Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie, czy ktoś z użytkowników jeździ lub też jeździł na takich kołach zimą. Pytam, bo zamierzam wywalić w tym roku swoje 18 calowe zimówki i skłaniam się do zakupu 20". Tylko boję się czy taka szeroka guma da sobie radę zimą na błocie pośniegowym i czy nie będzie się zbytnio na nim ślizgać, bo ze śniegiem i lodem bez problemu powinna dać sobie radę z napędem X-Drive.

Opublikowano

Powiem tak... Ja zrezygnowalem z 20 Y 214 po dwoch sezonach. Latem naprawialem tylne felgi... Taki stan naszych drog.

Natomiast raz probowalem na zimowkach. Efekt byl taki, ze auto jezdzilo jak i gdzie chcialo.

Jazda byla niebezpieczna. Szczegolnie w gorach. Zmienilem na 18 i auto jak przyklejone zima.

Sumujac nie polecam 20 ze wzgledu na stan naszych drog a zima to nie dalo sie poprostu jezdzic.

Pomijam koszt zimowek 20 cali.

Opublikowano

Jak juz chcesz koniecznie wieksze kola to moim zdaniem max 19' . na lato mam 20' i juz latem nie zawsze jest przyjemnie , trzeba uwazac nie wyobrazam sobie jazdy zima na 20' zwlaszcza z oponami 315/35 :? ja mam na zime 19' z mieszanym ogumieniem i to wg. mnie jest max. ale przy m-pakiecie musi byc niski offset z tylu bo na standartowych felgach X5 wyglada jak polonez Borewicza z 07 zglos sie :lol:

a jeszcze widze ze Kolega na dodatek z poludnia kraju ...

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E31 850ci cudo:)

E53 X5 4.4i

E46 328ia

E39 540ia

E39 535i

E39 528i

i sporo innych ale już nie BMW 🙂

Opublikowano
ale przy m-pakiecie musi byc niski offset z tylu bo na standartowych felgach X5 wyglada jak polonez Borewicza z 07 zglos sie :lol:

No właśnie chodzi o to, że nie mam co prawda M-pakietu, ale jest individual, dość ładnie wykończony z poszerzeniem błotników pod większe koła - jak przystało na te silniki.

Do tej pory jeździłem na 20" latem i na 18" w zimie i właśnie nie mogłem patrzeć na swój samochód w mroźne miesiące, jakbym założył koła z Poloneza, jedynie znaczek na denku wyprowadzał z błędu, że to jednak koła z tego samochodu.

Poza tym, przyznam szczerze, że na 18" samochód nie jeździł po drodze tak jakbym sobie tego życzył, tzn. często na zakrętach, np. wyjazd z ronda, etc. uciekał mi tyłek. Bałem się, że to przez zbyt wąskie ogumienie, które nie dawało sobie rady z przyczepnością przy takiej masie pojazdu.

Natomiast jeżeli chodzi o komfort jazdy na 20" w lecie, to nie mam na co narzekać, być może przez zawieszenie AD które nieco inaczej pracuję w porównaniu do standardu. Po 2 sezonach nie mam najmniejszych skaz na felgach, ani na zawieszeniu, a wolno nie jeżdżę i wcale nie omijam szczególnie dziur w drogach. Dlatego nie boję się o komfort jazdy w zimie, tylko o zachowanie pojazdu na śliskiej nawierzchni przy szerokim kole.

Opublikowano
W zime bankowo bedzie lepiej sie jezdzilo na 19" , poszukaj wlasnie takich z offsetem do poszerzen i bedzie fajny kompromis - fajny wyglad i zachowane dobre wlasnosci jezdne bo na 315/35/20 zima nie bedzie dobbrze - za szeroko.

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E53 X5 4.4i

E46 328ia

E39 540ia

E39 535i

E39 528i

Opublikowano
Ja zrobilem tak zakupilem felgi 19 z pakietu sportowego dolozylem dystans na tylnia os 35mm i auta wyglada i dobrze sie jezdzi
http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano

Za waszą namową przejdę na 19"

Temat troszkę zbacza z toru, ale nie chcę zbytnio śmiecić forum i zakładać nowego wątku, więc dopytam tutaj. Jakie zimowe opony macie u siebie.

Osobiście zastanawiam się nad:

- Continental WinterContact

- GoodYear UltraGrip

Wcześniej na 18" jeździłem na Dunlopach Sport 3D -> porażka :mad2:

-> henake: dzięki za wpis o dystansach, możesz polecić jakąś sprawdzoną firmę produkującą te poszerzenia, tak żeby koła mi nie poodpadały :D

Opublikowano

Ja mam pirelli scorpion i jest rewelka

Dystans h&r

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano
Ja mam pirelli scorpion i jest rewelka

Dystans h&r

Dzięki. Zamawiam właśnie komplet dystansów H&R przód i tył. Boję się tylko czy Adaptive Drive mi nie zwariuję :?

Co do opon, to w drugim samochodzie mam GoodYear Ultra Grip i też jestem z nich zadowolony, więc wybór padnie raczej na takie ogumienie.

Opublikowano

mam 19" z m-pakietem, faktycznie wygląda jak podkasany, trzeba te dystanse zakupić.

20" odradzam, jak koledzy wyżej, pomijając koszty szkoda felg na nasze drogi w takich warunkach

Opublikowano

Kupiłem 19' cali dystans 35mm na tył wersja M-Pakiet

Dziś odbieram z malowania i zakładam i zobaczymy jak to będzie finalnie ;)

IMPORT CZĘŚCI DO KIA I HYUNDAI CZĘŚCI NOWE ORYGINALNE ORAZ ZAMIENNIKI

KONTAKT [email protected]

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano
Kupiłem 19' cali dystans 35mm na tył wersja M-Pakiet

Dziś odbieram z malowania i zakładam i zobaczymy jak to będzie finalnie ;)

Wrzuc zdjecia

Opublikowano

Ja w temacie felg 20 cali poddalem sie zupelnie i jezdze teraz na fabrycznych 18.

Te dystanse przydadza mi sie tym bardziej.

Mam pakiet shadow line i poszerzane nadkola wiec na tych 18 troche wyglada jak polonez we wczesnym wydaniu :-D

Opublikowano
Nie bardzo rozumiem po co kupujecie dystanse. X5 z m-pakietem na 18 wygląda fatalnie ale 19 calowe felgi ze znaczkiem m ( szerokość opony tył 285 przód 255 jeśli dobrze pamiętam ) wygląda przyzwoicie . Felgi te mają inne ET niż 20" dlatego nie ma zbyt dużego efektu nadkoli wystających poza linię opony .Jeśli chodzi o opony zimowe wg mnie 19" to absolutnie górna granica . Zdarzało mi się że samochód przemieszczał się na śniegu jak poduszkowiec ;) ale da się wytrzymać . Jeśli chodzi o opony namawiam do rezygnacji z run flat i poszukanie czegoś w segmencie premium ( np vredestein) .Zyskacie bardzo dużo na komforcie a i w kieszeni też sporo zostanie .
Opublikowano
No nie wiem 19 z tyłu na 255/50/19 bez dystansu...hmmm raczej wygląda mizernie...a wg mnie 18 w x5 to ciut małe koło jak na tego typu auto..ale rzecz gustu... :D

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

285 to mam lato

Zime kupiłem bmw Styling 177 z oponami 255/50/19

Dziś odbieram z malowania zobaczymy Run Flat zimą...:)

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano
Tył 285 . Jestem uczulony na punkcie wyglądu -jest naprawdę przyzwoicie . Mówimy o felgach ze znaczkiem M .

tak w przypadku dedykowanych jest ok, ale kupiłem 255 i nie "M" felgi, jest kiepsko z tyłu, poza tym powiem wam, że na RF całkiem spoko się jeździ spodziewałem sie dramatu, jest sztywniej ale trakcja mz lepsza

Opublikowano

Ja tez nei kupiłem felg "M" tylko zwykłe taka się nadarzyła okazja za dobrą kasę.. Zobaczymy dziś wrzucam foto Też wrzucę po montażu.

Lato też mam w Run Flat i komfort hmmm taki sobie...

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

Ja mam na orginalne M-pakietowe 19' Wz-223 na zime i jest to jedyny model 19' M-pakiet czyli z szerszym tylem do mieszanego ogumienia i z niskim offsetem z tylu - jak dobrze pamietam przod ma ET 37 a tyl ET 18 , wtedy nie sa potrzebne zadne dystanse ktorych osobiscie zwolennikiem nie jestem , no chyba ze w terenowce do blota .

Na moj gust jak auto jest w M-pakiecie to warto zeby i felgi i na lato i na zime byly ori M-pakietowe.

18' w X5 to rzeczywiscie troche slabo wyglada a w M-pakiecie to wrecz smiesznie :D

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E53 X5 4.4i

E46 328ia

E39 540ia

E39 535i

E39 528i

Opublikowano
No nie wiem 19 z tyłu na 255/50/19 bez dystansu...hmmm raczej wygląda mizernie...a wg mnie 18 w x5 to ciut małe koło jak na tego typu auto..ale rzecz gustu... :D

18 to rozmiar fabryczny. Moja na takich wyjechala z fabryki.

20 dokupilem wraz z pakietem shadow line. Na 18 jezdzilem zima. Wyglada fatalnie dlatego jeden sezon zalozylem na 20 opony zimowe. Nie dalo sie jezdzic. Auto jezdzilo gdzie chcialo.

Co do 19. Mialem zalozone w e53. Te oryginalne od sport pakietu. Jeden sezon tez chcialem jezdzic na zimowkach na nich.

I tez sie nie dalo. Mialem takie odczucie, ze duza role odgrywa elestycznosc opony a przy niskim profilu jest z tym kiepsko.

Dlatego zostaje przy 18 zima. Jak stworza 20 na nasze dziurawe drogi ( jakies pancerne ) to zaloze na lato.

Wyglad wygladem a komfort i bezpieczenstwo to inna sprawa. Trzeba znalezc zloty srodek

Opublikowano

Zdjęcie słabej jakości ale coś tam widać...m-pakiet+tył dystans 35mm 255/50/19 Zima

1461790_738933222800648_1524379567_n.jpg?oh=13f7e60a98fc6b4a0ed30fc17ce6e501&oe=52964BA8

GG 22098562

kom 502100017