Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam na tabliczce na wnęce drzwiowej zamiennik z opon 235/55/17 na 215/60/17 z tym,że felgi mam 8 cali,czy zamiennik 215 może być na 8 cali czy powinien iść na 7 bo tego nigdzie nie widzę?
Opublikowano

Ja zpremedytacją zamieniłem 235/55/17 na 215/60/17 na felgach 8 cali i wszystko jest ok.

Nieco wyższa opona troche niweluje twardość zawieszenia i auto tez nieco mniej pali.

W wiekszości jeżdże po "polskich"drogach ,dużo w mieście,zauważyłem ,że wyższa i węższa opona to same plusy na moja jazdę.

Opublikowano
Dzięki pierre ,chodziło mi właśnie o wygląd,naciąg,czy ochrania w miarę felgę bo przy 7 calach jest jak 235 przy 8.Jak mówisz,że jest ok to zamawiam nokian-y 215/60/17.
Opublikowano

Piszesz

zamiennik z opon 235/55/17 na 215/60/17

Czyli wyższy profil i węższa opona ?

hmm... to nie jest dobry pomysł chyba że akurat takie mamy i nie chcemy sobie robić wydatków.

Pamiętajmy że producent wybrał co jest najbardziej odpowiednie dla danego auta do optymalnych warunków jazdy, zbyt wąska a wysoka opona to na zakrętach przy szybkiej jeździe to masakra.

Podawane zamienniki to odchodzenie od najlepszej opcji.

Inna sprawa jak są specyficzne warunki jazdy np dla jakiegoś rajdu to inaczej będziemy dobierać na pustynię a inaczej na błoto a jeszcze inaczej da betonowe utwardzenia.

Do tego nam dochodzi zwiększenie obwodu opony co nam będzie przekłamywać komputer ale to minimalnie .

Bardziej bym się skupiał na dobraniu dobrej jakości opony do danego rozmiaru.

Jednak wiem że często tu nie chodzi o aspekt bezpieczeństwa ale jak auto wygląda, to tak jak z kozaczkami na zimę.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Jedna uwaga:rozmiar opon 215/60/17 jest w tabeli opon jakie zaleca producent auta do BMW X3.

Jest to nawet i wyszczególnione na nalepce ze słupka przy drzwiach kierowcy.

Sprawą juz indywidualna jest jaki rozmiar opon będzie preferować użytkownik,ja jako ,ze jeżdżę swoja BMW X3 "wokół komina"a nie długie i szybkie trasy na autostradach to przedewszystkim dzięki węższym i wyższym profilu opony oczekuje (i go mam) wyższego komfortu jazdy a przy okazji jeszcze mniejsze spalanie .

Również cały układ kierowniczy ma lżej co ma znaczenie na jego dłuższą żywotność.

Opublikowano

Dokładnie.Ten rozmiar,mam na słupku 215/60/17 i tylko przy zimowej opcji.Na lato wystepuja juz konfiguracje 235/55.Ja kupiłem opony tylko na zimę i w 80% na miasto wiec nie wydaje mi się to złą opcją.Tym bardziej,że nowe firmowe laczki zimowe są tańsze od 235. A po rozlaniu na feldze jest to praktycznie ten sam obwód wiec nie widzę problemu.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Zgadzam sie że opory toczenia na śniegu są mniejsze dla węższych opon oraz wyższy profil łagodzi przejazd po nierównościach, ale węższe opona mają trochę mniejszą przyczepność na śniegu, no i jak już poprzednio pisałem przy wyższym profilu gorzej się wchodzi w zakręty przy podwyższonej szybkości jazdy.

Pisząc moje uwagi brałem pod uwagę zbliżającą sie zimę i nie oszczędności na paliwie ale przyczepność na śniegu i jako to jest MBW to pozwalamy sobie jeździć po 200 na godzinę bo na autostradzie nie koniecznie musi być śnieg.

Producent dopuszcza takie opony czyli wszystko jest cacy ale ja widzę odczuwalną różnicę w prowadzeniu auta na wysokim profilu i biorąc zakręty na wyższych prędkościach, ale muszę przyznać nie jestem amatorem szybkiej jazdy, tylko od czasu do czasu mnie poniesie .

Pozdrawiam

..........................................................................................

Opublikowano

Założyłem dziś 215/60/17 na 8 calową felgę i wygląda to troszkę dziwnie.Zrobił się śmieszny naciąg i opycznie koło zmalało.Więc niby bmw podaje na tabliczce zamiennik w tym rozmiarze ale nie podaje do ilu cali szerokości.Na zimowych się przekulam,ale na letnich jak dla mnie nie do przyjęcia ten rozmiar do szerokości 8 cali.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Ja też już mam założone opony (Nankang Snow Viva 2 235/55R17 103 V XL) na srogą zimę i podgórskie warunki jazdy.