Skocz do zawartości

Co sie stanie gdy przełoze dyfer o innym przełozeniu

White007PL

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Nic sie nie stanie, wartosci czyta sie w ten sposob: im mniejsza liczba to wolniejsze przyspieszenie ale wieksza predkosc maksymalna. Im wieksza liczba to lepsze przyspieszenie ale mniejsza predkosc maksymalna. To nie sa jakies diametralne różnice. Nie wiem jak to bedzie u ciebie bo widze ze masz naped x i czy zmiana dyfra na inny przy tym napedzie jest bezproblemowa.

🙃🙃

Moim zdaniem to jednak jest problem jak mamy inne przełożenie dyfra na przedniej i tylnej osi :cool2: Przednia będzie chciała jechać 220km/h, a tylna 227km/h. Przednia będzie chciała przyspieszyć w 7s do 100km/h, a tylna w 7,2s...... :cool2:

Taj jak Ci koledzy piszą,w X układ będzie ci to odbierał jako poślizgi i zaraz zacznie to korygować co będziesz odbierał jako drgania i wibracje.

Podobne objawy jak przy różnych wymiarach opon na przodzie i tyle.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

mi tez nieraz puka przy zmiane biegow lub jak jade i mam z 3 tys obrotow i wcisne sprzeglo to jest pukniecie z tylu czy to jakis znak;>?
Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain

to jedyny i prosty do diagnozy znak.

3 elementy do sprawdzenia

- podpora wału

- tuleja dyferencjału tylna

- łącznik elastyczny wału

koszta nie są wielkie części, gorzej z robocizną bo koło 300zł krzyczą. Robiłem to jakieś 2 tygodnie temu, wymiana wszystkich 3 tulei dyfra plus wymiana podpory wału.

Stukanie zredukowało się do minimum żeby nie powiedzieć że zniknęło.

Szukacie nie tam gdzie trzeba zamiast zająć się prostymi rzeczami.

Kolega co ma ixa, zapamięta że przy napędzie 4x4 koła powinny kręcić się z tą samą predkością bo inaczej robią się problemy, więc inny dyfer odpada.

szukam

W e46 xd i xi ma do czynienia ze stałym napędem. Wszystkie trzy dyfry są czysto mechaniczne (nie mają szper i tarcz ciernych) i pracują niezależnie. W e46 nie ma x-driva więc inny dyfer nie będzie korygowany przez komputer. W mojej opinii możesz załozyć inny dyfer, ale to nie on jest przyczyną stuków.

to jedyny i prosty do diagnozy znak.

3 elementy do sprawdzenia

- podpora wału

- tuleja dyferencjału tylna

- łącznik elastyczny wału

koszta nie są wielkie części, gorzej z robocizną bo koło 300zł krzyczą. Robiłem to jakieś 2 tygodnie temu, wymiana wszystkich 3 tulei dyfra plus wymiana podpory wału.

Stukanie zredukowało się do minimum żeby nie powiedzieć że zniknęło.

Szukacie nie tam gdzie trzeba zamiast zająć się prostymi rzeczami.

Kolega co ma ixa, zapamięta że przy napędzie 4x4 koła powinny kręcić się z tą samą predkością bo inaczej robią się problemy, więc inny dyfer odpada.

trzeba cały tył zrzucać czy da sie na aucie wymienic te 3 tulejki na dyfrze?

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain

zdjąć wydech, osłony wydechu, rozpiąć półośki, rozpiąc dyfer od wału i wyjąć. Tylną da sie wymienić bez ściagania ale metoda jest cieżka :) ja wymieniałem jeszcze przednie 2 mniejsze tuleje bo jak robić to całe zawieszenie dyfra. Do tego podpore wału wymieniłem i spokój ze stukaniem. Wymieniłem = mechanik wymienił :P

co do xdrive, nie wiem jak to ma się w e46 ale jeśli kolega wyżej twierdzi że dyfry są sztywne a napęd jest stały to tym bardziej nie można zmienić dyfra przez to co napisałem czyli koła bedą się krecić z różną predkością. Bawie się w offroad już długi czas, koła muszą mieć takie same prędkości bo jeśli nie to robią się ogromne naprężenia na układ napędowy.

Co innego cierne haldexy itp, tam np. przód czy tył dołącza się płynnie ale mogą być różnice w predkości kół bo sprzęgło przejmie na siebie te różnice. Ale jak jest sztywno dołączany napęd np. na przód to próba załączenia go gdy koła tylne kręca się z inną predkością niz przednie konczy się poważną awarią.

No i na pewno wywali błąd conajmniej absu, kontroli trakcji ponieważ bedą różnice w predkościach kół przednich i tylnych.

szukam

W e46 są trzy dyfry. Przód, centralny i tylny. Żaden z nich nie jest spięty, a to oznacza że jeśli któreś z kół podniosę do góry to auto nie pojedzie. Cały napęd pójdzie na koło bez oporu. Przekładnie planetarne które są w każdym z tych dyfrów niwelują różnice w prędkościach obrotowych. Można sobie montować dyfry jakie się chce. Centralny wyrówna różnicę.