Skocz do zawartości

e46 318i problem brak mocy na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, tak jak w temacie e46 318i 2002r skrzynia automatyczna, gdy po nocy odpalam zimny silnik mam brak mocy i dziwny dzwiek silnika, dopiero jak sie zagrzeje silnik wszystko wraca do normy, co to moze byc? ktos mial cos takiego?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam to samo ale w F25 i 2.0D.

stuki slysze na zimnym i ledwo ciagnie na jedynce - potem jak juz przejedzie 100-200 metrów laskawie wrzuci na 2, i znowu powooooooooli i trzy - jak ciepły -zyletka.

No ale w benzynie tez takie dziwy?

Opublikowano

Pumaamik witaj !

Na zimnym i na postoju silnik ma prawidłowe obroty i ładnie reaguje na dodawanie gazu ?

Możesz mieć dwa różne powody tj jak słabo wrzuca biegi to od skrzyni a stuki to raczej od silnika.

Na temat skrzyni to już wiele było napisane, gęstość oleju , starzenie sie oleju, zapchany filtr, zużycie, przeprogramować ,itd.

Stuki ? może nagraj > i tu wstaw , też mogą mieć związek z olejem , tz jego rozprowadzaniem.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
PPG przepustnica w valvetroniku pracuje tylko w trybie awaryjnym lub przy ASC DSC ..

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano

Dzieki Faliszewice,

zdecydowanie - jak na moją fiagnostyke - cos w silniku, miesiac temu wymieniali wtrysk - bo były te stuki i coś im tam komputer pokazał - to umowilismy sie na wymiane tego wtrysku, wymienili. Dzień pozniej powiedziałem im (serwis Fijałkowski Zielona Góra) ze dalej stuka, to oni że musi być kolejny wtrysk do wymiany.

no to sie umowilem na przyszły tydzień na wymianę. Tyle ze do tej pory objaw to były stuki (wyłącznie na zimnym silniku!) i pod lekkim obciążeniem (bo na luzie pracuje normalnie i reaguje na przygazówke) a teraz pojawił sie muł - brak mocy na jedynce, i nie przerzuca na dwójke, w końcu łaskawie przerzucił - obroty sie zmniejszyły i stukał jak głupi... i tak 3-5 kilometrów - potem jak ręką odjął chodzi, jak nowy. No ale to jest objaw czegoś groźnego zapewne.

Ale wiesz - dziwi mnie bo to "nowe auto - nie katowane, 90% tras to autostrada i 99,99% to max 140. Stuki były jakuz pierwszej zimy i teraz ten brak mocy - no coś nie halo jak na Bardzo Miodny Wóz.

Dodam ze wszystkie naprawy robię teraz na gwarancji i aż tyłek mi się marszczy co będzie jak ona minie a problemy pozostaną....

Opublikowano

Pumaamik witaj !

Ten twój ostatni post bardziej mi otworzył oczy ale to nie znaczy że mam gotową receptę na te dolegliwości.

1. To auto F25 jeszcze na gwarancji a podpiąłeś sie do wątku do forumowicza co ma 12 letnie auto i prawdopodobnie wylatane .

Zamieść twój post z dobrym opisem w dziale X3 F25.

2. W Twojej sytuacji bym napisał list polecony z dokładnym opisem całej sytuacji zażaleniem skierowanym do Dyrektora placówki. Podać dane kontaktowe i jak oddzwonią to się umówić na serwis w tym wypadku bym liczył że to będzie najlepszy mechanik co zrobi dogłębną diagnostykę.

3. Rozważyć znaleźć inny autoryzowany serwis .

4. Poszukać polecony tu na forum warsztat co robi dobre diagnostyki a niema autoryzacji , czyli trzeba wyłożyć kasę z własnej kieszeni ale po poprawnej diagnostyce można sie udać po naprawę gwarancyjną.

5. Z każdej wizyty zbierać wydruki z komputera.

6. Na forum barwnie opisywać dolegliwości i co było robione w tej sprawie, jest tu sporo dobrych fachowców ale stale tu nie siedzą.

.................................................................................................................................

Generalnie jak skrzynia przeciąga i nie chce zmienić biegów i przy tym obroty silnika nie wzrastają po mimo gazu do dechy to wina silnika.

W starych czasach na twój przypadek byśmy powiedzieli : niema ssania ;-)

Prawie nowe auto , hm... czasem w serwisie się zdarza że jedno naprawiają a inne zepsują tz zrobią nieszczelność w układzie , albo zapomną coś podpiąć ?

Koniecznie podpiąć pod kompa z programem co Ci zrobi diagnostykę podczas jazdy tz -data live-

i to wklej na forum , jest osobny dział dla diagnostyki.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.