Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Forumowicze

Zastanawiam się nad różnicą pomiędzy X3 a EVOGUE. Chciałbym usłyszeć Wasze opinie na temat tych dwóch aut, może ktoś z forumowiczów jeździł tymi modelami i ma jakieś zdanie o nich albo może przed zakupem brał pod uwagę właśnie te 2 egzemplarze. Z tego co widziałem jeszcze nikt nie pytał się o te dwa auta a według mnie są ze sobą konkurencyjne i w sumie podobne pod wieloma względami.

Będę wdzięczny za wszelkie argumenty za i przeciw dot. tych modeli. Z góry dziękuje!

Opublikowano
Może wypowiem się co do RR. Jeździłem swojego czasu Jagiem i problem z nim był taki, że było jedno ASO. A jak ma się monopol to wiadomo jak jest ;). Ja bym w to nie wchodził jeszcze z powodu późniejszej odsprzedaży. Ale sam samochód w sobie jest bardzo ciekawy, więc jak nie chcesz widzieć co chwilę swojego samochodu na drodze to tak RR jest dla Ciebie :D.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć,

RR nie powinien być bezpośrednio porównywany z X3, z prostego powodu, że jest dużo mniejszy... gabarytowo odpowiada raczej Tiguanowi niż X3. Ale do rzeczy...

Mnie się bardzo podoba i byłem nawet na 2 jazdach próbnych Evoque'iem (zarówno w wersji benzynowej 240KM jak i TD 190KM) oto moje przemyślenia.

Plusy:

- urzekający wygląd

- fajne gadżety

- 5 lat gwarancji (nie serwisu jak w BMW)

- dźwięk systemu audio (zarówno standardowego jak i tego dostępnego za dopłatą)

- genialne siedzenia sportowe Recaro

- nowa automatyczna 9-biegowa skrzynia biegów

Minusy:

- zbyt droga podstawowa cena samochodu

- kosmiczne ceny poszczególnych gadżetów (21 tys. za fotele Recaro!!!)

- mała praktyczność wersji 3D

- bardzo mało miejsca z tyłu i trudności z wysiadaniem przy wersji 3d (szczególnie jak są wyżej wspomniane siedzenia)

- przyspieszenie ani dźwięk silnika nie powalają (a powinny przynajmniej przy 240 konnej benzynie - Evoque jest dużo lżejszy i mniejszy niż X3 więc powinien "śmigać")

- tylko poprawny w prowadzeniu (śmiem twierdzić, że X3 prowadzi się znacząco lepiej, szczególnie z amortyzatorami ze zmienną siłą tłumienia)

- sterowanie systemem Navi, Audio i innymi ustawieniami (jednym słowem "do bani")

- wyższe spalanie przy 190KM dieslu niż w 2.0d, mimo znacząco mniejszej wagi

Podsumowując subiektywnie: praktyczniejszy, tańszy, lepiej prowadzący się samochód to X3

Dodatkowo warto zobaczyć statystyki sprzedaży za bieżący rok (wg. Auto Świat 4x4):

BMW X3 1082 szt. (wzrost +5,2 r/r)

RR Evoque: 212 szt. (spadek -19,1% r/r)

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Miałem okazje posiedzieć w środku jak wybieralismy samochód dla mojej żonki. Od razu w przedbiegach odpadł bo w środku nie ma miejsca i bagażnika . Nawet nie przejechaliśmy się bo nie było sensu w chwili kiedy w środku nie ma miejsca chociaż jazda próbna jest dla nas podstawa i pierwsza czynnością przy zakupie. I szczerze to mocno damski samochód. RR SPORT jak najbardziej tak ale to inny segment. Potwierdzam ze RREv to raczej odpowiednik mniejszych aut, Tiguan jest większy. Czytałem tez gdzieś o benzynie 240KM podobno to prawdziwy smokozor :)
Opublikowano
Tylko RR Sport ,ale niestety za inne pieniądze... :wink:
Opublikowano

Dziękuje za tak obszerne wyjaśnienia, na prawdę sporo wniosły do tematu.

Nie ukrywam że bardzo podoba mi się linia nadwozia, wnętrze i gadżety w RR EVOGUE. Co do silnika to obstaje przy benzynie i wersji 5D. Ale obawiam się że w środku może być zbyt mało miejsca przy modelu 2+2. Również nie wiem jak to będzie z awaryjnością tej jednostki i kosztami eksploatacyjnymi w ASO. Na razie nie oglądałem i nie testowałem jeszcze tego auta. Zaciekawił mnie design tego auta i dlatego pozwoliłem sobie je porównać z X3.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z kolegą w całej rozciągłości wypowiedzi. Niemniej jednak samochód niepraktyczny, typowo "lifestyleowy" i nieakceptowalnie drogi, jak na to co oferuje.

Jakbym miał wydać górę kasy to już chętniej bym kupił Porsche Macan lub Audi SQ5.

Edytowane przez wodzik2

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
W Lodzi dosc czesto spotykane :) Na targach w Poznaniu mialem okazje siedziec w srodku, materialy i spasowanie wysokiej jakosci, ale wlasnie ten "lifestyle'owy" charakter mnie odrzucil, zbyt krzykliwe jak na suva :)