Skocz do zawartości

[e36] 2.0-2.5 czujnik walka bosh a simens roznice zachowania

de_never

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niech wypowiedza sie ludzie ktorzy mieli doczynienia z objawami uszkodzonego walka rozrzadu albo odpinali ten czujnik w swoich samochodach w silnikach 2.0 - 2.5 piszac jaki osprzet mieli czy bosh czy simens. Gdyz interesuje mnie jak zachowuje sie samochod z uszkodzonym czujnikiem walka rozrzadu na osprzetach bosha i siemensa. Mam teraz auto na osprzecie bosha. Po odpieciu czujnika albo mam wrazenie ze doslownie minimalnie auto zmienia charakterystyke pracy albo w ogole jej nie zmienia. I jezdzi calkim ok i na odpietym i na zapietym. A mialem kiedys m50b20 na osprzecie siemnsa i przy odpietym - uszkodzonym czujniku walka mialem cykanie wtryskow i potezne klopoty z praca silniaka - strzelanie w dolot itp. Prosze o pisanie np bosh - uszkodzony lub odpiety walek - silni taki i taki objaw. Z gory dzieki. Bedzie dla potomnych. Edytowane przez de_never

Kolego miałem przygody z czujnikami w silniku m52b20. Podczas jazdy czuc było delikatne szarpnięcie, potem silnik nie wkrecał się na obroty powyżej 3 tys a na tym zakresie przerywał i był bardzo słaby. Po zgaszeniu, lub odczekaniu aż ostygnie znowu normalnie chodził aż znowu nie szarpnał i znowu to samo. Rozwiązniem problemu byla wymiana czujnika położenia WAŁU, zaznaczam wału a nie wałka. Jest to czujnik Siemensa tylko i wyłacznie. Na odpietym czujniku WAŁKA da się odpalić silnik, lecz będzie miał inna charakterystyke pracy i słychać faktycznie takjakby cykanie. W razie jakichkolwiek pytań PW. Służę pomocą

Dzieki za odpowiedz. Mialem na mysli czujnik walka rozrzadu. A nie wału. Ogolnie wiem jakie jest zachowanie w simensie bo go mialem w m50b20. A mam teraz stycznosc w m50b25 na boshu i odpiecie czujnika walka nie robi praktycznie zadnej roznicy a jezeli robi to doslownie minimalna ze ciezko to zauwazyc w tym, ze nie wiem czy czujnik jest sprawny czy nie. Dlatego zadalem to pytanie czy ktos mial stycznosc z obydwoma typami sterowania bosh i simens i ocenial roznice w pracy bez czujnika walka rozrzadu w obu przypadkach.

• Zasłużeni forumowicze
Bo na osprzęcie bosch silnik bez vanosa ta różnica jest tak mała że nie każdy to wyczuje.Miałem m50b20 osprzęt bosch i po odłączeniu czujnika wałka praktycznie nie było różnicy.Oczywiście czujnik i sterownik sprawny.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Witam.

Problem mój dotyczy e36, 92r. 320ia, vanos, m50b20 siemens. Auto zaczęło się dusić, falować na obrotach, drgać.Im więcej gazu mu wcisnę tym bardziej słabnie.Na zimnym silniku wydaje się być ok, ale po 2-3km zaczyna wariować.Jest również mało wrażliwy na wciścięcie pedału gazu.Problem ten czasami ustępuje na chwile i auto super pracuje i jest mega żywe i zrywne ale po jakiś paru minutach znów to samo, i tak jest na przemian.Dodam,że na benzynie ta usterka występuje o wiele łagodniej niż na gazie. Na gazie jest tragedia i nie da się jechać i gaśnie.Podłączyłem go pod kompa i wywaliło mi następujące błędy: kod usterki 100- Control unit fault. 200- not defined.

205-not defined. 84- Camshaft Angle-impulse generator. Ten błąd 84 to chyba czujnik położenia wałka rozrządu o ile się nie mylę. A co do reszty to nie udało mi się odszukać.

Może jest ktoś kumaty i rozszyfruje resztę?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Reszta to jakieś błędy albo samego sterownika albo pamięci.Czasami takie błędy biorą się ze słabego napięcia,brak masy.Ten 84 to czujnik wałka.

• 1 miesiąc temu...

a ja chciałem zapytać o to jak mogę znaleźć pasjący czujnik do mojego silnika. mam m50b25 z vanosem i niestety w każdym sklepie mają takie czujniki ale mają miejsca na śrubę w innym miejscu oraz kończą się wtyczką a nie gniazdem.

numer seryjny z mojego to 1 740 383 199500. gdyby ktoś mógł mi pomóc i podpowiedzieć jak i gdzie mogę tego szukać to byłbym wdzięczny. tak to betka stoi i się kurzy : (

• Zasłużeni forumowicze

• 2 tygodnie później...