Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.zwracam sie z prośba do uzytkownikow ,bo może ktoś mial taki problem (nie udalo mi sie znaleźć),a mianowicie.Zakupilem bmw E46 S/C 323 z 1999r,bmw ma problem z wspomaganiem, podczas kręcenia kierownica w prawo i w lewe cos prykocze ,trzeszczy czy wydaje jeszce jakies inne odglosy ;D jak sie domyslilem problem leży w padajacej pompie wspomagania tzn. taki mi sie wydaje;D a wy jak myslicie?? zamowilem juz nowa pompe (nie wiem czy sie nie pospieszylem), chciałbym sie dowiedziec czy wymiana popmy jst klopotliwa, jak sie do niej dostac i na co szczególnie zwracac uwage?:)za wszytskie pomocne odpowiedzi serdecznie dziekuje i pozdrwaiam:)
Opublikowano
Właśnie plynu jest ok, ale jak odkręce korek na odpalonym silniku i kręce kolami w obie strony to plyn nawet nie drgnie (nie wciąga go)nie ma jakiego kolwiek ruchu ani bąbelkow;/ to w takim razie wina pompy??
Opublikowano

W M54 pompę możesz wymienić bez większych problemów od góry.

W M52TU przypuszczam, że jest tak samo, rozumiem, że właśnie taki silnik posiadasz.

Przy wymianie od góry należy:

1. Odłączyć akumulator - dla bezpieczeństwa (nie zamykaj klapy bagażnika!!!).

2. Wymontuj dolot do filtra powietrza.

3. Wymontuj obudowę filtra powietrza.

4. Wymontuj wentylator chłodnicy.

5. Zdejmij pasek napędzający pompę.

6. Wymontuj alternator.

Pompę masz na wierzchu.

Przypuszczam, że od dołu wymiana jest banalna, wystarczy zdjąć tylko osłonę silnika.

Ja nie miałem kanału, więc wymieniałem od góry.

Jak masz dostęp do kanału, to spróbuj wymieniać od dołu.

Opublikowano
mam kanał:) mam nadzieje że po wymianie wycie ustapi,bo jak kręce to sie ludzie odwracają ,dzwięk jak pękający tytanic;D spróbuje od dołu wyciągac. a mam jeszce pytanko ile tam plynu wchodzi?;)wielkie dzięki za odpowiedź:)mam nadzieje że kiedys ja w czyms pomoge;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu sprawdzisz ilości płynów:

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.