Skocz do zawartości

e46 N42B20 Zgrzyt przy uruchamianiu zimnego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Ponieważ nie mam żadnego sprawdzonego speca od BMW postanowiłem zapytać na forum.

Silnik to N42B20. Przy odpalaniu po nocnym postoju słychać zgrzyt, mniej więcej taki jaki wydaje pompa wspomagania przy zbyt małej ilości płynu w układzie. Zrzuciłem pasek wieloklinowy i problem nadal występuje, więc można odrzucić alternator, pompę wspomagania i sprężarkę klimatyzacji. Pozostaje rozrusznik, ale wydaje mi się, że odgłos wydobywa się jednak z góry silnika. Po nieznacznym rozgrzaniu silnika problem znika i pojawia się dopiero następnego dnia. Poziom płynów w normie. Wszystko pracuje prawidłowo, kontrolka ciśnienia oleju gaśnie szybko. Dźwięk pojawił się kilka dni temu.

Może ktoś z Was spotkał się z podobnym objawem. Poniżej film na którym dokładnie słychać o co chodzi.

Temat wrzuciłem również na inne forum o tematyce BMW, ale myślę, że warto spróbować w kilku miejscach się czegoś dowiedzieć.

Pozdrawiam.

Opublikowano

To tak jakby bendiks się nie od razu wyprzęgał .Aby to sprawdzić to wyjmij rozrusznik i zobaczysz czy po zastartowaniu ci zazgrzyta ;-)

Ps.

Nie czytaj ostatniego zdania.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.