Skocz do zawartości

E 46 330xi Touring potrzebna pomoc, falujące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich ponownie, odświeżam temat bo już nie mam sił do mojego auta. Koledzy i koleżanki po dwóch misiącach walki z silnikiem poddaję się i chyba oddam do naprawy do ASO. W aucie wymieniłem komplet odmy, przepływomierz, świece jedną cewkę, sondę przed katalizatorem, sprawdziłem DISĘ jest sprawna, wyczyściłem przepustnicę oraz krokowy. Do wymiany pozostała mi sonda za katalizatorem. Po podłączeniu pod kompa INPA pokazuje tylko błąd sondy za katalizatorem i nic więcej. A objawy o których pisałem wcześniej czyli nierówna praca silnika tak jakby pracował na 4-5 cylindrów pozostała ale na chwilę obecną tylko po odpaleniu w trakcie pracy na ssaniu oraz przez jakieś parę minut. Falowanie obrotów opanowałem winny był krokowy po czyszczeniu ustało, natomiast nie moge poradzić sobie z nierówną pracą, jest to takie wrażenie tak jakby wypadały zapłony jednak komputer nie pokazuje żadnego błędu odnośnie tego, lub tak jakby świece były zalewane przez paliwo i traciła się iskra. Myślałem , że może pompa nie domaga ale na listwie manometr pokazuje 3,5 BARA a wiec jest sprawna. Dodam, że w aucie mam LPG i ktoś mi podpowiedział, że może to być wina wtrysków gazu, które kiedy instalacja jest wyłączona to mimo tego wtryski mogą puszczać gaz do komory spalania i rano po odpaleniu paliwa się w niej mieszają i dochodzi właśnie do takich efektów jak wyżej. Co wy na tą teorię? Co tym sądzicie? koledzy i koleżanki jeśli mieliście podobne objawy i się z tym uporaliście to proszę o pomoc i wszelkie sugestie podpowiedzi bo juz nie mam sił do tego auta.
Opublikowano

Piszesz że

jest to takie wrażenie tak jakby wypadały zapłony
lub tak jakby świece były zalewane przez paliwo i traciła się iskra.

To tak jak by iskra była podawana nie w odpowiednim momencie, albo zalewa, tylko na kompie to powinno wykazać, a Ty powiadasz że nic takiego niema.

Czy sprawdzałeś poprawne działanie czujnika położenia wału ?

A robiłeś test podczas jazdy tz :data live ?

Odnośnie historii z gazem to chyba możesz zakręcić butlę na kilka dni i zobaczyć co się będzie działo.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Drogi kolego objawy wypadania zapłonów i falowania obrotów,wymieniłeś mase rzeczy i dobrze bo też bym od tego zaczynał,ale o jednej rzeczy zapomnieliście panowie wszyscy ,a mianowicie czujnik temperatury,znam podobny przypadek wypadania zapłonów i komputer błedu nie wywalał,ale sprawdzilismy dokładnie wartości na czujniku temp. i pokazywał -30stopni celsjusza a na dworze było +20.Wymien ten czujnik na nowy i wszystko wróci do normy.Komputer widzi takie wartości i głupieje z dawkowaniem paliwa.Dodam ze jest to automat i tak szarpała skrzynia+falujące obroty,ze brane było tylko pod uwage remont skrzyni automatycznej,powodem był ten czujnik temperatury koszt 45zł :) takze warto to sprawdzić.Auto smiga do dziś bez zadnych problemów.
Opublikowano

GTV witaj !

O tych problemach Arturoo pisał w Maju a teraz mamy już Październik.

Może Arturoo sie odezwie i nam powie jak to naprawił

..........................................................................................

Opublikowano
wiem patrzyłem na date ze to prawie pół roku,napisałem mu na pw takze.Niepotrzebnie zaśmieciłem sorki chciałem pomóc.
Opublikowano
Witam, a więc winnymi za tę usterkę były wtryskiwacze gazu, poprostu były już zatarte i mimo że silnik był zgaszony to puszczały gaz do komory spalania i rano paliwa miszały sie tak jak pisałem wcześniej. Wtryski wymienione, silnik od pół roku pracuje idealnie.
Opublikowano
Dzięki ! przyda się dla potomnych .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda, że dopiero po wywołaniu do tablicy po pół roku :lol:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Przepraszam, ale ostatnio mało czasu mam na poświęcenie się by cokolwiek napisać,niestety pracuję od rana do wieczora.