Skocz do zawartości

e46 320d zalany benzyną!

asotek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Ostatnio moja dziewczyna trochę jeździła moim autem i pomimo tego , że miała prawie pół baku ropy - twierdziła , że do tankowała (i po wskazówce to zauważyłem), ale zostawiła paragon w aucie i wyszło , że zatankowała 13l benzyny 95 :roll: .

Wiadomo kłótnie te sprawy, ale ona wciąż upiera się , że tankowała ropę - tylko nie widzę możliwości , żeby w dobie komputeryzacji na stacji został , źle wydrukowany paragon.

Na dzień dzisiejszy dotankowałem go do pełna najdroższą ropą na shellu .

Nie wiem czy ropa z benzyną się miesza - ale trochę km zrobiłem z taką właśnie mieszanką w baku , dopiero później jakoś odruchowo przeczytałem ten paragon .

Ktoś mi radził , żeby dolać mixolu z 50ml .

model to przedlift.

• Zasłużeni forumowicze

Znam też takie przypadki i nigdy nic się nikomu nie posypało .

Zalanie miksolu nie zaszkodzi bo benzyna jest bardziej "sucha" od ropy .

Odpuść dziewczynie i się nie stresuj ,takie coś może się przydarzyć każdemu :oops:

miałem to samo...mój brat przez pomyłkę zatankował PB95 jakieś 15l a w zbiorniku było tylko parę litrów ropy wcześniej.Silnik w moim aucie to M57 z CR 1-szej generacji i dosłownie nic się nie działo niepokojącego a przejechał ze stacji do domu jakieś 1,5km.Jak się dowiedziałem co zrobił podjechałem do najbliższej stacji(akurat blisko mnie jest Statoil) i zatankowałem na full zwykłego ON.Było to pół roku temu a autko śmiga jak dotąd bez żadnych problemów.Niektórzy pisali nawet na forum żeby dać do czyszczenia układ paliwowy ale niczego takiego nie robiłem.Po jakimś czasie sprawdziłem też korekcje wtryskiwaczy i parametry są nadal takie same jak i przed tym incydentem.Naprawdę nie masz się czym martwić.I żadnego mixolu nie dodawałem ale to już Twoja decyzja.

Mixol-u i tak nie mam w domu więc jeszcze nic nie lałem...

Trochę mnie pocieszyliście , dość sporo ropy było w baku kiedy dolała ...

Teoretycznie to domyślałem się ze diesel spali benzynę - tylko właśnie boje się o smarowanie .

Obecnie wychodzi na to , że w baku mam 1/6 benzyny.

Filtr paliwa mam w domu (wymieniam co 5tys km kupuje kilka szt.) , ale wymienię go dopiero po wypaleniu

ponieważ ropa jest tłusta i ma właściwości smarne to teoretycznie zalanie "suchej" benzyny do diesla powinno spowodować zatarcie elementów pompy wtryskowej jak i też wtryskiwaczy dlatego ważne jest aby w takich przypadkach szybko reagować np.zalaniem do pełna ON albo czyszczeniem układu paliwowego.Dlatego też dla pewności jak wypalisz pół baku tej mieszanki zalej ON ponownie do pełna.

• Zasłużeni forumowicze
Dlatego u mnie ja tankuję oba auta :wink: tak jak koledzy piszą nie przejmuj się, nic się nie stanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Dlatego u mnie ja tankuję oba auta :wink: tak jak koledzy piszą nie przejmuj się, nic się nie stanie.

Dziś trochę pojeździłem i zasadniczo jedzie jak jechało - więc mam nadzieje, że rozejdzie się po kościach, choć ona wciąż uparcie twierdzi , że tankowała ropę i focha ma.

No nic temat można zamykać .

Nikomu się auto nie rozpadło od razu od tego. Ale wiecie jak drastycznie spadają właściwości smarne oleju po zmieszaniu z benzyną? Ktoś mądry powie teraz o ile taka akcja przyspieszy zużycie elementów takich jak np wtryski? Może przejechałyby jeszcze 150 kkm a tak przejadą 50 kkm. Ktoś prowadził takie testy?

Nie lepiej wylać cały syf z baku i wtedy zatankować?

• Zasłużeni forumowicze

ale najpierw lanie spuścić proponowałbym :norty:

nie mixolu tylko jakiegoś półsyntetyka do dwusuwów.

podobno pół najlepszy i spokojnie wypali się benzyna.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały