Skocz do zawartości

run flat - ciśnienie a zmiana temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ to moje pierwsze doświadczenie z oponami run flat i czujnikami ciśnienia proszę dajcie znać czy to mozlliwe że jak spadła temperatura na zewnątrz to zaświeciły mi się kontrolki spadku ciśnienia w oponach czy mam dziurę ? Z zewnątrz wszystko wygląda OK ale komunikat dzisiaj w drodze do pracy wywaliło.

I druga sprawa czy jak już przebijecie oponę tego typu to z zewnątrz widać że jest mniejsze ciśnienie ?

Opublikowano
zalezy jaki rozmiar kola... ale troche jest oklapnieta... inaczej auto by nie wyczuło ;) osobiscie nigdy przez roznice temperatur nie wyskoczyl mi blad... przeciez temperatura spada w 4 kolach nie w 1 wiec srednica kola jest taka sama... a to na czujniku ABS sie ten system opiera..
Opublikowano

No zgadza sie i swieca wszyskie kola :-)

Tylko wlasnie nie jestem pewien czy spadek cisnienia w jednym kole bedzie symbolizowany na tym wlasnie kole, czy tak czy inaczej swieca wszyskie symbolizujac ze cos jest nie tak.

Opublikowano
moze masz jeszcze opcje taka ze w kolach czujniki cisnienia... u mnie wyswietla tylko ze kapec nie pisze w którym kole
Opublikowano
u mnie wyswietla tylko ze kapec jest nie pisze w którym kole.. w zony e60 dokladnie to samo... ale wiem ze jest mozliwa opcja doposazenia w czujniki cisnienia w kolach..... nie wiem w którym modelu.. ale obilo mi sie to o uszy.. jak spuścisz sobie kolo na stacji pod kompresorem to bedziesz widzial jak wyglada na kapciu. :) polecam po kazdej regulacji cisnienia w oponach powiadomienie komputera o tym przez reset systemu do monitorowania cisnienia.
Opublikowano
Przy niższej temperaturze mogła wyjść na jaw nieszczelność którejś opony/wentyla. Różnice ciśnienia nie zawsze są widoczne gołym okiem, sprawdź sobie czujnikiem po prostu. Jak nie masz, to za parę złotych kupisz w markecie, albo na stacji przy kompresorach powinien być.