Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zwracam sie do was z prosba o wycene uslug mechanika, poniewaz niestety jestem zielony w kwestii mechaniki

Jest to moj mechanik od dluzszego czasu i nigdy nie sprawdzalem czy ceny czesci faktycznie sa takie jak podaje.

Sam sprawdzic tez za bardzo nie potrafie, bo jeszcze okaze sie ze oprocz rzeczy glownej sa gdzies koszty poboczne i wyjde na nieufnego upierdliwca ktory jeszcze zle czesci sprawdzil ;)

Stad moja goraca prosba do was.

Wymienialem drazki kierownicze i koncowki drazkow prawy i lewy przod z firmy TRW do e90 318i

Policzyl mi lacznie 720 za same czesci + 100 robota. Czy to troche nie za duzo? Czy do wymiany drazkow potrzebne sa jeszcze jakies dodatkowe elementy o ktorych nie wiem

Opublikowano

Za części policzył Ci prawie 300 zł więcej niż powinien. Komplet (lewy + prawy) drążków TRW razem z końcówkami kosztuje 470 zł bez żadnych rabatów - http://czescidobmw.pl/kategorie/Przekladnia-kierownicza-TRW,14534.html.

Mechanik sam ma pewnie spory rabat więc zapłacił pewnie 400 zł za części i wziął ponad 400 zł od Ciebie za robocizne.

Polecam na przyszłość zapytać najpierw o kosztorys części i albo poprosić o wyrównanie cen części do normalnych cen rynkowych albo jak się nie zgodzi to kup swoje i zawieź tylko na robociznę.

Opublikowano

U Zdunka w Gda koszt wymiany drągala z końcówką to 560 za materiał + ok 350 za montaż.

W sierpniu mi to wymieniali.

Na upartego 260zł LEMFOERDER + 140 montaż ze zbieżnością.

Dodaj odejmij i stwierdź ile przepłaciłeś.

Opublikowano

Policzył cię kolego jak za ori drążki zakupione w ASO tu masz ile kosztują:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/32_1510-drazki-kierowniczedrazek-kierowniczy/i48481/kL/sN/r2005/m02

Jeżeli przez cały czas tak Cię rzeźbił to lepiej zmień mechanika :mad2:

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Mam nauczke na przyszlosc,lepiej byc uswiadomionym pozno niz wcale

To bylo bez ustawiania zbieznosci, ustawilem po wymianie na wlasna reke.

Czyli za robote powiniem zaplacic w granicach 140-350 dobrze rozumiem?

W sumie jezeli za wymiane dwoch drazkow robocizna 350 jest normalna cena to reasumujac wyszloby podobnie (470 + 350 = 820)

Opublikowano
Mam nauczke na przyszlosc,lepiej byc uswiadomionym pozno niz wcale

To bylo bez ustawiania zbieznosci, ustawilem po wymianie na wlasna reke.

Czyli za robote powiniem zaplacic w granicach 140-350 dobrze rozumiem?

W sumie jezeli za wymiane dwoch drazkow robocizna 350 jest normalna cena to reasumujac wyszloby podobnie (470 + 350 = 820)

Nie mam pojęcia co skomplikowanego jest w wymianie drążków że ma kosztować 350 złotych :duh:

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Akurat gosc nie ma sprzetu do ustawiania geometrii stad jej nie zrobil.

Podsumowujac cena czesci bez rabatu 470 + robocizna nawet liczmy 150 bez zbieznosci

Jakby nie patrzec zostalem na kilka stowek naciety. Dobrze ze trafilem na wasze forum.

Podjade do ziomka zeby pokazal mi fakture za czesci.

Opublikowano
Jeśli typ zamontował Ci 2 kpl Lemfoldera to wychodzi ok 600zł więc nie będziesz się miał co purtać, jeśli zaś TRW czy inny pasztet to rób dym. Lemfolder to najlepsza firma z pośród zamienników i idzie na pierwszy montaż w wielu europejskich markach. Mi montowali oryginał i porównywałem z LM - było to to samo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie pokaże ci fv bo nie musi. może sobie narzucać marże jaką chce.

powiedz że chcesz paragon na te części i jeśli nie da to zaraz jesteś z US - tu go zaboli bo pewnie nawet tego nie księgował i pieniążki poszły prosto do kieszeni bez podatku

Opublikowano

powiedz że chcesz paragon na te części i jeśli nie da to zaraz jesteś z US - tu go zaboli bo pewnie nawet tego nie księgował i pieniążki poszły prosto do kieszeni bez podatku

Szkoda odrazu palic za soba mosty straszac US.

Moze kolega dogada sie z nim jako staly klient i wyjasni sprawe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dokładnie, podejrzewam że gość jest starszy i do cen detalicznych z IC lub innej hurtowni dokleja jeszcze marże , tak jak u mnie za wymiane biore 70zł / strona , ceny za cześći internetowe albo jeszcze taniej, z drugiej strony jak jesteś zadowolony z usług to następnym razem przyjeżdzaj z ze swoimi częściami zakupionymi najlepiej w sklepach specjalizujących się w BMW (nie będzie pomyłek) nie ma co od razu przekreślać mechanika bo tak jak on działa jeszcze pewnie z 70% warsztatów
Opublikowano
Tez mi sie wydaje ze nie ma sensu wytaczac od razu najciezszych dział, szkoda nawet Twojego zachodu żeby straszyć US o taką kwotę. Jak to dobry mechanik i chcesz do niego wracać niech ma świadomość żeby następnym razem Cie nie naciągnął. You fool me once, shame on you; you fool me twice, shame on me...
Opublikowano

Serwisuje u niego od 2 lat a poniewaz troche sie dzialo w mojej e90 wiec niemalo kasy u niego zostawilem. Co do jakosci uslug tez nie mam zastrzezen, wiec nie chce robic jakiegos kwasu.

Natomiast lojalny klient oczekuje lojalnego mechanika i jak mowi ze czesc kosztuje 360 to bez znizek powinna kosztowac 360 (ile zarobi na swoich znizkach mnie nie interesuje) albo niech podniesie ceny robocizny.

To co zrobil to czyste oszukanie stalego klienta, bo sie nie zna i moze sie nie polapie.

Jednak czasami moze sie polapac i chociaz plakac pewnie nie bedzie to moze po prostu zrobi mu sie glupio i nastepnym razem zastanowi sie czy postepowac podobnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chyba nie zrozumiałeś taki sklep jak www.czescidobmw.pl czy www.mautoczesci.pl czyli ja ma niskie ceny , ja jestem nastawiony na duża sprzedaż stąd takie ceny, natomiast twój mechanik bierze podejrzewam części z IC i taki drążek u nich kosztuje 319,98 na stronie natomiast detal w programie to 355zł http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&wsk=O więc z czym Cię oszukał ? Zrozum ze dobry mechanik ze stażem nie da Ci dobrej ceny na części bo wszyscy tak robią, ja oczywiście za nim nie obstaje ale każdy ma swój model biznesu, a skoro się kręci to po co coś zmieniać, naucz się szukać części przez net i będziesz zadowolony :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak rżnął na częściach to jakoś nie miał sentymentu.

nie bój się, mechanik to wie gdzie brać części, zanim zamówił obdzwonił wszystkie hurtownie gdzie taniej. znam to bo sprzedaje części

Opublikowano

Dzwoniłem do mechanika i okazało się że wymienione zostały jeszcze przeguby kulowe i osłony czy jakoś tak.

Jest więc szansa że niesłusznie go posądzałem :roll:

Opublikowano

jak rżnął na częściach to jakoś nie miał sentymentu.

nie bój się, mechanik to wie gdzie brać części, zanim zamówił obdzwonił wszystkie hurtownie gdzie taniej. znam to bo sprzedaje części

A jaka masz pewnosc , ze "rznal na cenach"? Mam jednego mechanika, u ktorego czasami cos robie - robi w swoim garazu poza godzinami pracy w stacji diagnostycznej i jak kupuje czesci to po prostu idzie do Foty lub intercars nigdzie dalej nigdy nie szuka i takich jak on jest masa wtedy wiadomo vs sklep np. czescidobmw.pl bedzie mial ceny wyzsze. Po co kogos oceniac domyslami jak nie znasz czlowieka? To, ze Ty robisz tak nie oznacza , ze wszyscy mechanicy tak samo. Zreszta poczytaj co kolega dopisal - cos mu jeszcze wymienial.

Opublikowano
robocizna zwiazana z wymiana drazkow powinna kosztowac 100-150 zl (warszawa)

oba w profesjonalnym warsztacie na fakture ? czy jeden u pana zenka po godzinach gotowka ?

a jak mowisz Warszawa to mowisz Warszawa czy Babice Nowe ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
w ACS w Raszynie, oczywiscie na fakture; cena mogla sie nieco zmienic (wzrosnac) bo w zeszlym roku wymienialem tam drazki wiec juz jakis czas temu; jak najbardziej profesjonalny warsztat
Opublikowano
w ACS w Raszynie, oczywiscie na fakture; cena mogla sie nieco zmienic (wzrosnac) bo w zeszlym roku wymienialem tam drazki wiec juz jakis czas temu; jak najbardziej profesjonalny warsztat

No to faktycznie masz racje, nawet sprawdzilem to jakas godzina robocza/poltora max w zaleznosci od modelu samochodu (naped 4x4, czy normalny, opcje nadwozia itd) (bez geometri oczywiscie) i trudno mi kwestionowac referencje warsztatu bo jest solidny. Cena oscyluje okolo 150/200 zl aktualnie, myslalem ze to bedzie blizej 300 zl/400 zl. Moja tania prowokacja spalila na panewce :cry2:

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie