Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak ten sonax - ale jeżeli nie lubisz myć auta to polecam cquarz czy jakos tam.

Ja mam monacoblau - wypolerowałem i po tym nałożyłem to coś za 350zł. Auto myję raz w miesiącu zimną wodą z najtańszym płynem do naczyń i auto zawsze po myciu wygląda jak wypolerowane, a i woda spływa.

Nie wysycha na samochodzie i nie zostawia smug .

Opublikowano
2 osoby uzyly tego sonaxa i byly smugi czyli kiepsko... Ciekawe czy w myjce bezdotykowej ten ostatni program wosk z osuszaczem co on zawiera? bo po niej nie zostaje nawet 1 zaciek u mnie, a jak myje sam to musze wcierac wosk w kazdy element inaczej slabo to wychodzi.
Opublikowano
Nie wiem czy to prawda ale tam gdzieś na tej stacji pisało, że używa wodę demineralizowaną . Pewnie dlatego nie zostają smugi bo wyparuje wszystko i nic nie zostaje .
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Nie wiem czy to prawda ale tam gdzieś na tej stacji pisało, że używa wodę demineralizowaną . Pewnie dlatego nie zostają smugi bo wyparuje wszystko i nic nie zostaje .

jak tak robie, 5l demineralki z reala + szampon ale ja używam turtla :cool2: i tak zostaja smugi bo musisz czymś spłukać, ale zdecydowanie mniej...

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
Opublikowano
Panowie smugi to raczej sie robia od wody z mineralami a nie od szamponu, tzn woda demineralizowana nie zostawi Wam na czystym lakierze smug/zaciekow. Dlatego taka woda jest na myjniach bezdotykowych przy plukaniu.
Opublikowano

Ja polecam dobrą sciągaczkę silikonową i problemu nie będzie zaraz po spłukaniu trzeba szybko przelecieć całe auto, i smug będzie znacznie mniej, potem można ewentualnie irchą dotrzeć miejsca zacieków.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Ściągaczka silikonowa, choć używana na wielu myjniach ręcznych, może złapać ziarnko piasku i powodować rysy. Jest to udowodnione przez detailerów. Co do "docierania" to mam nadzieję, że użyłeś skrótu myślowego. Dobrze wam radzę koledzy nie docierajcie ani nie wycierajcie auta. Co najwyżej je osuszajcie :cool2:

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja po myciu auta szamponem z woskiem dokładnie spłukuję auto myjką ciśnieniową i wycieram

grubym ręcznikiem frotte do sucha . Nie ma rys i auto się świeci bez smug . Raz na miesiąc po wysuszeniu auta dodatkowo nakładam color magic czarny co pozostawia warstwę teflonową po której karoseria jest jak nowa , łatwo spływa woda i nie przywiera bród .

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
i wycieram grubym ręcznikiem frotte do sucha . Nie ma rys i auto się świeci bez smug .

Chyba się nie rozumiemy. Rysy są zawsze kolego, szczególnie na kilkuletnim aucie. Spójrz na swoje auto w świetle słonecznym, to wtedy na pewno zobaczysz mnóstwo mikroskopijnych eliptycznych rysek. One właśnie powstają przez wycieranie auta (usuwa je tylko polerka). Dlatego detailerzy nie wycierają auta, tylko je osuszają za pomocą odpowiedniego materiału (najczęściej mikrofibry).

Dla jasności, każdy myje i wyciera/osusza tak jak woli i jak mu pasuje :cool2:

Opublikowano
hassassyn co do zasady ma racje - wycieranie auta powoduje swirle, chocbys nie wiem jak sie staral. Ja mimo wszystko wycieram, za to regularnie robie delikatna polerke zeby wygladzic lakier :-)
Opublikowano
Takie mikro ryski to predzej powstana od myjni auto i dlatego z nich nie korzystam od dawna, jakos nie chce mi sie wierzyc, ze od wcierania wosku miekka szmatka powstana rysy. To w jaki inny sposob chcialbys wetrzec wosk w kazdy element? Na myjniach recznych tak samo przeciez wycieraja auto po woskowaniu.
Opublikowano
Takie mikro ryski to predzej powstana od myjni auto i dlatego z nich nie korzystam od dawna, jakos nie chce mi sie wierzyc, ze od wcierania wosku miekka szmatka powstana rysy. To w jaki inny sposob chcialbys wetrzec wosk w kazdy element? Na myjniach recznych tak samo przeciez wycieraja auto po woskowaniu.

tak, i dlatego na KAZDYM aucie niezaleznie od tego jak je myjesz i jak delikatnie wycierasz po woskowaniu po pewnym czasie powstana swirle. Na metallicu moze mniej widac ale tak po prostu jest. Mycie reczne / bezdotykowe jedynie odsuwa problem w czasie. Tak samo jak technika mycia na dwa wiadra - zawsze jakies drobiny pylu, ktore moga rysowac karoserie, beda na rekawicy do mycia i na fibrze ktora polerujesz.

Dodatkowo mikroryski beda Ci sie robic na karoserii od jazdy zwlaszcza w dluzszych trasach z wieksza predkoscia (pyly w powietrzu) - ten sam czynnik ktory powoduje "wypiaskowanie" szyby czolowej.

U mnie swirle po jakims czasie zawsze wracaja mimo uzywania naprawde topowych kosmetykow, za kazdym razem czystej rekawicy, supermiekkich fibr i recznikow, i mycia na dwa wiaderka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Flyffy dryer i po sprawie. Pamiętać tylko o odpowiedniej technice (nie docierać) i dbać o to żeby był czysty.
Opublikowano

Odpowiednie spłukanie auta pod ciśnieniem i spłukanie IRCHY oraz sciągaczki sprawi, że tych ziarenek piasku będzie bardzo mało, a rysy których nie widać w normalnych warunkach pojawią się zawsze niezależnie o tego jak i gdzie myjemy auto.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
Odpowiednie spłukanie auta pod ciśnieniem i spłukanie IRCHY oraz sciągaczki sprawi, że tych ziarenek piasku będzie bardzo mało, a rysy których nie widać w normalnych warunkach pojawią się zawsze niezależnie o tego jak i gdzie myjemy auto.

Pzdr

Zgadzam się :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rysy na tak miękkich lakierach jak w e90 robią nawet microfibry do docierania wosku... poza tym jak ktoś nie chce mieć porysowanego auto, to nie wyciera auta normalnie a jedynie przykłada i odciąga ręcznik / MF to w dużej mierze niweluje powstawanie nowych uszkodzeń lakieru.
Opublikowano
rysy na tak miękkich lakierach jak w e90 robią nawet microfibry do docierania wosku... poza tym jak ktoś nie chce mieć porysowanego auto, to nie wyciera auta normalnie a jedynie przykłada i odciąga ręcznik / MF to w dużej mierze niweluje powstawanie nowych uszkodzeń lakieru.

lakiery bmw to akurat twarde lakiery, co do reszty wypowiedzi zgoda

Opublikowano
jedynie przykłada i odciąga ręcznik / MF to w dużej mierze niweluje powstawanie nowych uszkodzeń lakieru.

To jest właśnie osuszanie lakieru, o którym pisałem wcześniej. :)

BMW=twardy lakier.