Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej, jak w temacie. Problem występuje tylko na zimnym i im zimniej tym bardziej. Zapala normalnie, ale przez jakies 2-3 sekundy po odpaleniu silnik dygocze jakby był na 3 garach, a potem normalnie. Miał ktoś tak w benzynie? Co to może być? Mechanikowi o tym mówiłem, to powiedział że może być to kwestia większej dawki paliwa na starcie i nieprzepala a po chwili przepali i jest ok, ale jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć że to to. Poza tym pewnie nowy samochód czegoś takiego nie ma, więc jest to kwestia czegoś. Może świece albo cewka? Musze sprawdzić czy puszcza dymka to by potwierdzało to nieprzepalanie paliwa. W lato tego nie było.
Opublikowano
podlacz pod kompa :) obstawiam ze to swiece :P

Teraz 2 pytania:

1. Skoro to świece to czemu tylko 2-3 sekundy po odpaleniu i tylko na zimnym?

2. Rozumiem, że komp nie pokaże że "świece do wymiany" :) tylko coś w rodzaju "któryśtam cylinder misfire"?

Opublikowano
Bardzo dobrze ze założyłeś temat tez czasami mam podobny problem, dodam ze cewki wymieniane w tamtym roku ( akcja serwisowa ASO ), świece wymienione w czerwcu tego roku. Podłączałem pod komputer i 0 błędów. Problem ten występuje u mnie rzadko ale jednak.
Opublikowano
Bardzo dobrze ze założyłeś temat tez czasami mam podobny problem, dodam ze cewki wymieniane w tamtym roku ( akcja serwisowa ASO ), świece wymienione w czerwcu tego roku. Podłączałem pod komputer i 0 błędów. Problem ten występuje u mnie rzadko ale jednak.

Czyli wymiana świec guano dała :( może to jednak kwestia tej za dużej dawki paliwa :roll: ale pod kompa swoją droga warto podpiąć. Gdzie najlepiej w Warszawie podjechać w tym celu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

może tak być że to wina paliwa, komp może zmieniać czasy wtrysków i stąd chwilowe nierówności w pracy silnika... często jest tak przy instalacjach lpg, kiedy źle wyregulowana instalacja miesza w mapach wtrysku Pb.

Na Twoim miejscu wymieniłbym świece (na pewno nie zaszkodzi) i zalał cały zbiornik dobrego paliwa np BP ultimate. Uważam, że pomoże. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja smigam tylko na shell v power race + i mam identyczne objawy

A próbowałeś zresetować komp? Tak aby dostroił sobie czasy wtrysków od nowa? Najlepiej byłoby podłączyć auto pod kompa przed odpaleniem i w momencie "telepania" silnikiem obserwować czasy wtrysków... to one pewnie się na chwilę rozjeżdżają. Po czym komp sobie je koryguje i silnik pracuje już normalnie.

Opublikowano
tego nie robiłem, u mnie ten problem występuje ale nie za każdym razem, czasami przez tydzień jest ok i nagle znowu to samo. Sprawdzam raz na 2-3 miesiące błędy i wszystko jest ok, nic nie wyskakuje.
Opublikowano
może tak być że to wina paliwa, komp może zmieniać czasy wtrysków i stąd chwilowe nierówności w pracy silnika... często jest tak przy instalacjach lpg, kiedy źle wyregulowana instalacja miesza w mapach wtrysku Pb.

Na Twoim miejscu wymieniłbym świece (na pewno nie zaszkodzi) i zalał cały zbiornik dobrego paliwa np BP ultimate. Uważam, że pomoże. Pozdrawiam

Instalacji LPG nie mam. Właśnie mam zalaną 98 ultimate a we wczesniejszym baku mialem wlany dodatek absorbujący wode ze zbiornika bo przed zimą profilaktycznie sobie wlałem. Dziś np tego nie miałem mimo, że bylo zimniej niż kilka/kilkanaście dni temu. Kompa nie resetowałem, błędów nie sprawdzałem. Z reszta to ciężko raczej sprawdzić bo problem tak jak pisałem występuje od razu jak silnik zaskoczy i trwa max 2-3 sekundy. Polećcie jakis niedrogi zestaw z alledrogo, żebym mógł sobie sam podłączyć i diagnozować wskazania kompa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja zakupiłem interfejs do BMW, ale coś mi nie gra z inpa (część modułów działa część nie)... wiec nie jestem dobrym przykładem... mam mniej więcej taki kabel:

http://allegro.pl/interfejs-bmw-e36-e46-e39-e60-e38-e90-e65-e53-e83-i3696254661.html

Ale mam pewnie źle inpe zainstalowaną dlatego nie wszędzie mi trybi (mam win 64bit i kombinacje są z tym)

Ja wczasy wtrysków doglądałęm akurat przez program do LPG, tam idelanie było widać.

Wtedy gdy silnik kulał (czasem też przez parę sekund) było widać za długie wczasy wtrysku... (powinno być CHYBA (bo dobrze już nie pamiętam) około 3,1-3,3 ms a u mnie chwilowo rosło do 5ms)

Ale u mnie to właśnie wina LPG była, przy dobrej kalibracji czasy wtrysków nie rozjeżdżały się.

Gdzie w inpie szukać nie wiem, ale na pewno znajdziesz.

Opublikowano
ja zakupiłem interfejs do BMW, ale coś mi nie gra z inpa (część modułów działa część nie)... wiec nie jestem dobrym przykładem... mam mniej więcej taki kabel:

http://allegro.pl/interfejs-bmw-e36-e46-e39-e60-e38-e90-e65-e53-e83-i3696254661.html

Dzięki! Rozumiem, że to jest już kompletny zestaw hardware i software i nic więcej nie trzeba?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie software musisz na własną rękę załatwić.... :)
Opublikowano

No, ale tam jest napisane, że kabel + płyta z programem...

Opublikowano

Z tym kabelkiem to trzeba uważać - ostatnio sobie grzebałem w INPA - podgląd czujników i takie tam no i wlazłem tam gdzie nie trzeba i auto nie pali! :mad2: Gdyby nie pomoc speców z forum: Capaza i Artura to do pracy jechałbym autobusem :cry2: Tak więc jak nie jest się czegoś na 100% pewnym to lepiej nie ryzykować.

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No, ale tam jest napisane, że kabel + płyta z programem...

dokładnie z tłumaczeniem:

Na płycie CD znajduje się POLSKIE tłumaczenie do programu INPA

Nikt Ci nie sprzeda pirata przecież, a oryginalna INPA na pewno nie kosztuje 59pln.....

Opublikowano

dokładnie z tłumaczeniem:

Na płycie CD znajduje się POLSKIE tłumaczenie do programu INPA

Nikt Ci nie sprzeda pirata przecież, a oryginalna INPA na pewno nie kosztuje 59pln.....

Wiadomo że pirata nie ale myslalem ze to moze jakis freeware :) Aukcja wprowadza w błąd, towar niezgodny z opisem - negatyw :mrgreen:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Podpinam się pod temat mam taki sam problem.Rano odpalajac auto samochod przez chwile chodzi na wyźszych obrotach pozniej jak zalapie temp jest juz ok.Dzis bylem u kolesia ktory zajmuje sie diagnostyka podpioł auto pod kompa a tu wyskoczył blad przepływomierza.Czy to moze byc problemem :mad2: inych błędow nie było.
Opublikowano

Widzę, że problem bardzo częsty w BMW z tymi obrotami, 60% osób mi znanych ma ten problem i nie tylko w 20i, ale nawet w 30i. Często leży problem po stronie wtryskiwacz, ale tutaj mówię o wersjach z tym nowszym układem paliwowym, gdzie są wtryski prawie jak w Dieslu.

Odłącz i zobacz czy lepiej. Pamiętaj, że wyskoczy Ci błąd, więc to twój wybór. Znajomy ma dokładnie to samo w 20i i u niego po odłączeniu działa normalnie autko, lecz kontrolka CHECK się świeci.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
Podpinam się pod temat mam taki sam problem.Rano odpalajac auto samochod przez chwile chodzi na wyźszych obrotach pozniej jak zalapie temp jest juz ok.Dzis bylem u kolesia ktory zajmuje sie diagnostyka podpioł auto pod kompa a tu wyskoczył blad przepływomierza.Czy to moze byc problemem :mad2: inych błędow nie było.

Chyba jednak nie taki sam problem. Ja nie pisałem nic o wyzszych obrotach po odpaleniu. Są takie jak byc powinny po odpaleniu a potem po pewnym czasie normalnie opadają do ok 800. U mnie chodzi o to co napisałem w 1 poście.

Opublikowano

Dzis z rana odpaliłem 0,5stopnia przez kilkanascie sek sa wyższe obroty i telepoczę leko kabina a po chwili juz jest dobrze

Czy to norma czy mam zaczą :D c zbierac kasiore

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
poza tym diesel...bleeeee... nie ten temat...