Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Posiadam wspaniałe BMW E39 528i Touring. Wszystko jest super poza marnym audio. W poprzedniczce E36 miałem świetne nagłośnienie Fonocar a w tym modelu trochę mi tego brakuje.

Obecnie mam oryginalne głośniki (nie wiem jakiej marki) oraz szerokie radio również firmowe. Typowy kaseciak

oto link do tego jak wygląda radio:

http://easy-link.pl/users/erton/2/i4.jpg

Bardzo mi się podoba design tego radia i nie chcę absolutnie tego zmieniać.

Jakie polecacie głośniki które grają fajnie i czysto bo w touring w oryginalnych miejscach nie ma za dużo przestrzeni... Subwoofer mi nie jest absolutnie potrzebny. Nie słucham techno ani innej muzyki umpsy umpsy. Zależy mi szczególnie na czystości i jakości brzmienia.

Bardzo chciał bym coś zmienić na mp3 lub chociaż CD. Bo co ze miany głośników jak mam słychać myzyki z radia bądź kaseciaka. Czy istnieje jakaś przejściówka czy coś w tym stylu aby było to kompatybilne z oryginalnym radiem. Np: na pendrive, kartę pamięci etc? Np do bagażnika.

No i druga sprawa czy nowe głośniki zostaną uciągnięte przez oryginalne radio. Może potrzeba będzie jakaś końcówka mocy (wzmacniacz)

Podpowiedzcie mi jak rozwiązaliście to u siebie.

Aha nie chcę aby to było zbyt drogie. oczywiście w rozsądnej cenie. Podpowiadajcie.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano

cześć kolego,

trochę w touringu słabo z miejscem na głebokie głośniki.

Poszukaj coś z dobrej marki, np. audio system, helix.

Zwróć uwagę w szczególności na głębokość montażową głośników z tyłu bo jest mało.

Odnośnie mp3, karty SD czy USB poszukaj na allegro:

emulator zmieniarki do Twojego modelu.

Pozdrawiam,

piotr

www.radiocar.pl - profesjonalne nagłośnienia, elektronika.
Opublikowano

Dzięki wielkie. A nie ma nikt doświadczenia w konkretnych modelach głośników do tego samochodu?

Poszukam tego urządzenia :)

Pozdrawiam

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

żadne fajerwerki nie wchodzą w grę nawet nie wyrzucaj pieniedzy na szajs hertza bo oprócz pudełka i kolorowych maskownic magnesu nic nie potrafią te glośniki.

poszukaj na aukcjach np. firma AMA- w przednie drzwi woofery, świetnie grają pod wzmacniaczem, do tego jakiś gwizdek na jedwabnej kopułce i robiona na zamówienie skrzynka dopasowana do kątów kanapy i rolety. I masz audio na seryjnym radiu grające baardzo przyzwoicie.

W razie pytań śmiało PW. Właśnie robiłem takie audio w touringu i mogę pomóc

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja sobie wrzuciłem Hertz ESK 130 z tweeterami z przodu i nie narzekam, po zmianie na ori radio Alpine CD 53 całość gra bardzo fajnie a pod to radio bez problemu można sobie wyprowadzić AUX bez kodowania i lutowania.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

no widzisz ja kupiłem właśnie ten sam zestaw hertza, odseparowany ze zwrotnicami, o ile woofer może minimalnie lepszy, aczkolwiek i tak jest szczerze mowiac tragiczny, to tweetery i zwrotnice sa już kompletnie do niczego, kupiłem ten zestaw coś ok 300zł, najgorzej wydane pieniadze w zyciu, po miesiacu wyrzuciłem i zrobiłem na Profi podzespołach, oczywiscie radio zostało ori bo w e39 inne radio to profanacja....

Ale ile samochodów tyle opinii i tylu fachowców każdy ma swoją rację, powiem Ci tylko tyle że na 13cm wooferach radio to żadne nie zagra lepiej niż ori bo ori wydaje wystarczającą moc na takie średnice. Oczywiście bez wzmacniacza nie ma mowy o graniu.

U mnie pod Business RDS wpięty wzmacniacz 650W który pędzi przód i subwoofer w bagażniku i drugi skromny wzmacniacz 150W dla sufitu i małego subwoofera w schowku nad aku.

I nie wiem jak to robicie że Wam radia nie wystarcza:P To chyba wszystko zasługa marketingu i kolorowych światełek na półkach sklepowych przyciągających do siebie:)

PS. Te wooferki hertza- skoro je kupiłeś to możesz zobaczyć na magnes- głośniki z auchana mają większe magnesy niż hertz. Ładny pomaranczowy plastik zasłaniający magnes, pofatygowałem się o usunięcie tego plastiku:P powiem tak- śmiech na sali:P

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p