Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Witam.

Wczoraj chciałem podregulować sobie lampy bo świeciły 3 metry przed autem no i prawą wyregulowałem "Panu Bogu w okno" :mrgreen: a lewą mogę kręcić w te i wewte i nie dzieje się nic.Zdjąłem pokrywki z tyłu reflektora i wszystko lata luźno.

Można to jakoś zreanimować?

Może są jakieś regulatory do wymiany jak w przypadku E39?

Mam takie lampy(sorry za brud :mrgreen: ) na żarówki H7+H7.

DSC_0776.jpg

Po głowie mi chodzi że jak się nie da wyremontować to kupie komplet takich

http://allegro.pl/bmw-3-e36-90-94-reflektor-lampa-soczew-lewy-nowy-i3686033389.html

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
W środku są dwa białe plastiki, raczej jest to podobne do e39, jest tam kulka i jej łoże, bo ten element musi się odpowiednio ustawiać. Plastiki pewnie się złamały bo to najcieńszy element. Ja miałem druga lampę i po prostu przełożyłem z niej te części. Najlepiej to chyba kupić rozbitka i pytać czy to jest całe. Sprawdź też, czy biały trybik nie obraca się wokół własnej osi, tzn śruba stoi a tylko plastik od regulacji się obraca. Próbowałem to kleić, ale łamało się w innym miejscu, plastik się zdegradował. Rozbierz lampę, zobacz w jakim stanie masz odbłyśniki, jeśli są żółte to kup nowe, jak nie to reanimuj. Jak kupisz nową lampę to będzie duża różnica jeżeli chodzi o klosz. Twój jest już wypiaskowany w mniejszym lub większym stopniu.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Odbłyśniki mam ładne i zastanawiam się czy nie dokupić jednej używki,skoro zreanimować się nie da.Regulatorów do E36 na Allegro nie ma.

Albo kompletu nowych.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Pozostawiłbym obie lampy, jak wszystko ładnie świeci to nie ma sensu zmieniać. Warto rozebrać, bo nie wiadomo gdzie masz pęknięcie. Jeśli nikt nie demontował lamp to będzie w nich szary osad. Naprawdę warto wyczyścić, po takim zabiegu jest różnica pomiędzy jednym a drugim kloszem, aż sam nie dowierzałem.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Obie lampy są tego samego producenta(na 3 litery) z tego co wyczytałem to oryginał.

Jedna jest ok. bo kręciłem i jak świeciła za nisko to teraz na mijaniach mam drogowe :mrgreen: ale lewa lampa świeci parę metrów przed autem bo regulacja nie działa, a jak wziąłem za żarówkę to kołysało mi się we wszystkie strony. Muszę coś zrobić z regulacją.Może jakoś na wkręt czy jakoś tak by zrobił???

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Można zrobić blaszkę w kształcie litery "L". Jedną część należałoby przykręcić do odbłyśnika a drugą odpowiednio wyprofilować/dociąć i zaczepić o element, który ma gwint i porusza się po śrubie. Tylko, że to lekki drut i nie wiem ile wytrzyma :norty: Ja miałem lampy Hella, nie wiem czy konstrukcja jest taka sama jeśli chodzi o te mocowania. Można też porównać te elementy z tymi z e39, ktoś sprzedaje metalowe regulatory. Może za pomocą pilnika będzie możliwość przeróbki.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Zakładałem w e39 regulatory z trzpieniem metalowym(tą kulką) a reszta była z żywicy.Były super.Tylko, że one tam wchodzą w takie prowadnice i nie sadzę żeby pasowały.

W sumie to muszę coś wykombinować bo jak ustawię je raz to starczy na parę lat :mrgreen:

Ciekawi mnie czy lampy się rozbiera tak bez problemu, czy trzeba kleić potem?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Też miałem z tym problem, ale ja te plastiki zniszczyłem z nie wiedzy. Połamały mi się, powiedziałbym że ten plastik użyty na mocowanie odbłyśnika to chyba najbardziej krucha rzecz w samochodzie... Próbowałem je jakoś kleić, wzmacniać innym kawałkiem plastiku i ostatecznie jakoś zrobiłem tak że skleiłem na sztywno i o dziwo lampa świeciła dobrze.

Lampę rozbiera się bez problemu, więc sprawdź, może wyskoczyło z zaczepów, bądź gwint wykręciłeś czy coś.

Ciężko to nawet kupić w całości.

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

A więc tak.

Moje lampy to ZKW, są w dobrym stanie- nie są powypalane ani zmatowiałe i szkoda by było je wyrzucać.

Przewertowałem Allegro i............znalazłem

http://allegro.pl/bmw-e36-regulatory-regulator-swiatel-i3764047737.html

Kupowałem kiedyś od tego producenta regulatory do E39 były naprawdę porządne :cool2:

Zamówiłem od razu na 2 lampy i wymienię w obu co by się nie rozdrabniać-zwłaszcza że to 30zł na lampę.

Będziemy reanimować :cool2:

Silniczki reagują bo wczoraj sprawdzałem i światło się opuszczało- nawet w tej co wszystko lata :D

ec2Wze6.jpg
  • Moderatorzy
Opublikowano

Lampy zrobione :D

W reflektorach ZKW nie wytrzymują takie miseczki które trzymają plastikowe nakrętki wahliwe w odbłyśnikach.

Da się to naprawić prosto we własnym zakresie.

Regulatory które kupiłem NIE PASUJĄ DO LAMP ZKW-są zupełnie inne.

Jeżeli ktoś chce sobie naprawić lampki to odsprzedam regulatory.Tylko proszę najpierw rozebrać lampę i zobaczyć jakie regulatory mamy,żeby nie okazało się że kupimy niepotrzebnie(tak jak ja :( )

ec2Wze6.jpg