Skocz do zawartości

BMW E46 320D Stukanie albo cykanie podczas przyśpieszania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam problem w mojej becie.

Przy przyśpieszania słychać delikatne cykanie z silnika.

na postoju mogę dodawać gazu ile chcę i nic nie słychać.

Słychać gdy silnik pracuje pod obciążeniem.

Koło dwumasowe sprzegło podwieszki na wale i dyfer odpada, wszystko jest ok.

Dzwięk dochodzi jakby z góry silnika, albo z lewej strony silnika, najbardziej słychać przy przekroczeniu 2000 obrotów jakby cykanie jak by coś obcierało wzrasta równo z obrotami silnika większe obroty szybciej cyka.

Może ktoś z was miał coś podobnego.

Mi do głowy przychodzą jedynie wtryski.

Przejechane mam 190000km.

Jeżdzę po Chiszpanii ropa jest tu OK.

Czekam na podpowedz co może być.

Opublikowano

W Chiszpani jest najgorsza ropa na świecie,ale za to w Hiszpani jest OK.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

podobno inni piszą że to miedziane podkładki czy blaszki pod wtryskami.

kupiłem może jutro wymienię z mechanikiem i zobaczę czy pomoże.

Opublikowano

Ja miałem podobną sytuację jak twoja. Problemem okazał się wtrysk. Polecam zrobić test przelewowy.

Ale nie wykluczone że tylko tylko podkładka pod wtryskiem przepuszcza.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Podłączę się to tematu. Ja mam podobnie, odkąd kupiłem auto, czyli ponad dwa lata i ponad 50k km. Tylko u mnie cykanie, stukanie występuje gdy silnik kręci ponad 3k obrotów i też przy przyspieszaniu. Słyszalne też jest po odpaleniu zimnego silnika.
Opublikowano

Podkładki pod wtryskami zmienione I NIC JAK DZWONIŁO TAK DZWONI 100 EURO poszło się jeb.....

jutro podam link nagrałem telefonem to dzwonienie ale nie wiem gdzie go mogę wysłać żeby można było oglądnąć

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daruj sobie kolego filmiki i inne bzdety typu podkładki. Podłącz się od kompa i zobacz jak wyglądają wykresy wtrysków. To często się zdarza w tych silnikach. Wymień najgorszy wtrysk i będziesz miał po kłopocie. Wtrysk najlepiej oczywiście nowy, ale jak liczysz kasę, to kup sprawdzoną używkę, nie regeneruj.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano (edytowane)

mechanik mówił jak by wtrysk jakiś był padnięty lub słaby auto by ciężko paliło i silnik by nierówno pracował na wolnych obrotach.

on podejrzewa koło dwumasowe.

ten dzwięk jest metaliczny jakby rzucone podkładki na blachę a blacha by mocno drrzała i podkładki podskakują to jest taki dzwięk.

ale co dziwne nie dzwoni zawsze raz na jakiś czas np. odpalę auto przejade 20 km. i nic odpale potem po paru godzinach i jadę z pracy do domu i dzwoni jak organista na sumę.

sam nie wiem co jest.

zastanawiam się czy nie jezdzić aż się co rozsypie.

morduję sie z tym już pół roku.

Wrzuciłem plik na tym linku jest

http://w128.wrzuta.pl/audio/2oWsC24FJSn/dzwonienie_w_silniku_bmw_e46_320d

Edytowane przez pawell1911
Opublikowano
Wymien wszystkie wtryski na probe od takiego samego modelu. Nie podkladka pod wtryskiem stuka lecz taka plytka w nim. Nie do wymiany w garazowych warunkach, potrzebna kalibracja.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam, moje auto stoi u mechanika z dokładnie takim samym problemem. Warsztat wykluczył podkładki pod wtryskami, wtryskiwacze też sprawne. Czujnik/zawór ciśnienia na listwie CR też sprawny. Lecą dalej, dzisiaj ściągają kolektor - mam nadzieje, że jutro będę w stanie odpowiedzieć na pytanie co było przyczyną cykania.

Panowie, przy okazji jedno pytanie - może ktoś się orientuje - czytałem na którymś forum i ktoś pisał, że w tych silnikach podkładek nie było... ?

silnik m47d20 (320d, 150km, CR)

Jestem mechanicznym analfabetą i w jakimś minimalnym chociaż stopniu próbuję kontrolować co robią magicy ;). Pozdrawiam !