Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku dni borykam się z denerwującym pukaniem mechanicy rozkładają ręce może ktoś z forumowiczów miał taki przypadek? Dodam ze pukanie nastąpiło po wymianie amortyzatorów, wahacza i łącznika stabilizatora. w zawieszenia nie ma żadnych luzów każdy wahacz wyjęty z auta i sprawdzony na tzw. stole... pukanie występuje przy skręcaniu w prawo w lewo też ale przy większej prędkości i również puka przy mocniejszym zahamowaniu. proszę o jakie kolwiek sugestię co to mogło by być?

Poniżej załączam krótki filmik.

Opublikowano
A może z maglownicą masz juz kłopot częsta przypadlośc e60-tek już też to robiłem a pozatym wymienione elementy pracuja góra -dół a dzwięki dochodzą do ciebie jedynie przy skręceniu w lewo bądz w prawo poszukaj pod tym kątem usterki :cool2:
Opublikowano
poduszka została stara ponieważ wyglądała bardzo dobrze (wizualnie) mogło by to być łożysko na amortyzatorze? a może to łożysko w kołach? lecz nie wykazuje żadnych luzów szariąć za koło? już mi ręcę opadają :(
Opublikowano

Na końcu filmiku gosć jechał prosto i hamował, występowało stukanie więc wg mie to nie magiel. Miałem ost wymieniany stuki były jedy nie przy skrcaniu (szybkie ruchy lewo prawo) bądź jak wjeżdzałem np na krawężnik. Jak by magiel tak dawał to musiał by mieć mega luzy na kierownicy.

A może to kamyczek w kołpku ? :norty:

Opublikowano
Dlatego napisałem o poduszce ,bo na końcu filmiku mocno łomotało gdy hamowałeś a koła nie były w skręcie. Ciężko ocenić wizualnie poduszkę tak z mojego doświadczenia. Nie raz spotkałem się z tym ,że poduszka nieźle wyglądała lub była wymieniona 2 lata wcześniej a koła mocno podskakiwały i było słychać głośniejszą pracę zawieszenia. Jest to u Ciebie ciężki przypadek ,a byłeś na trzepakach na stacji kontroli pojazdów? Za 30zł w Szczecinie robią badanie luzów w zawieszeniu. Może spróbuj tą drogą ,gdy jeszcze nie próbowałeś. Szkoda wydawać pieniądze na ślepo (np. wymieniając magiel).

Używane części do BMW e36 e38 e39 e46 e53 e60 e87 e90 f01 f10 f30

tel .: 731 885 885 Zapraszam :)

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=39682621

Opublikowano
Obejrzałem filmik... Kolega wyżej ma racje to nie magiel ale sam jestem ciekawy co ci tak łomocze...
Opublikowano

No - "Pan Dzizas" na lusterku ma nielekko :mrgreen:

- sprawdzil oczywiscie czy nic w schowkach nie ma ? - u mnie kiedys tak pukala taka mala puszeczka napoju energetycznego w tym malym schowku od kierowcy :)

ciekaw jestem tez co tak puka

Opublikowano
Byłem na szarpakach nawet dwa razy i niby nic. osłony też całe i inne... w sobotę rozkładam przednie zawieszenie na części pierwsze przy okazji zmieniam przekładnie drążki i końcówki niby dobre ale mają już 7lat... dam znać czy jest ok. jeśli będzie nadal pukać to wtedy wymienię łożyska z piastami...
Opublikowano
Przeczytaj ten temat może winowajcą jest wybita tuleja viewtopic.php?f=73&t=228691

Właśnie dziś się natchnąłem na ten temat. niby nie ma żadnych luzów na szarpakach w sobotę bedzie wszystko sprawdzane ręcznie na stole co prawda auto zrobiło na polskich drogach prawie 200k przy kołach 20'' i 19'' przekładnia drążki i końcówki zostaną wymienione już tak profilaktycznie.

Opublikowano
auto zrobiło na polskich drogach prawie 200k przy kołach 20'' i 19'' przekładnia drążki i końcówki zostaną wymienione już tak profilaktycznie.

Da się w ogóle konfortowo jeździć na 20" :shock: ?

Opublikowano
ja na Twoim miejscu sprawdził bym czy wszystkie główne śruby od wahaczy są dobrze dokręcone. Bo jeżeli było coś robione w zawieszeniu z przodu to najzwyczajniej w świecie mechanik mógł nie dokręcić wystarczająco mocno śrub i stąd może być stukanie które słyszysz. :D
Opublikowano
Nie wiem jak to opisać, ale jest to co najmniej dziwne wczoraj nie miałem innego auta pod ręką i musiałem pojechać w jedno miejsc (przez tydzień nie jeździłem e60 z uwagi na pukanie) wyjeżdżam z garażu puka w czasie jazdy puka dojeżdżam prawie na miejsce i jest dość ostry zakręt w prawo i nie puka w drodze powrotnej też nie słyszałem już pukania. Jestem naprawdę w szoku, co to może być w cuda żadne nie wiedzę :/ teraz właśnie idę rozpinać zawieszenie, aby sprawdzić wszystkie wahacze i wymienić przekładnie. Wieczorem opiszę co z tego wyszło :)