Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu e91 z rocznika 2009. Z uwagi na fakt, że w rodzinie jakiś czas temu pojawiło się dziecko rozważaliśmy z żoną zmianę samochodu na większy, bardziej rodzinny. Czy są tu forumowicze z rodzinami 2+1, którzy mogą opisać czy BMW E91 spełnia swoją rolę jako rodzinne kombi? W dniu dzisiejszym oglądałem z żoną w komisie taką BMKę i bagażnik sprawiał wizualnie wrażenie raczej małego. Wiem, że Octavia ma sporo większy kufer, inne kombiaki być może również nieznacznie przewyższają w tym aspekcie BMKę. Przesiadam się z Clio, które ma bagażnik 290l. Różnica jest niby zauważalna (460l BMki), ale wizualnie rozmiar kufra mnie nie powalił. Spodobała mi się bardzo wysuwana roletka, która oddziela kufer od części pasażerskiej, pozwalająca zapakować bagażnik pod sufit. 90% czasu samochód będzie i tak woził powietrze po mieście. Chodzi mi o zapakowanie się na 2-3 dalsze wypady w roku. Da się? Jest w miarę wygodnie? Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Przy rodzinie 2+1 miałem BMW 1er E87 i spokojnie nam wystarczało co prawda jakiegoś wielkiego szału nie było ale wyjazd Gdańsk-Zakopane udał się bez problemowo.

PS. wklej link do aukcji i nr VIN bo temat poleci do kosza jak mod zaglądnie!

Opublikowano
Ja właśnie sprzedaje swoją bo kupiłem żonie dokładnie w tym samym celu jak opisujesz, czyli rodzina 2+1 i jak dla mnie zły wybór. Auto miało służyć do sporadycznego przemieszczania sie po mieście i do wyjazdów urlopowych. Mam roczna córkę wózek normalny (nie parasolke), jak to wsadze to już mam pełen bagażnik. Zmieści sie tylko mała walizka. Jak jej nie sprzedam pozostaje kupic trumnę na dach, tyle.
Opublikowano
PS. wklej link do aukcji i nr VIN bo temat poleci do kosza jak mod zaglądnie!

Sam już zgłosiłem pomyłkę modowi. Przez przypadek rozpocząłem temat w niewłaściwym dziale. Przepraszam forumowiczów za zaśmiecanie.

Zmieści sie tylko mała walizka. Jak jej nie sprzedam pozostaje kupic trumnę na dach, tyle.

Również mam roczne dziecko i dla tego się zastanawiam. Jedynym problem wydaje się ten nieszczęsny wózek, który zabiera naprawdę sporo miejsca. Z drugiej strony oglądałem również Insignię i wizualnie również bagażnik nie robi nie wiem jakiego wrażenia. Jest trochę dłuższy/głębszy i tyle. Ja tym samochodem będę większość czasu dojeżdżał do pracy. Wyjazdy rodzinne będą raczej sporadyczne i wydaje mi się, że trójeczka będzie w sam raz. Biorę pod uwagę tylko kombi, bo jakby co można załadować się pod sam dach. Rozumiem, że litraż w przypadku kombiaków podawany jest do rolety?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeszcze 5 lat i moda będzie na kupowanie tira jako auto rodzinne
Opublikowano
jeszcze 5 lat i moda będzie na kupowanie tira jako auto rodzinne

Potem tylko pociąg. Oczywiscie prywatny. Tez mnie zastanawia jakie to ludzie teraz maja problemy. Kiedyś autem rodzinnym był maluch. Nie mowie ze mamy do tego wracać, ale chyba obecnie przeginka jest w druga stronę. BMW serii 5 sprzed lat (model E12) jest mniejszy realnie ńiz dzis seria 1. Wtedy to było auto rodzinne a dzis chyba ludzie urośli. Dziecko teraz Panie jak sie rodzi to ma od razu dwa metry i 150 kilo wagi.

Używam jako auto rodzinne E90 fakt, ze bez wózka ale nie mam z tym żadnego problemu. I dzieci mam wiecej niż jedno. Teoretycznie mogę jechać na dwa auta, ale nie było dotąd takiej potrzeby. Jak sie gdzies człowiek dalej wybiera to i tak leci samolotem a nie meczy przez pól Europy w aucie. :mad2:

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

e91 to nie auto rodzinne... przynajmniej nie dla kogos z malym dzieckiem :!:

460 l bagaznika to zbyt malo... wozek zajmie ci wieksza czesc bagaznika. Ze starszym dzieckiem to juz ok - nie potrzebujesz lozeczka, wanienki i innych pierdol brac ze soba na wyjazd, a i wozek troche mniejszy :lol:

Dodatkowo nie ma kola zpasowego - jak ci rypnie opona na autostradzie z malym dzieckiem z tylu to wspolczuje :?

Jak moj maly mial 0 - 4 lat mialem passata :cool2: I miescilem sie na styk. Wierz mi, wyprawa z malym dzieckiem to jak wyprawa na koniec swiata, twoja kobieta wie ,ze wszystko jest potrzebne i ty nie masz nic do gadania - musisz spakowac.

Dopiedo do ponad roku przesiadlem sie na e91 bo : nie potrzebuje juz wozka ( tylko maly rowerek, ktory mozna fajnie zlozyc :wink: ) kazdy zabiera swoja walizke i w droge.

Dla porownania

e91 - 460l bagaznika

a4 - 490 l

passat - 600 l :!:

golf 600 l :!:

jak moge ci plecic jakies auto dla rodziny to bardzo praktycznym i fajnym wyborem jest mazda5. Zalowalem dlugo ,ze nie bralem go pod uwage przy kupnie. Cena ok, jakosc ok a przestrzeni sporo dla wygodnego jezdzenia . Na miescie tez sie sprawdza.

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
. Jak sie gdzies człowiek dalej wybiera to i tak leci samolotem a nie meczy przez pól Europy w aucie. :mad2:

a jechales np z wroclawia na mazury :mrgreen: polecam srobowac , o lataniu zapomij bo nie ma gdzie :norty: jak posiedzisz 10h w aucie z dzieciakami napakowy po dach to docenisz auta tzw, rodzinne typu mini vany :cool2:

Opublikowano

Ja przed BMW jeździłem Vectrą Combi i powiem ,że jeśli chodzi o bagażnik i pakowność to było o wiele lepiej i ustawniej w oplu .

No ale radość z jazdy jest ważniejsza i uważam , że jeśli żonka pozwoli Ci kupić E91 to kupuj i nie zaprzątaj sobie głowy pierdołami - dasz radę :cool2:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
. Jak sie gdzies człowiek dalej wybiera to i tak leci samolotem a nie meczy przez pól Europy w aucie. :mad2:

a jechales np z wroclawia na mazury :mrgreen: polecam srobowac , o lataniu zapomij bo nie ma gdzie :norty: jak posiedzisz 10h w aucie z dzieciakami napakowy po dach to docenisz auta tzw, rodzinne typu mini vany :cool2:

Nie mam w zwyczaju uprawiać tego typu "wycieczek". W kazdym aucie maluch sie przez 10h totalnie wymęczy. Trojka jeździłem nawet do Londynu, ale bez dzieci.

A gdybym miał coś takiego robić to i tak wolał bym wynająć większe auto na taki wyjazd niż męczyć sie na codzień z jakaś kolubryną.

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Nie polecam tego auta jako rodzinnego, wózek mieści się na styk gondola trzeba pakować do przodu.

Ogólnie auto jest oki ale mercedes B klasa jest pojemniejszy.

W późniejszej fazie jak nie trzeba wózka pakować to nie jest źle ale na początku porażka.

Nie wyobrażam sobie bliźniaków.

Opublikowano
jak moge ci plecic jakies auto dla rodziny to bardzo praktycznym i fajnym wyborem jest mazda5

Problem w tym, że BMKa po prostu mi się strasznie podoba. Dla jednego dziecka chyba raczej nie ma sensu nastawiać się na VANa, choć wcześniej i takie opcje brałem pod uwagę. Trzeba będzie może pomyśleć o kupnie wózka "parasolki" na wyjazdy i jakoś się pomieścimy. Na radzie dziecko ma rok z małym hakiem i jeszcze nie byliśmy na żadnej dłuższej wojaży. Dla tego ciężko mi znaleźć jakiś punkt odniesienia. Jak widać po tym temacie zdania są podzielone. Chyba trzeba będzie po prostu się przekonać na własnej skórze.

twoja kobieta wie ,ze wszystko jest potrzebne i ty nie masz nic do gadania - musisz spakowac

Trafiłeś w sedno. Niestety z babami zawsze są problemy.

Opublikowano

7 lat jezdzilem e39 w sedanie i w srodku byla o wiele wieksza

A o bagazniku mikrej wielkosci w e91 pisza koledzy wyżej. Spacerowka, łóżeczko turystyczne 1 torba DOJAZDOWKA i po bagazniku. Brak widoczności we wstecznym lusterku. MASAKRA

Ale żonie się podoba. .....

Błąd było kupić e60 lub 61

Pozdro

Opublikowano

Tez mam rodzine 2+1 a bedzie 2+2 na wiosne:)

Bagaznik e91 maly (woze zapas jeszcze). Ledwo sie z 6,5 roczna coreczka pakujemy, ale i tak bym niezamienil na inne (to auto trzeba kupic swiadomie)

W planach box na dach na przyszle wakacje i po problemie :)

Trzeba tez robic selekcje jak zona pakuje rzeczy na wyjazd :mrgreen:

Opublikowano
Dla rodziny 2+1 Bmw E36 Limuzyna to pojemnościowa porażka (brak możliwości składania tylnych siedzeń w większości tych aut), ale jak dla mnie E46 kombi oraz E91 w zupełności wystarczają (nawet na rodzinne, urlopowe wyjazdy).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Witaj

Oto moje zdanie:

- z malym dzieckiem musialbys miec superba kombi, zeby moze zmiescic sie ze wszystkimi gratami. potem dziecko dorasta i wozisz powietrze

- ja przezylem z malym dzieckiem z audi a3 (380 litrow bagaznika) i na dlugie wyjazdy trumna musiala byc, ale i tak wole to, niz jezdzenie superbem na codzien...Duzo tez zalezy od tego jaki masz wozek, czy jeszcze gondola itp - ja gondole wiozlem na dluga trase tylko raz, wlasnie w trumnie, a na codzien podwozie + gondola wchodzilo do kufra

- teraz moj dzieciak ma 3 lata i na 2 tygodniowe wakacje pakujemy sie do sedana na luzie, ale to wszystko zalezy od sposobu podrozowania. Znajomi maja dziecko w podobnym wieku, kupili wlasnie superb kombi i ledwie sie mieszcza, bo po prostu jak masz tyle miejsca to biezesz nawet jakies duperele

Takze moim zdaniem e91 dla rodziny 2+1 jest ok. Jak Ci zabraknie miejsca, kupisz za 2 tys trumne i podwoisz pojemnosc bagaznika. Dla mnie to dzialalo super i nie zaluje :)

Piotrek

• Członkowie klubu
Opublikowano

Można bez końca dyskutować na temat aut rodzinnych i każdy będzie miał inne zdanie.

Ludzie jeździli "maluchem" do Bułgarii i byli szczęśliwi a teraz E91 jest za małe - to normalne, szczególnie jak ktoś jeździł np. Oktawią.

W modelu 2+1 jest zazwyczaj żona czyli kobieta, która na 100% wypełni Wam każdy samochód i przyczepę na dokładkę.

Jedyna rozsądna obawa to pełnowymiarowy wózek dziecięcy - jak nie wchodzi to zapomnij o NAJFAJNIEJSZYM NA ŚWIECIE samochodzie jakim jest E91. Nikt nigdy nie twierdził że to DUŻE auto!!!! Nawet kierowcy dużego wzrostu będą mało szczęśliwi, dla mnie (176cm) jest to idealny, komfortowy i przytulny wóz. Preferuję jedynie jasną tapicerkę bo czarna mnie przytłaczała w 3-ce.

Pozdrawiam ze świadomością że niewiele pomogłem

Matrix2013

Opublikowano
Ja podzielam zdanie swoich przedmowcow a mianowicie e91 jest nie jest do konca rodzinnym autem, a p zynajmniej w poczatkowej fazie kiedy dziecko jest male. Mam obecnie dwu latka i miesieczne dziecko. Rok temu wyjazd nad morze wygladal jak wyjazd cyganow. Bagaznik do pelna zaladoany, na przednim siedzeniu gondola. Mysle ze wraz z wiekiem dzieci auto nabiera gabarytow, bo nie pakujemy juz takich rzeczy jak gondolki, lozeczka czy wanienki (ja ja zastapilem basenkiem). Takze jezeli nie robisz jakis wiekszych wyjazdow lub jestes w stanie przecerpiec koszmar pakowania wakacyjnego to mysle ze bdzie ok.
Opublikowano
Darcyn, K8v8m normalnie temat nie obyl by sie bez Waszych jak ze to sporo wnoszacych komentarzy. :duh:

:cool2: Po prostu nie czaja bazy :duh:

Opublikowano
Darcyn, K8v8m normalnie temat nie obyl by sie bez Waszych jak ze to sporo wnoszacych komentarzy. :duh:

Pewnie tak. Mamy najwidoczniej żony które potrafią nie zabierać ze sobą pół chaty na kilkudniowy wyjazd.

Opublikowano

Pewnie tak. Mamy najwidoczniej żony które potrafią nie zabierać ze sobą pół chaty na kilkudniowy wyjazd.

No znowu nie zalapales co chcemy ci z kolega powiedziec :mrgreen: i idziesz w zlym kierunku, ale ok nie bede wiecej prowokowal . PEACE ! :cool2:

Opublikowano
Ja tam nikomu nic nie przekazuje ani nie staram sie czegoś na sile mówić. Każdy ma swój pogląd na ten temat. Ja jedynie komentowalem kolegów wypowiedzi, bo to ze można sie spakować na wakacje w e91 wierze, podobnie jak do malucha. Jednym to wystarcza, innym nie. Tyle w temacie.
Opublikowano

U mnie to auto sprawdza się doskonale jako rodzinne.

Wyjazdy do Chorwacji i Grecji w 4 osoby bezproblemowe,wszystkie potrzebne rzeczy zmieściły się z nawiązką do bagażnika.

Zależy co kto musi zabrać ze sobą plus umiejętne zapakowanie bagażnika-polecam worki próżniowe...

No ale ja już nie mam malutkich dzieciaczków,a i zona zabiera tylko to co naprawdę niezbędne.