Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, postanowiłem dodać trochę uroku moim smutnym kołom, aktualnie mam założone felgi z oponami 205/55/16 ET47 i są bardzo schowane, autko wygląda trochę przerośnięte z takim ET, myślałem, aby włożyć na tyl i przód dystanse po 2cm. Mierząc tak na "fizola" wygląda, że będzie idealnie, lecz pewności nie mam, do tego dochodzi parametr centrowania, który podają sprzedawcy dystansów. Proszę Was o wskazówki co to wyboru rozstawu oraz centrowania i czy nic nie będzie ocierać przy 2cm na stronę. Dodam iż, mam sprężyny Eibach pro-kit i autko stoi trochę niżej niż fabrycznie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Robiłem u siebie pomiary, bo przez zimę chcę zrobić dystanse i wyszło mi, że optymalnie z przodu po 20mm a z tyłu po 15mm (jak dasz po 20 to po obciążeniu będzie przycierać, musi być luz na schowanie koła w nadkole, oczywiście to teoria :wink: ).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Właśnie sprawa z mierzeniem jest wątpliwa ponieważ zmierzyć to miarodajnie jest dość ciężko. Myślałem też już wcześniej o zakupieniu 15mm oraz 20mm i próbować który, gdzie będzie lepiej wyglądał i co najważniejsze czy nie będzie ocierał. Co z tym centrowaniem? Jakie mamy w E46 ? 72,6?
Opublikowano

Można zrobić sobie taki prowizoryczny "dystans" na przykład z jakiś podkładek albo nakrętki, przykręcić koło i zobaczyć jakiej grubości będzie odpowiedni.

Oczywiście ciężko z czymś takim zrobić jazdę testową ale zawsze będzie trochę lepszy przegląd sytuacji :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Otwór centrujący ma 72,6mm.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Grucha to wcale nie jest głupi pomysł :) Jutro z tym podziałam :) Dzięki maniek zauważyłem już, że tylko E39 miało inny otwór centrujący, pozostałe mają 72,6.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak chcesz tak kombinować to znajdz rurkę z otworem niewiele większym od średnicy śruby (z tego co kojarzę jest to drobnozwojne m12, więc fi 13), docinaj i zakładaj :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawet et31, mam takie blaszaki na zimę z e90.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
To mój setup zimowy będzie i na zimę tylko poszukuje kompletu dystansów, jak będę kupował na sezon letni felgi wtedy postaram się dobrać z odpowiednim ET. Na tą chwilę Panowie zamawiam komplet 20mm oraz komplet 15mm, na tyle 20mm może być problem więc półśrodkiem pójdę w 15mm i tak będzie dużo lepiej niż aktualnie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobry wybór :8) o dłuższych śrubach mam nadzieję, że pamiętasz?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
To mój setup zimowy będzie i na zimę tylko poszukuje kompletu dystansów, jak będę kupował na sezon letni felgi wtedy postaram się dobrać z odpowiednim ET. Na tą chwilę Panowie zamawiam komplet 20mm oraz komplet 15mm, na tyle 20mm może być problem więc półśrodkiem pójdę w 15mm i tak będzie dużo lepiej niż aktualnie :)

Jak zamontujesz dystanse to wrzuć parę fotek na forum.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście pamiętam maniek o śrubach ;) Fotki wrzucę oczywiście, właśnie dokonuję zakupu ale montaż dopiero za 2tyg więc cierpliwości Panowie :)

EDIT: A jednak montaż już w tym tygodniu więc zdjęcia na dniach wrzucę, szukać w mojej galerii :wink:

Edytowane przez migcool
Opublikowano
Moje zdanie znasz ............................... :P .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
migcool masz jakiś link do aukcji z tymi dystansami?? Napisz jak wykonanie jak juz je dostaniesz. Też chciałem zakupić do moich 17'' styling 44 , 20mm na tył i 15mm na przód.
Opublikowano
Bartek stalowe felgi.... jakoś nigdy ich nie uznawałem ;) Felgi aluminiowe w rozmiarze 16" są tanie i jeśli po 3 zimach będą wymagały odnowienia to je odnowie, a nie będę szpecił auta stalowymi kołami ;) Takie moje zdanie i nikt nie musi się ze mną zgadzać, na zimę mam aktualne założone alu już z dystansami, a na lato planuję zakup większego alu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I jak to wygląda? Dałeś na przod 15 na tyl 20? Nic nie obciera? Jak bys dal radę wrzuć fotkę
Opublikowano (edytowane)
Fotki są w dziale z moją galerią auta, poszły na przód 20mm, a na tył 15mm. Już przy takiej konfiguracji sytuacja wygląda niepewnie przy pełnym załadunku auta. Będę w domu u rodziców to zrobię myk i na próbę przełożę 20mm na tył i w ogóle postaram się porobić jeszcze dokładniejsze zdjęcia. Edytowane przez migcool
Opublikowano

Ja w turasku E46 mialem tyl 20 przod 15 przy styling 44 225/45/17 na pro kit -35/-20 i było miodzio.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Teraz jak mam dystanse to mogę eksperymentować, to nic nie kosztuje, założę na tył te 20 i zobaczę jak to będzie wyglądać ;) Ale to dopiero w przyszły weekend w ciepłym garażu, aktualnie pod blokiem kompletnie mi się nie widzi grzebanie w tym ;)