Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Obroty nie mają znaczenia, po to masz własnie regulator napięcia. Poza tym zdjęcie podczas jazdy, więc pewnie radio, nawiew, światła włączone? Jeśli tak, to napięcie spokojnie w normie.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Wiem że obroty nie mają znaczenia bo w końcu to alternator a nie prądnica ale sprawdziłem

Sprawdzałem również na wyłączonym radiu i nawiewie , maksymalnie 13,7 , o ile się nie mylę powinno być 14,4 , dlatego mnie to zaniepokoiło , przy włączonym radiu , do tego jest podłączony wzmacniacz który ciągnie duużo prądu 700w RMS napięcie spada do 13,2 przy kicku basu do 12,7 , ale o tym nie rozmawiamy bo wiadomo że to sytuacje ekstremalne , głównie chodzi mi o normalną jadzę z normalnie cicho grającym radiem i nawiewem na auto.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wskazania na OBC trochę przekłamują, proponuję wpiąć miernik w zapalniczkę i wtedy wszystko sprawdzać. Napięcie powinno być w okolicach 14,4 bez odbiorników i przynajmniej 14 przy włączonych światłach, nawiewie i radiu. Jeśli będziesz miał w okolicach 13,5, to zacznij się rozglądać za nowymi szczotkami..

U mnie na mierniku pokazuje 14,4 na pusto i 14,2 przy normalnych odbiornikach podczas jazdy, 14,1 gdy dodatkowo włączę grzanie szyby. Najmniej pokazało mi 13,8-13,9 gdy włączyłem wszystko, czyli długie światła, grzanie szyby, halogeny, przeciwmgielne, klimę, nawet awaryjne, CB i radio na full. Szczotki wymienione prawie rok temu.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.