietnik.

Została zakupiona nowa (używana), na pewno sprawna. Teraz po jej przełożeniu do auta, skrzynia jest wciąż w pozycji P i nie żaden bieg nie wskakuje.

Po przeskanowaniu ISTA-D pokazuje błąd - EWS Imobilizer ..... coś tam disables, teraz nie pamiętam. W każdym bądź razie, gdy próbuje zrobić EWS reset to jest wciąż status - Failed, nie mogę tego zresetować.

Auto ma VIN z innego samochodu czy to przez to? Gdy włączyłem WINKFP i próbowałem ją flashować z dobrym VIN'em to wyskakiwał błąd:

COAPI 2089: Switching programming mode failed. ERROR_ECU_SECURITY_ACCESS_DENIED__Security_Access_ Requested

i jeszcze CoAPI.2081- Authentication error.....

ISTA-P zapropnowała aktualizację całego auta i nie marudziła nic o złym VINie w Skrzyni, pewnie by go zmieniła, lecz nie miałem czasu, aby aktualizować cały samochód ponad 4,5 h, dlatego chciałem użyć Winkfp.

Ma ktoś jakieś sugestie dlaczego tak się dzieje? Co mogę zrobić, żeby to naprawić, lub kto może zrobić to zdalnie, oczywiście zapłacę.

Dzięki z góry.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zarejestrowani

Ktoś niedawno do mnie dzwonił właśnie że skrzynie w x5 wymieniali i teraz nie działa, to nie byłeś ty przypadkiem ??

Prawde mówiąc nigdy nie zmieniałem VIN w EGS ale skoro używasz icom-a to błąd który opisałes nie powinien wyskoczyć tak się dzieje na dcanie pod sam koniec programowania chyba że icoma masz jakiegoś skopanego.

Przekrec do mnie jutro moze wspolnie cos wymyslimy.

P.S. Sprawdzałeś lub próbowałeś przekodować też wybierak ? On nie będzie działal z tego co pamietam dopóki vin w wybieraku i skrzyni nie bedzie ie zgadzał.

A ista P leci x5 srednio 3-3.5h wiec rozwaz to opcje, a o vin zacznie sie pluć jak dojdzie do programowania tego modulu

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Hej,

Dzięki za odpowiedź.

Nie, ja nie dzwoniłem do Ciebie.

Sam wybierak ma VIN poprawny i zrobiłem jego flasha, poszło gładko.

No właśnie zastawiam się co zrobi ISTA, gdy zacznie programować EGS, ogólnie 30 modułów zaleca zaktualizować, więc puściłbym wszystko, ale boję się, że się wywali na EGSie.

Dzisiaj mechanik ma wymienić sam sterownik skrzyni, który jest przykręcony do mechatronika od starej skrzyni, wtedy przynajmniej będzie dobry VIN i prawdopodobnie uda się go zaprogramować i zresetować EWS.

Używam ICOM'a, ale jest on ok, flashowal już całe auta nie jeden raz, pierwszy raz z takim problemem się spotykam.

Pytanie co się stanie gdy ISTA zacznie marudzić podczas aktualizacji EGS, czy wtedy zatrzyma się cała czy pominie ten sterownik i dalej zrobi resztę?

Jesteś dostępny w sobotę, aby do Ciebie zadzwonić?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką