Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. :D

Jestem szczęśliwym posiadaczem E46 320d, z którym mam mały problem.Po nocy lub dłuższym postoju przy odpalaniu w temperaturze około zera stopni( w lato było wszystko w porządku), podczas kręcenia rozrusznika na zegarach zapala się żółta kontrolka ABS i żółty trójkąt informujący o buksowaniu kół.Rozrusznik bardzo szybko traci na mocy kręcenia. Akumulator jest nowy.Gdy nieraz uda się że odpali to z rury wydechowej wylatuje siwy dym.Jak silnik jest ciepły usterka ta nie występuje.Byłem już na kilku diagnostykach komputerowych,wykazuje że jest spadek napięcia.Jeden diagnosta mówi że świece lub sterownik,drugi że zaczoł by od wyczyszczenia zaworka podciśnienia,jeżeli nie to EGR lub turbina.Proszę pomóżcie.

Opublikowano

Witaj , piszesz że jeden mówi to a inny tamto a sie moze okazać że wszystko co Ci mówią jest do roboty.

Najpierw zrób sobie listę co normalnie już jest czas zrobić i to zlecić, sprawdzić świece żarowe i ich sterowniki, sprawdzić połączenia elektryczne i czy wszędzie jest dobra masa bo z tego możesz mieć słabe kręcenie, sprawdzić napięcie na aku przed odpaleniem i w czasie pracy silnika. Miej wszystko wypisane na kartce i za koleją odfajkować.

Z kopceniem to na razie poczekaj jak się uporasz z innymi rzeczami bo to może być od nadmiaru nie spalonego paliwa.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.